Υποστύλωση καρπουζιάς θερμοκηπίου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Υποστύλωση φυτού: Στα υψηλά θερμοκήπια, τα φυτά της καρπουζιάς θα πρέπει να υποστυλώνονται σε κατακόρυφο σύστημα, γιατί με τον τρόπο αυτό γίνεται καλύτερη εκμετάλλευση του όγκου του θερμοκηπίου και παρέχεται η δυνατότητα φύτευσης μεγαλύτερου αριθμού φυτών / στρέμμα, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση υψηλότερων αποδόσεων. Η υποστύλωση γίνεται με σπάγκο, το ένα άκρο του οποίου στερεώνεται κοντά στη βάση του φυτού ή επί του φυτού, με έναν από τους τρόπους που έχουν παρουσιαστεί στην τομάτα, και το άλλο άκρο δένεται σε οριζόντιο σύρμα που βρίσκεται σε ύψος 1,8 - 2,2m πάνω από τη γραμμή φύτευσης του φυτού. Το κεντρικό στέλεχος του φυτού περιτυλίσσεται και στερεώνεται πάνω στο σπάγκο, καθώς αναπτύσσεται το φυτό.

Υποστύλωση καρπού: Με την εφαρμογή της κατακόρυφης καλλιέργειας καρπουζιάς στα υψηλά θερμοκήπια, θα πρέπει να εφαρμοστεί και υποστύλωση του καρπού. Οι καρποί αναπτύσσουν σχετικά μεγάλο βάρος που το φυτό είναι αδύνατον να το συγκρατήσει. Για αυτό υποστυλώνονται με πλαστικά δίκτυα. Το δίκτυ κόβεται σε σχήμα τετράγωνο, διαστάσεων 50 x 50cm και δένονται τα 4 άκρα του με σπάγκο και το δίκτυ διαμορφώνεται σε σακκούλα. Ο καρπός τοποθετείται μέσα στο δίκτυ στερεώνεται στο οριζόντιο σύρμα που στηρίζει και το φυτό. Η σακκούλα που σχηματίζει το δίκτυ θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για να μπορέσει να χωρέσει τον καρπό, όταν αυτός πάρει το τελικό του μέγεθος.