Σηψαιμία-Παστερέλωση

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Παστερέλωση αποτελεί μια συνηθισμένη, κυρίως αναπνευστική, ασθένεια στην κουνελοτροφία. Σε προχωρημένο στάδιο, συνδέεται με τον Στρεπτόκοκκο και τον Σταφυλόκοκκο. Αίτια: Οφείλεται στα μικρόβια Pasteurela Cuniculida και Pasteurella Multocida, που εισχωρούν στον οργανισμό του κουνελιού και το σκοτώνει σύντομα και απότομα. Επίσης, οφείλεται στο βρώμικο νερό και στις βρώμικες ή μολυσμένες τροφές. Μεταδίδεται με την επαφή, με τα τσιμπούρια, τους ψύλλους, τις ψείρες, κ.λπ. Επίσης, η κουνέλα μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια στα νεογέννητα κουνελάκια από το αναπνευστικό της σύστημα. Συμπτώματα: Πνευμονία και πυώδη υποδόρια υποστήματα. Υπάρχουν 2 μορφές: Οξεία Μορφή: Συμπτώματα: Ύστερα από 4-5 ημέρες, τα προσβλημένα κουνέλια εμφανίζουν έντονη ανορεξία, πυρετό κι αύξηση των καρδιακών παλμών. Μετά από άλλες 2-3 ημέρες, παρουσιάζουν δύσπνοια, φαγούρα στη μύτη τους, βήχα και δάκρυσμα των ματιών. Αργότερα, παρουσιάζουν διάρροια, τυμπανισμό, επιπλοκές με εντερίτιδα, πνευμονία, μολυσμαντική κόρυζα, ακόμα και ηπατίτιδα.

Υπεροξεία Μορφή: Αίτια: Είναι ύπουλη μορφή, διότι δρα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και δεν προλαβαίνουμε να καταλάβουμε ότι το κουνέλι είναι άρρωστο. Μέσα σε λίγες ώρες πεθαίνει. Συμπτώματα: Τα άρρωστα κουνέλια έχουν το κεφάλι τους χαμηλά, μέσα στον υψηλό πυρετό και με τα μάτια τους μισόκλειστα. Επίσης, μπορεί να φανούν αποστήματα, σε διάφορα μέρη του σώματός τους, που μπορούν να φτάσουν το μέγεθος ενός αυγού. Σε λίγες ώρες, τα βρίσκουμε νεκρά από σηψαιμία. Τρόπος Αντιμετώπισης: Δυστυχώς, καμία θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική, λόγω της γρήγορης ταχύτητας εξέλιξης της ασθένειας. Έχουμε, λοιπόν, 3 ειδών Συμπτώματα της Παστερέλωσης-Σηψαιμίας:

  • Πολύ συχνό φτέρνισμα με έντονη βλέννα από τη μύτη του κουνελιού και υψηλό πυρετό (άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος).
  • Αιμοραγική Σηψαιμία, που παρουσιάζεται με δύσπνοια, μισόκλειστα ή θαμπά μάτια, υψηλό πυρετό, ελαφριά διάρροια και ξαφνικός θάνατος.
  • Καταροή ρινικών και οπτικών βλενογόνων, σε σημείο που να μην το ελέγχει, ή κόρυζα. Υψηλός πυρετός και πολύ συχνό φτάρνισμα. Μερικές φορές σχηματίζονται αποστήματα στο λαιμό και στη ράχη. Η καταροή είναι μολυσμαντική και, δυστυχώς, θανατηφόρα.