Χρόνος ανάπτυξης των φύλλων

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η άποψη ότι οι ανθικές καταβολές σχηματίζονται 6 έως 8 εβδομάδες μετά την άνθηση, διατυπώθηκε από παρατηρήσεις, που έγιναν σε είδη που καρποφορούν σε λογχοειδή βλάστηση, ιδιαίτερα στη μηλιά, αχλαδιά και στην ποικιλία sugar της δαμασκηνιάς. Στα είδη αυτά τα λογχοειδή επιμηκύνονται αρκετά χιλιοστά και παράγουν περιορισμένο αριθμό φύλλων, έτσι ώστε η φυλλική επιφάνεια να σταθεροποιείται νωρίς την άνοιξη. Η ποικιλία αχλαδίας Bartlett παράγει τα περισσότερα άνθη της στα λογχοειδή, αλλά παράλληλα παράγει μικτούς ανθοφόρους οφθαλμούς πλάγια και επάκρια των βλαστών.

Αυτό δε συμβαίνει στα πυρηνόκαρπα, όπως είναι η αμυγδαλιά, βερικοκκιά, ροδακινιά και δαμασκηνιά, στα οποία οι απλοί ανθοφόροι οφθαλμοί σχηματίζονται στις μασχάλες των φύλλων κατά μήκος της τρέχουσας βλάστησης. Οι πιο απομακρυσμένοι ανθοφόροι οφθαλμοί, που παράγονται στις κορυφές των μακρών αυτών βλαστών, αρχίζουν να σχηματίζουν ανθικές καταβολές 16 εβδομάδες περίπου μετά την πλήρη ανθοφορία.

Αυτό αποδεικνύει, ότι οι ανθοφόροι οφθαλμοί της βάσης, αρχίζουν να σχηματίζουν ανθικές καταβολές κατά τα μέσα της ανοίξεως, όταν οι ημέρες είναι βραχείες, ενώ οι προς την κορυφή του βλαστού ανθοφόροι οφθαλμοί ενεργοποιούνται, για να σχηματίσουν άνθη, κατά τα τέλη Ιουλίου, όταν οι ημέρες είναι μακριές. Επομένως, η έναρξη σχηματισμού ανθοφόρων οφθαλμών σ' ένα δεδομένο κόμβο φαινομενικά εξαρτάται από το χρόνο που το φύλλο στον κόμβο αυτό έχει αναπτυχθεί πλήρως και έχει αρχίσει να εξάγει φλοριζίνη στον οφθαλμό που βρίσκεται στη μασχάλη οτυ, και όχι από οποιοδήποτε φωτοπεριοδικό ερέθισμα.

Στην υπερκαποφορύσα ποικιλία καρυδιάς Chico, η αποκοπή πολύ νεαρής ηλικίας φύλλων από το επάκριο τμήμα του βλαστού μέχρι τον όγδοο κόμβο, δεν εμπόδισε τους οφθαλμούς, που βρίσκονται στις μασχάλες τους από το να διαφοροποιήσουν ανθικές καταβολές, ούτε η αποκοπή μικρού αριθμού ώριμων φύλλων ροδακινιάς παρεμπόδισαν τους οφθαλμούς στις μασχάλες τους από το να διαφοροποιήσουν άνθη. Είναι φανερό, ότι η φλοριζίνη απαντά σε αφθονία σ' αυτές τις ποικιλίες και μεταφέρεται μάλλον ελεύθερα, έτσι και οι οφθλαμοί στους αποφυλλωμένους κόμβους εύκολα προτρέπονται να σχηματίσουν ανθικές καταβολές.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997