Στάδια ζωής του φυτού του πυρηνόκαρπου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τα στάδια ζωής του φυτού του πυρηνόκαρπου είναι:

Αναπτυξιακό στάδιο: Αφορά την ακμή και ανάπτυξη των βλαστικών τμημάτων μετά τη φύτευση. Διαρκεί μέχρι να γίνει το φυτό παραγωγικό. Σ’ αυτό τον κύκλο μπορεί να σχηματιστεί η κορυφή του δέντρου, να τροποποιηθεί η βλάστηση και να διεγερθεί η ανάπτυξη των ριζών.

Παραγωγικό στάδιο: Σ’ αυτό το στάδιο, εκτός της βλαστικής ανάπτυξης, κυριαρχεί ο παραγωγικός αναπαραγωγικός χαρακτήρας. Η αρμονία μεταξύ ανάπτυξης και σχηματισμού καρπού, χαρακτηρίζεται αναλογική. Η ισορροπία στην παραγωγή διατηρείται με την τροποποίηση δυσμενών παραγόντων όπως η θρέψη, ενυδάτωση και βάρος μπουμπουκιών.

Στάδιο μείωσης παραγωγής: Εδώ η ανάπτυξη είναι περιορισμένη. Επικρατεί επίσης αποδυνάμωση αναπαραγωγικότητας, σταδιακό αδυνάτισμα των παραγωγικών τμημάτων, γήρανση και συρρίκνωση.

Στάδιο ύπνωσης: Ονομάζεται σχετική ύπνωση, τα στάδια της οποίας είναι τα ακόλουθα: αρχική ύπνωση, ενδογενής ύπνωση και ενισχυμένη ύπνωση. Η κατάσταση ενδογενούς ύπνωσης συγκεκριμένων φυτών είναι πολύ σημαντική όσον αφορά την περαιτέρω ζωή του ίδιου του φυτού. Η αφύπνιση από την κατάσταση ύπνωσης πυροδοτείται από μια περίοδο θερμοκρασίας και φωτός. Αν αργήσει η άνοιξη, κάθε είδος πυρηνόκαρπου θα έχει ήδη αφυπνιστεί. Η προθέρμανση συμβαίνει στη διάρκεια της ενισχυμένης ύπνωσης.

Βλαστικό στάδιο: Εδώ περιλαμβάνεται η προφύλλωση, η βλάστηση, η άνθιση , η φύλλωση, η ανάπτυξη καρπών, η διαφοροποίηση ματιών, η ωρίμανση καρπού και φτάνουμε στη φυλλόροια.