Πολλαπλασιασμός πιπεριάς θερμοκηπίου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο πολλαπλασιασμός της πιπεριάς γίνεται με σπόρο, ο οποίος είναι δισκοειδής, διαμέτρου 3 - 5mm και έχει χρώμα ωχρό - κίτρινο χρώμα. Ο σπόρος δεν διατηρείται πολύ όταν αποθηκεύεται υπό κανονικές συνθήκες αποθήκης (μέση διάρκεια ζωής 2 χρόνια). Για το λόγο αυτό πρέπει να επιδιώκεται η εξασφάλιση φρέσκου σπόρου της προηγούμενης περιόδου για να υπάρξει σίγουρα γρήγορο και ομοιόμορφο φύτρωμα. Πειράματα στην Ελλάδα έδειξαν ότι ωσμοβελτίωση των σπόρων πιπεριάς σε 0,4Μ μανιτόλης για 4 ημέρες στους 25oC συνέβαλε στη διατήρηση της βιωσιμότητας των σπόρων κατά την αποθήκευση και επίσης αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό βλαστικότητας των σπόρων μετά από μακρά αποθήκευση. Συνήθως 1gr σπόρου φέρει 100 - 140 σπέρματα και υπολογίζεται ότι από 1g εξασφαλίζονται 80 - 100 φυτά. Για τη φύτευση 1 στρέμματος χρειάζονται 20 - 30gr σπόρου.