Σπανάκι προϊόν

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πίτα με σπανάκι
Σαλάτα με σπανάκι
Σουπιές με σπανάκι
Σπανακόρυζο

Συντήρηση

Οι άριστες συνθήκες για την αποθήκευση του σπανακιού είναι η θερμοκρασία των 0oC και πολύ υψηλά επίπεδα υγρασίας 90 - 95% σχετική υγρασία. Σε αυτές τις συνθήκες διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση για 10 - 14 ημέρες. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται από την βακτηριδιακή μαλακή σήψη, έαν επικρατήσουν υψηλότερες θερμοκρασίες. Για να περιορίζεται το πρόβλημα στο ελάχιστο, επιβάλλεται αμέσως μετά τη συλλογή και διαλογή, να ακολουθήσει πρόψυξη, αφαίρεση του επιπλέουν νερού από τα φύλλα και προσεκτική μεταχείριση, ώστε να αποφεύγονται μηχανικές ζημιές.[1]

Διατροφική αξία

Η διατροφική αξία του σπανακιού είναι μεγάλη. Πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων προκύπτουν από την ανάλυσή της. Στο σπανάκι έχουν βρεθεί περισσότερες από 13 αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες είναι γνωστές ως γλυκουρονίδες. Ιάπωνες ερευνητές αναφέρουν ότι η κατανάλωσή του αναστέλλει την καταστροφή του DNA και την ανάπτυξη νέων καρκινικών κυττάρων, ενώ μειώνει τον ρυθμό ανάπτυξης υπαρχόντων κακοηθειών. Σε πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μελετήθηκε η συσχέτιση της κατανάλωσης διαφόρων φλαβονοειδών και του καρκίνου των ωοθηκών. Το φλαβονοειδές apigenin, που βρίσκεται στο σπανάκι, αποδείχτηκε ότι εμπλέκεται άμεσα. Αναλόγως, η συμμετοχή 66.940 γυναικών στη μελέτη Nurse's Health Study του ίδιου πανεπιστημίου, αποδεικνύει ότι οι γυναίκες με μεγαλύτερη κατανάλωση καμφερόλης, που εμπεριέχεται στο σπανάκι, είχαν 40% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών σε σύγκριση με αυτές που κατανάλωναν λιγότερο σπανάκι.

Αντικαρκινική και προστατευτική δράση φαίνεται να έχουν και τα περιεχόμενα στο σπανάκι καροτενοειδή. Η νεοξανθίνη φαίνεται να προκαλεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, ενώ η κατανάλωση του σπανακιού, περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 44%. Όλα όμως τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο σπανάκι, λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικά, φαίνεται να επιβραδύνουν τη νευρολογική έκπτωση και τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν λόγω γήρατος. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη θρεπτική αξία του σπανακιού στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Διαθρεπτική αξία σπανακιού[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική λαχανακομία - Λαχανικά υπαίθρου, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 1996.
  2. Διατροφική αξία σπανακιού