Υδροπονικά συστήματα (γενικά)

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στις καλλιέργειες εκτός εδάφους το ριζικό σύστημα αναπτύσσεται εξ’ ολοκλήρου εκτός του φυσικού εδάφους με τέτοιον τρόπο, ώστε να έχει στην διάθεσή του αρκετό νερό για να μπορεί να επιτελεί τις απαραίτητες λειτουργίες για την ζωή του φυτού. Οι ρίζες αναπτύσσονται είτε απευθείας σε υδατικό διάλυμα ανόργανων ιόντων (θρεπτικό διάλυμα), είτε σε πορώδη στερεά υλικά, τα οποία καλούνται υποστρώματα και διαβρέχονται τακτικά με θρεπτικό διάλυμα στα πλαίσια της άρδευσης του φυτού. Η παροχή θρεπτικού διαλύματος στα φυτά αποτελεί κοινή πρακτική σε όλα τα συστήματα καλλιέργειας εκτός εδάφους. Οι καλλιέργειες εκτός εδάφους συνήθως αποκαλούνται και υδροπονικές καλλιέργειες.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα των καλλιεργειών εκτός εδάφους είναι:

  • αποτελεσματική αντιμετώπιση των εδαφογενών ασθενειών χωρίς απολύμανση εδάφους με βρωμιούχο μεθύλιο ή άλλα χημικά απολυμαντικά,
  • πλήρης αποσύνδεση της καλλιέργειας από το επίπεδο γονιμότητας του εδάφους,
  • κατά κανόνα αυξημένες αποδόσεις,
  • πρωίμιση της παραγωγής,
  • χαμηλότερη ευαισθησία στην αλατότητα του νερού άρδευσης,
  • δυνατότητα περιορισμού της νιτρορύπανσης μέσω ανακύκλωσης των απορροών (κλειστά συστήματα καλλιέργειας) και
  • ευκολότερη μηχανοποίηση ορισμένων καλλιεργητικών εργασιών.

Οι τρόποι ταξινόμησης των καλλιεργειών εκτός εδάφους οι οποίο βασίζονται σε σαφή κριτήρια και έχουν αξία τόσο για διδακτικούς όσο και για πρακτικούς σκοπούς είναι δύο κυρίως. Ο πρώτος τρόπος ταξινόμησης βασίζεται στον τρόπο διαχείρισης της περίσειας θρεπτικού διαλύματος που απορέει από το περιβάλλον των ριζών. Ο δεύτερος τρόπος ταξινόμησης είναι πιο σύνθετος και βασίζεται στο μέσο ανάπτυξης του ριζικού συστήματος, το οποίο λαμβάνεται ως κύριο κριτήριο διάκρισης, καθώς και τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του συστήματος, τα οποία λαμβάνονται ως δευτερεύον κριτήριο διάκρισης. Το δευτερεύον κριτήριο διάκρισης χρησιμοποιείται για περαιτέρω ταξινόμηση κάθε κατηγορίας καλλιεργειών εκτός εδάφους σε υποκατηγορίες.

Σχετικές σελίδες