Προκαρυωτικές ασθένειες φυτών

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι προκαρυωτικές ασθένειες όπως και οι μυκητολογικές ασθένειες ανήκουν στις μεταδοτικές ασθένειες. Τα παθογόνα σε αυτή την περίπτωση είναι τα βακτήρια και τα μυκοπλάσματα, τα οποία και αυτά αποτελούν ένα γένος βακτηριδίων.

Τα προσβεβλημένα φυτά από βακτήρια παρουσιάζουν μια χαρακτηριστική συμπτωματολογία που μπορεί να διακριθεί στις παρακάτω κατηγορίες :

  • Αδροβακτηριώσεις : Το παθογόνο συγκεντρώνεται και πολλαπλασιάζεται μέσα στα αγγεία του φυτού με συνέπεια τη σταδιακή διακοπή κυκλοφορίας των χυμών. Μετά από τέτοια δράση ακολουθεί μαρασμός που βαθμιαία επιτείνεται ανάλογα με την έκταση του φαινομένου.
  • Υγρές σήψεις : Το βακτήριο με ειδικά ένζυμα που εκκρίνει μετατρέπει τα προσβεβλημένα φυτικά μέρη σε μαλακή, υγρή και πολτώδη μάζα. Συνήθως το φαινόμενο ακολουθείται από έντονη δυσοσμία εξαιτίας της μεταγενέστερης ανάπτυξης σαπρόφυτων βακτηρίων ή μυκήτων.
  • Υπερπλασίες : Τα φυτικά κύτταρα μετά τη μόλυνση από το παθογόνο υποκινούνται σε έντονο πολλαπλασιασμό και υπερβολική αύξηση, με συνέπεια τη δημιουργία όγκων διαφόρων διαστάσεων.
  • Κηλιδώσεις: Στα φύλλα που έχουν προσβληθεί από το βακτήριο παρατηρούνται χαρακτηριστικές νεκρωτικές κηλίδες, που περιβάλλονται από κίτρινο δακτύλιο.
  • Απότομες ξηράνσεις: Ο παθογόνος μικροοργανισμός μπαίνει στο αγγειακό σύστημα των φυτών και διαχέεται γρήγορα σε όλο το φυτό. Αποτέλεσμα, η διακοπή της κυκλοφορίας των χυμών και η απότομη ξήρανση.

Σχετικές σελίδες