Υποκείμενα δαμασκηνιάς Σπορόφυτα

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σπορόφυτα μυροβαλάνου

Συνιστώνται για βαριά εδάφη με αυξημένη υγρασία, αλλά ενδείκνυνται και για ελαφρά αμμώδη εδάφη. Χαρακτηρίζονται από ισχυρό ριζικό σύστημα και αντέχουν σε ανεμόπληκτες περιοχές. Παρουσιάζουν καλή συμβιβαστότητα με τις ποικιλίες της Ευρωπαϊκής και ικανοποιητική με τις ποικιλίες της Ιαπωνικής.

Σπορόφυτα δαμασκηνιάς

Ενδείκνυνται για γόνιμα και βαριά εδάφη. Θεωρείται κατάλληλο και για ποικιλίες της Ιαπωνικής. Συνιστάται να προτιμάται η μυροβάλανος ως υποκείμενο λόγω των γνωστών της πλεονεκτημάτων.


Σπορόφυτα κορομηλιάς

Ενδείκνυνται για εδάφη βαριά ή ελαφρά με ψηλή περιεκτικότητα σ’ ανθρακικό ασβέστιο. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα με τις ποικιλίες της Ευρωπαϊκής και Ιαπωνικής.


Σπορόφυτα ροδακινιάς

Ενδείκνυνται για ελαφρά και με καλή αποστράγγιση εδάφη. Παρουσιάζουν ικανοποιητική συμβιβαστότητα με τις περισσότερες ποικιλίες δαμασκηνιάς και χαρακτηρίζονται από καλό ριζικό σύστημα. Δεν παρουσιάζουν ικανοποιητική συμβιβαστότητα με τις ποικιλίες Sugar και Robe de sargeant. Σε μερικές περιοχές η δαμασκηνιά υπερκαρποφορεί πάνω σε υποκείμενο ροδακινιάς κι έτσι δημιουργούνται συνθήκες παρακμής της. Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρησιμοποίησή τους σε εδάφη όπου προϋπήρχε ροδακινιά, λόγω των τοξινών που εκκρίνουν οι ρίζες της ροδακινιάς και που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη των δέντρων. Συνιστάται η χρησιμοποίησή τους, ως υποκείμενο, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.


Σπορόφυτα βερυκοκκιάς

Ενδείκνυνται για αμμοπηλώδη εδάφη. Δεν παρουσιάζουν καλή συμβιβαστότητα με μερικές ποικιλίες δαμασκηνιάς, αλλά χαρακτηρίζονται από καλό ριζικό σύστημα. Οι ποικιλίες της Ιαπωνικής δαμασκηνιάς παρουσιάζουν καλύτερη συμβιβαστότητα με τη βερυκοκκιά (ως υποκείμενο) απ’ ό,τι οι ποικιλίες της Ευρωπαϊκής δαμασκηνιάς Θεωρούνται ανεκτικά στους νηματώδεις. Συνιστάται η χρησιμοποίησή τους, ως υποκείμενο, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.


Σπορόφυτα αμυγδαλιάς

Ενδείκνυνται για αμμώδη εδάφη. Δεν παρουσιάζουν καλή συμβιβαστότητα με μερικές ποικιλίες δαμασκηνιάς, όπως είναι η Imperial, Sugar και Robe de sargeant. Χαρακτηρίζονται από πολύ ισχυρό ριζικό σύστημα. Απορροφούν λιγότερο βόριο από άλλα υποκείμενα, αλλά δεν είναι αναγκαστικά και ανεκτικά σε ψηλές συγκεντρώσεις βορίου στο έδαφος ή νερό. Κατά παρατηρήσεις η δαμασκηνιά εμβολιασμένη σε αμυγδαλιά επηρεάζεται λιγότερο από ψηλή συγκέντρωση ασβεστίου. Η επίδρασή της, ως υποκείμενο, στην καρπόδεση είναι παρόμοια με εκείνη της ροδακινιάς.