Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εδαφικές συνθήκες φιστικιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η [[Φιστικιά|φιστικιά]], αν και προσαρμόζεται σε ποικιλία εδαφών, προτιμά τα σχετικώς βαθιά, [[Αμμώδη εδάφη|αμμοπηλώδη εδάφη]], με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο. Δεν ευδοκιμεί σε υγρά βαριά εδάφη και γενικά σε αυτά που δεν αποστραγγίζονται εύκολα. Ανέχεται όμως τα ελαφρά όξινα, αλκαλικά ή αλατούχα εδάφη. Νόστιμα φιστίκια παράγονται σε εδάφη στραγγερά, [[Ασβεστώδη εδάφη|ασβεστώδη]] και με [[Πηλώδη εδάφη|μέση σύσταση]]. Κανονική είναι η οξύτητα του εδάφους για την [[Καλλιέργεια φιστικιάς|καλλιέργεια φιστικιάς]] όταν η τιμή του ρH είναι γύρω στο 7 το πολύ 8.  
+
Η [[Φιστικιά|φιστικιά]], αν και προσαρμόζεται σε ποικιλία εδαφών, προτιμά τα σχετικώς βαθιά, [[Αμμώδη εδάφη|αμμοπηλώδη εδάφη]], με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο. Δεν ευδοκιμεί σε υγρά βαριά εδάφη και γενικά σε αυτά που δεν αποστραγγίζονται εύκολα. Ανέχεται όμως τα ελαφρά όξινα, αλκαλικά ή αλατούχα εδάφη. Νόστιμα φιστίκια παράγονται σε εδάφη στραγγερά, [[Ασβεστώδη εδάφη|ασβεστώδη]] και με [[Πηλώδη εδάφη|μέση σύσταση]]. Κανονική είναι η οξύτητα του εδάφους για την [[Καλλιέργεια φιστικιάς|καλλιέργεια φιστικιάς]] όταν η τιμή του ρH είναι γύρω στο 7 το πολύ 8.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>
 +
</references>
  
  
Γραμμή 10: Γραμμή 15:
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 10:15, 19 Ιουνίου 2015

Η φιστικιά, αν και προσαρμόζεται σε ποικιλία εδαφών, προτιμά τα σχετικώς βαθιά, αμμοπηλώδη εδάφη, με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο. Δεν ευδοκιμεί σε υγρά βαριά εδάφη και γενικά σε αυτά που δεν αποστραγγίζονται εύκολα. Ανέχεται όμως τα ελαφρά όξινα, αλκαλικά ή αλατούχα εδάφη. Νόστιμα φιστίκια παράγονται σε εδάφη στραγγερά, ασβεστώδη και με μέση σύσταση. Κανονική είναι η οξύτητα του εδάφους για την καλλιέργεια φιστικιάς όταν η τιμή του ρH είναι γύρω στο 7 το πολύ 8.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.