Ποικιλίες σπαραγγιού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

California 500

Είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία σπαραγγιού στην Καλιφόρνια. Παράγει μεγάλους βλαστούς με σφικτό τον οφθαλμό, που είναι και απαλλαγμένος από την ιώδη απόχρωση. Είναι πολύ παραγωγική, αρκετά ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και καλλιεργείται τόσο για πράσινο σπαράγγι για την αγορά όσο και για κονσερβοποίηση.

Limbras

Η Limbras είναι προϊόν διασταύρωσης μεταξύ της Glory Brunswick και Martha Washington. Είναι πρώϊμη παραγωγική, με βλαστούς υψηλής ποιότητας, ομοιόμορφους, αλλά πιο μικρούς σε μέγεθος. Έχει επιτευχθεί στην ποικιλία Limbras η παραγωγή πλήρως αρσενικών φυτών με εξαίρετα ποιοτικά χαρακτηριστικά με σφιχτό οφθαλμό και απαλλαγμένο από κενά στο εσωτερικό του βλαστού. Καλλιεργείται στην Ολλανδία.

Darbonne No4

Είναι παραγωγική ποικιλία και πρώϊμη, οι βλαστοί της όμως παρουσιάζουν βιολέ απόχρωση όταν βγαίνουν από το χώμα. Παρουσιάζει το πλεονέκτημα της κλειστής κορυφής των βλαστών αλλά δίνει βλαστούς μικρής διαμέτρου. Δεν προτιμάται σήμερα στην Ελλάδα για εγκατάσταση φυτειών. Καλλιεργείται στη Γαλλία.

Lucullus

Έχει φυτευτεί στην Ελλάδα σε μεγάλες εκτάσεις, είναι παραγωγικό, έχει μεγάλο ποσοστό αρσενικών φυτών, είναι ανθεκτικό στη σκωρίαση και είναι ακατάλληλο για περιοχές με δροσερό και ψυχρό κλίμα.

Alexander marionnet

Είναι υβρίδιο πρώϊμο, αρκετά παραγωγικό με βλαστούς χονδρούς καλής ποιότητας. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι οι βλαστοί του διατηρούνται λευκοί ακόμα και όταν παραμείνουν για λίγο έξω από το χώμα.

Diane

Πολύ πρώϊμο έχει καλή παραγωγή καθ' όλη την περίοδο της συγκομιδής. Οι βλαστοί είναι καλοσχηματισμένοι και μετρίου μεγέθους. Το σχετικά χαμηλό ύψος του φυτού το καθιστά κατάλληλο για ανεμόπληκτες περιοχές.

Junon

Το σχήμα των βλαστών είναι ελαφρά κυρτό. Η διαμετρός τους είναι γενικά πιο μεγαλή από αυτή της Diane.

Mira

Είναι υβρίδιο υψηλής παραγωγικότητας και με βλαστούς καλής εμφάνισης.

Larac

Δίνει πολύ υψηλή παραγωγή. Στη Γαλλία και στην Ελλάδα έδωσε καλύτερα αποτελέσματα από όλα τα διπλά υβρίδια. Είναι πρώϊμο όσο και το Minerve και μερικές φορές ακόμη πιο πρώϊμο. Οι βλαστοί έχουν καλοσχηματισμένους οφθαλμούς και μεγαλύτερη διάμετρο σε σύγκριση με το Diane και Minerve. Συνιστάται για καλλιέργεια στα ελαφρά εδάφη. Είναι ευαίσθητο στη σκωρίαση. Δίνει μεγάλες αποδόσεις σε σύντομη διάρκεια συγκομιδής.

Minerve

Πολύ πρώϊμο υβρίδιο και με υψηλή παραγωγή. Οι βλαστοί είναι καλοσχηματισμένοι και πιο ομοιόμορφοι σε σύγκριση με την Diane

Aneto

Είναι υβρίδιο που προέρχεται από κλώνους που παράγονται με τη μέθοδο της ιστοκαλλιέργειας. Συγκρίνεται με την Minerve όσον αφορά την διάμετρο των βλαστών και την πρωϊμότητα, αλλά είναι ανώτερο όσον αφορά την παραγωγικότητα. Παράγει ομοιόμορφους βλαστούς με καλοσχηματισμένους οφθαλμούς. Έχει το μειονέκτημα ότι ανοίγουν τα βράκτια της κορυφής των βλαστών κατά τον Μάϊο, που επικρατούν σχετικά υψηλότερες θερμοκρασίες.

Desto

Είναι υβρίδιο που προέρχεται από κλώνους που παράγονται με τη μέθοδο της ιστοκαλλιέργειας. Είναι πρώϊμο όσο και η Minerve αλλά οι βλαστοί είναι ελαφρά μεγαλύτεροι. Δίνει υψηλές αποδόσεις αλλά έχει το μειονέκτημα ότι στις υψηλότερες θερμοκρασίες του Μαΐου ανοίγουν τα βράκτια της κορυφής των βλαστών.

Cito

Είναι υβρίδιο που προέρχεται από κλώνους που παράγονται με τη μέθοδο της ιστοκαλλιέργειας. Είναι το πρωϊμότερο υβρίδιο που κυκλοφορεί στη Γαλλική αγορά. Η παραγωγή του είναι καλή και οι βλαστοί είναι καλοσχηματισμένοι και κανονικής διαμέτρου.

Bruneto

Είναι υβρίδιο που προέρχεται από κλώνους που παράγονται με τη μέθοδο της ιστοκαλλιέργειας. Πολύ παραγωγικό με βλαστούς καλής εμφάνισης. Συνιστάται για τις ανεμόπληκτες περιοχές λόγω της πυκνής και σχετικά χαμηλής βλάστησης του φυτού.

[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική λαχανακομία - Λαχανικά υπαίθρου, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 1994.