Υποκείμενα καρυδιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Juglan hindsii

Είναι το πιο συνηθισμένο υποκείμενο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Τα σπορόφυτα είναι ζωηρά και έχουν καλή συμβιβαστότητα με το εμβόλιο.



Juglan californica

Τα σπορόφυτα του είδους αυτού χρησιμοποιούνταν παλιότερα ως υποκείμενο, αλλά τελευταία χρησιμοποιούνται πολύ λίγο. Το υποκείμενο , κάτω από το σημείο ένωσης εμβολίου και υποκειμένου, αναπτύσσεται περισσότερο και σχηματίζει πολλές παραφυάδες. Δεν είναι τόσο ζωηρό όσο το hindsii. Συμπτώματα της πάθησης blackline έχουν παρατηρηθεί σε δέντρα που το έχουν ως υποκείμενο.



Juglan nigra

Τα σπορόφυτα του είδους αυτού αποτελούν υποκείμενο που παράγουν πολύ καλά δέντρα, μόνο που αναπτύσσονται κάπως αργά κατά τη νεαρή ηλικία και καθυστερούν έτσι τα δέντρα να μπουν σε πλήρη καρποφορία. Η κύρια ρίζα των δενδρυλλίων είναι μεγάλη σε μήκος και δημιουργεί δυσκολίες κατά την εξαγωγή τους από το φυτώριο. Προβλήματα ασυμβιβαστότητας με τις επ' αυτού εμβολιαζόμενες ποικιλίες δεν έχουν παρατηρηθεί. Δε συνιστάται σε αλκαλικά και πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο εδάφη λόγω εκδήλωσης συμπληρωμάτων χλώρωσης. Συγκριτικά με άλλα υποκείμενα παράγει δέντρα κατά τι μικρότερου ύψους.





Juglan regia

Τα σπορόφυτα του είδους αυτού αποτελούν υποκείμενο που παράγουν πολύ καλά δέντρα με εξαίρετη ένωση στο σημείο εμβολιασμού. Θεωρείται ευαίσθητο στα αλατούχα εδάφη. Η αρχική ανάπτυξη των σπορόφυτων είναι βραδεία και αυτό είναι μεγάλο μειονέκτημα για ένα φυτωριούχο. Συνιστάται σε περιοχές που εκδηλώνεται η πάθηση blackline και πιο κατάλληλα θεωρούνται τα σπορόφυτα του κλώνου Mangerian που είναι ζωηρά και ανθεκτικά στο ψύχος. Δε συνιστάται για επαναφύτευση και σε αλατούχα εδάφη.




Paradox

Είναι υβρίδιο πρώτης γενιάς που τα σπορόφυτα παρήχθηκαν από σπόρους, που μαζεύτηκαν από δέντρα του είδους Juglan hindsii που τα θηλυκά τους άνθη γονιμοποιήθηκαν ελεύθερα (με τον άνεμο) από γύρη δέντρων του είδους Juglan regia. Αν οι σπόροι από ένα τέτοιο δέντρο Juglan hindsii φυτευτούν μερικά από τα σπορόφυτα μπορεί να μοιάζουν τους προγόνους του υβριδίου. Τα υβρίδια διακρίνονται εύκολα από τα μεγάλα τους φύλλα, συγκριτικά με τα μικρότερα φύλλα των σπορόφυτων, που προήλθαν από σπόρους μετά από αυτογονιμοποίηση των άνθεων του Juglan hindsii. Τα σπορόφυτα από σπόρους δέντρων Paradox δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκείμενο, λόγω της μεγάλης τους παραλλακτικότητας σε όλα τα χαρακτηριστικά. Σε πολύ βαριά ή μικρής γονιμότητας εδάφη, δέντρα που έχουν ως υποκείμενο το Paradox αναπτύσσονται γρηγορότερα από εκείνα που έχουν το Juglan hindsii. Γενικά το συγκεκριμένο υποκείμενο χρησιμοποιείται σε πολύ μικρή έκταση, ως υποκείμενο της καρυδιάς. Είναι πιο ευαίσθητο σε υπερβολική εδαφική υγρασία από το Juglan hindsii.




[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.