Σχίσιμο καρπών ροδιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σχίσιμο καρπού ροδιάς

Το σχίσιμο των καρπών της ροδιάς μπορεί να οφείλεται στα παρακάτω αναφερόμενα αίτια.

  • Σε μεγάλη διακύμανση της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Οι ροδιές που καλλιεργούνται σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια κατά τους θερινούς μήνες πρέπει να σκιάζονται γιατί γίνεται σκλήρυνση και νέκρωση της φλούδας του καρπού από το έντονο ηλιακό φως με αποτέλεσμα να ενισχύεται το σχίσιμο. Η σκίαση μπορεί να γίνει είτε με δεσίματα των κλάδων μεταξύ τους, είτε με την τοποθέτηση διχτύων πάνω από την καλλιέργεια και με ψεκασμούς των δέντρων με καολινίτη. Αποτελέσματα πειράματος που έγινε στην Ισπανία έδειξαν πως επίπαση με καολινίτη (Surround WP) τέσσερις φορές σε χρονικά διαστήματα 2-3 εβδομάδων από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τις αρχές Αυγούστου σε συγκέντρωση 5% στην πρώτη και 2,5% στις επόμενες εφαρμογές, μείωσε σημαντικά τη θερμοκρασία του καρπού και φύλλου και το ηλιοέγκαυμα μειώθηκε από 21,9 % στον αψέκαστο μάρτυρα σε 9,4 % σε δέντρα που ψεκάσθηκαν με καολινίτη.
  • Εάν υπάρξει έλλειψη υγρασίας στο χώμα ακολουθούμενη από καλό πότισμα ή βροχή. Γι'αυτό πρέπει να διατηρείται σταθερή η υγρασία του εδάφους με συχνό πότισμα των δέντρων καθ' όλη τη διάρκεια της ωρίμανσης του καρπού, με την προσθήκη οργανικής ουσίας στο έδαφος.
  • Καθυστέρηση της συγκομιδής ή σοβαρή προσβολή από έντομα και ασθένειες.
  • Σε νεαρούς καρπούς το σχίσιμο μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη βορίου. Ψεκασμοί με βάριο (50 ppm) και γιββεριλλίνη (40 ppm) στα νεαρά φρούτα βρέθηκε πως μειώνουν την εμφάνιση σχισιμάτων στους καρπούς.[1]

Βιβλιογραφία

  1. , Καλλιέργεια και Πολλαπλασιασμός της ροδιάς, πτυχιακή μελέτη του Πετράκη Νικολάου, Ηράκλειο 2007.