Θρεπτική αξία σανού βίκου

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 12:38, 14 Οκτωβρίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η χημική σύσταση του σανού ποικίλει ανάλογα με την ηλικία κοπής των φυτών, την ποικιλία, τις συνθήκες ανάπτυξης και τους χειρισμούς κατά την κοπή και την αποξήρανση. Ο βίκος αποτελεί αξιόλογη πηγή πρωτεΐνης, ενέργειας και θρεπτικών στοιχείων για τα ζώα, όπως φαίνεται στον πίνακα παρακάτω.

Χημική σύσταση δειγμάτων σανού και σπόρου βίκου
Συστατικά Σανός % της ξηράς ουσίας Σπόρος % της ξηράς ουσίας
Ολικές αζωτούχες ουσίες 15-21 25-34
Ολικοί υδατάνθρακες 51-54 54-63
Άμυλο 48-51
Λιπαρές ουσίες 1,4-3,1 0,5-1,6
Ολικά ινώδη συστατικά 19-23 4,2-5,0
Τέφρα 4,5-7,0 2,2-3,0

Οι Caballeto κ.ά. αναφέρουν ότι βίκος στο στάδιο μέσης ξηράς ουσίας σπόρων 30% είχε περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 19,3% και πεπτικότητα ξηράς ουσίας 63,4%, ενώ στο στάδιο ξηράς ουσίας σπόρων 60% οι τιμές ήταν 16,7% και 59,1% αντίστοιχα. Γενικά η θρεπτική αξία καλής ποιότητας σανού βίκου (με διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους των φύλλων) είναι παρόμοια με εκείνη της μηδικής και του τριφυλλιού.