Σπορά κεχριού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ως φυτά των θερμών κλιμάτων τα είδη του κεχριού σπείρονται την άνοιξη ή το καλοκαίρι ως επίσπορα. Οι ανοιξιάτικες σπορές θα πρέπει να καθυστερούν χρονικά κατά 1-2 εβδομάδες συγκριτικά με τη σπορά του αραβοσίτου λόγω των μεγαλύτερων θερμικών απαιτήσεων των σπόρων του κεχριού για βλάστηση. Οι καλοκαιρινές σπορές δε θα πρέπει να καθυστερούν μετά τα μέσα Ιουλίου. Ο μικρός βιολογικός κύκλος των φυτών επιτρέπει και σπορές στο χρονικό διάστημα από μέσα Απριλίου μέχρι μέσα Ιουλίου, επειδή δεν υπάρχει υπό ελληνικές συνθήκες χρονική πίεση για έγκαιρη ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου.

Η σπορά γίνεται με σπαρτικές μηχανές μικρών σιτηρών σε αποστάσεις 15-30cm. Για το μαργαριτώδες κεχρί οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες λόγω της μεγαλύτερης ανάπτυξής του: στις ξηρές περιοχές της Αφρικής κια των Ινδιών οι συνηθισμένες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών είναι 75-100cm. Το βάθος σποράς είναι 1-2cm. Οι συνηθισμένες δόσεις σπόρου για τα διάφορα είδη φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα.

Συνιστώμενες δόσεις σπόρου (kg/στρ.) για τα διάφορα είδη κεχριού
Δόση σπόρου
Είδος Για καρπό Για βιομάζα
Κοινό 2-2,5 2,5-5
Ιταλικό 1-1,7 2,5-3,5
Μαργαριτώδες 0,5-0,7 1,1-2,2
Ιαπωνικό 1,5-1,8 2,5-3,1
Δακτυλοειδές 1-1,3

Για καλύτερο και συντομότερο φύτρωμα συνιστάται μετά τη σπορά να ακολουθήσει κυλίνδρισμα ώστε να βελτιώνεται η πρόσφυση σπόρου-εδάφους και να διευκολύνεται η ενυδάτωση των σπόρων.