Συσκευασία τροφίμων (γενικά)

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η συσκευασία τροφίμων βρίσκεται στην καρδιά της βιομηχανίας τροφίμων και οι επιτυχημένοι τεχνολόγοι συσκευασίας τροφίμων πρέπει να έχουν στα επαγγελματικά τους καθήκοντα ένα ευρύ φάσμα γνώσεων που προέρχεται από ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών τομέων. Η συσκευασία έχει οριστεί με διάφορους τρόπους.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Συσκευασίας ορίζει τη συσκευασία σαν την τοποθέτηση προϊόντων, ειδών ή πακέτων μέσα σε σακούλα, κουτί, κύπελλο, δίσκο, κονσέρβα, σωληνάριο, φιάλη ή άλλο τύπο δοχείου ώστε να επιτυγχάνονται μια ή περισσότερες από τις παρακάτω λειτουργίες: συγκράτηση, προστασία, και/ή συντήρηση, μεταφορά πληροφοριών, χρησιμότητα και λειτουργικότητα. Αν η συσκευή ή το δοχείο εκπληρώνει μια ή περισσότερες από αυτές τις λειτουργίες, θεωρείται "συσκευασία".

Το Βρετανικό Ινστιτούτο Συσκευασίας ορίζει τη συσκευασία σαν :

  • Ένα συντονισμένο σύστημα προετοιμασίας των αγαθών για μεταφορά, διανομή, αποθήκευση, λιανική πώληση και τελική χρήση.
  • Ένα μέσο εγγύησης ασφαλούς παράδοσης των προϊόντων στον τελικό καταναλωτή σε καλή κατάσταση και με το ελάχιστο κόστος.
  • Μια τεχνοοικονομική λειτουργία που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του κόστους διανομής, ενώ παράλληλα μεγιστοποιεί τις πωλήσεις (και κατά συνέπεια τα κέρδη).

Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση ανάμεσα στη συσκευασία όπως ορίζεται παραπάνω και στη συσκευασία η οποία μπορεί να οριστεί σαν εγκλεισμός μεμονωμένων ή ομάδων αντικειμένων σε ένα δοχείο, συνήθως με σκοπό τη διακίνηση ή την παράδοση τους.

Πολλές φορές γίνεται διάκριση ανάμεσα στα διάφορα "επίπεδα" συσκευασίας. Η βασική συσκευσία είναι αυτή που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το προϊόν. Αυτή εξασφαλίζει το αρχικό και συνήθως το κυριότερο προστατευτικό εμπόδιο. Παραδείγματα βασικής συσκευασίας συμπεριλαμβάνουν μεταλλικά δοχεία, γυάλινες φυάλες και πλαστικές σακούλες. Συχνά αυτό που αγοράζει ο καταναλωτής στο λιανικό εμπόριο είναι η βασική συσκευασία.

Η δυετερογενής συσκευασία περιλαμβάνει πολλές βασικές συσκευασίες πχ. μια κούτα. Είναι ο φυσικός φορέας διανομής και μερικές φορές σχεδιάζεται ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται στο λιανικό εμπόριο για έκθεση των βασικών συσκευασιών. Ητριτογενής συσκευασία αποτελείται από ένα αριθμό δευτερογενών συσκευασιών και το πιο συνηθισμένο παράδειγμα είναι μια παλέτα από κούτες περιτυλιγμένη με κάποιο πλαστικό. Στην εσωτερική και διεθνή διακίνηση συχνά χρησιμοποιείται μια τεταρτογενής συσκευασία για να διευκολύνει το χειρισμό των τριτογενών συσκευασιών.Γενικά, πρόκειται για ένα μεταλλικό περιέκτη μέχρι 12 m μήκος που μπορεί να χωρέσει πολλές παλέτες και οι διαστάσεις του είναι ίδιες διεθνώς. Επίσης, ορισμένοι τύποι μπορούν να διατηρούν ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και συνθήκες ατμόσφαιρας, όταν αυτό είναι αναγκαίο, για την μεταφορά κατεψυγμένων τροφίμων ή φρέσκων φρούτων και λαχανικών.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Πανεπιστημιακές σημειώσεις του Παναγιώτη Ρόδη, Αναπληρωτή Καθηγητή, επιμέλεια Νίκη Προξενιά ΕΕΔΙΠ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Αθήνα 2002