Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αβοκάντο προϊόν"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(9 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 +
[[Image:Σαλατομακαρονάδα με αβοκάντο και ντομάτα.png|thumb|200px|Σαλατομακαρονάδα με αβοκάντο και ντομάτα]]
 +
[[Image:Γεμιστά μανιτάρια με αβοκάντο και φρέσκο βασιλικό.png|thumb|200px|Γεμιστά μανιτάρια με αβοκάντο και φρέσκο βασιλικό]]
 +
[[Image:Αβοκάντο με γαρίδες.png|thumb|200px|Αβοκάντο με γαρίδες ]]
 +
[[Image:Αβοκάντο γεμιστό με αυγά.png|thumb|200px|Αβοκάντο γεμιστό με αυγά]]
 +
[[Image:Μους αβοκάντο με φρέσκο σολομό μαρινάτο.png|thumb|200px|Μους αβοκάντο με φρέσκο σολομό μαρινάτο]]
 +
[[Image:Smoothie με αβοκάντο και μέλι.png|thumb|200px|Smoothie με αβοκάντο και μέλι]]
 
{{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}}
Οι [[Ωρίμανση αβοκάντο|ώριμοι]] [[Αβοκάντο προϊόν|καρποί]] μπορούν να συντηρηθούν πάνω στο [[Αβοκάντο φυτό|δέντρο]] για αρκετούς μήνες. Οι καρποί παραμένουν σκληροί όσο χρόνο παραμένουν πάνω στο δέντρο και μαλακώνουν μόνο μετά τη [[Συγκομιδή αβοκάντο|συγκομιδή]]. Οι ώριμοι καρποί του αβοκάντο, αν και σκληροί, μωλωπίζονται εύκολα και πρέπει να δέχονται προσεκτικούς χειρισμούς. Οι καρποί της [[Ποικιλία αβοκάντο Fuerte|ποικιλίας Fuerte]] μπορεί να διατηρηθούν για ένα μήνα σε ψυκτικό θάλαμο με θερμοκρασία 7<sup>o</sup>C, οι δε των άλλων [[Ποικιλίες αβοκάντου|ποικιλιών]] στους 4,5<sup>o</sup>C. Οι καρποί μαλακώνουν σε θερμοκρασία δωματίου, το δε μαλάκωμα αυτών μπορεί να επισπευσθεί δια περιτυλίξεώς τους σε χαρτί αλουμινίου. Οι ώριμοι, μαλακοί καρποί, μπορεί να διατηρηθούν πάνω από 2 μήνες στους 2<sup>o</sup>C, αλλά πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μετά την έξοδό τους από τον ψυκτικό θάλαμο.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>   
+
Οι [[Ωρίμανση αβοκάντο|ώριμοι]] [[Αβοκάντο προϊόν|καρποί]] μπορούν να συντηρηθούν πάνω στο [[Αβοκάντο φυτό|δέντρο]] για αρκετούς μήνες. Οι καρποί παραμένουν σκληροί όσο χρόνο παραμένουν πάνω στο δέντρο και μαλακώνουν μόνο μετά τη [[Συγκομιδή αβοκάντο|συγκομιδή]]. Οι ώριμοι καρποί του αβοκάντο, αν και σκληροί, μωλωπίζονται εύκολα και πρέπει να δέχονται προσεκτικούς χειρισμούς. Οι καρποί της [[Ποικιλία αβοκάντο Fuerte|ποικιλίας Fuerte]] μπορεί να διατηρηθούν για ένα μήνα σε ψυκτικό θάλαμο με θερμοκρασία 7<sup>o</sup>C, οι δε των άλλων [[Ποικιλίες αβοκάντο|ποικιλιών]] στους 4,5<sup>o</sup>C. Οι καρποί μαλακώνουν σε θερμοκρασία δωματίου, το δε μαλάκωμα αυτών μπορεί να επισπευσθεί δια περιτυλίξεώς τους σε χαρτί αλουμινίου. Οι ώριμοι, μαλακοί καρποί, μπορεί να διατηρηθούν πάνω από 2 μήνες στους 2<sup>o</sup>C, αλλά πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μετά την έξοδό τους από τον ψυκτικό θάλαμο.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>   
  
 
{{{top_heading|==}}}Διαθρεπτική αξία{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Διαθρεπτική αξία{{{top_heading|==}}}
To [[Αβοκάντο προϊόν|αβοκάντο]] είναι ένα φρούτο σε σχήμα ωοειδές που προέρχεται από την κεντρική Αμερική και το Μεξικό. [[Καλλιέργεια αβοκάντο|Καλλιεργείται]] εδώ και χιλάδες χρόνια και χρησιμοποιείται όχι μόνο για κατανάλωση αλλά και για καταπολέμηση προβλημάτων υγείας και δερματοπαθειών. Ποσότητα αβοκάντου ίση με 150gr αποδίδει 235 θερμίδες και περιέχει 29mg βιταμίνης Κ (το 36% της προτεινόμενης ημερήσιας κατανάλωσης), 7,3gr φυτικών ινών, 90mg φυλλικού οξέος και 12mg βιταμίνης C. Επίσης είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) και βελτιώνουν την καλή (ΗDL). Πιο συγκεκριμένα περιέχει ολεικό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ το οποίο προσφέρει προστασία για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Το αβοκάντο επιπρόσθετα περιέχει λουτείνη, ένα καροτενοειδές που συμβάλλει κατά της φθοράς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και του καταρράκτη. Επίσης περιέχει τοκοφερόλες που σύμφωνα με κλινικές μελέτες παρεμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Με την καλή περιεκτικότητα του σε κάλιο συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Λόγω του φολλικού οξέος που περιέχει, προστατεύει κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο φολλικό οξύ είχαν 55% λιγότερο κίνδυνο να πάθουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αβοκάντο έχει προστατευτική δράση για το δέρμα. Αν απλωθεί σε ξηρό ή ερυθρό δέρμα συμβάλει στην επαναφορά της κανονικής υφής και του χρώματος του. Πιθανοί τρόποι κατανάλωσης του αβοκάντο που μπορείτε εύκολα και γρήγορα να δοκιμάσετε παρουσιάζονται παρακάτω:
+
Κατόπιν ερευνών έχει βρεθεί οτι τα καροτενοειδή που περιέχονται στο [[Αβοκάντο προϊόν|αβοκάντο]] πενταπλασσιάζουν την απορρόφηση αυτών όταν προστίθενται σε μια σαλάτα με περιεκτικότητα σε καροτενοειδή όπως μαρούλι, σπανάκι, ντομάτα, καρότο. Τα καροτενοειδή έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα του αβοκάντο σε καροτενοειδή είναι κάτω από τη φλούδα του φρούτου. Τα καροτενοειδή που δρούν σαν την βιταμίνη Α απαιτούν λιπαρά για την απορρόφησή τους, καθώς είναι λιποδυαλυτή βιταμίνη. Επειδή το αβοκάντο περιέχει λιπαρά, το καθιστά πλήρες τρόφιμο. Κάποια από τα καροτενοειδή που περιέχονται στο αβοκάντο είναι α-καροτενιο, β-καροτένιο, β-κρυπτοξανθίνη, χρυσανθεμαξανθίνη, λουτεΐνη, νεοξανθίνη, ζεαξανθίνη. Ο καλύτερος τρόπος ξεφλουδίσματος για την προστασία των θρεπτικών συστατικών είναι με τα χέρια. Επίσης, καλό είναι να μην μαγειρεύεται για τον ίδιο λόγο. Τα οφέλη της κατανάλωσης του αβοκάντο στην υγεία είναι:
  
* Προσθέστε αβοκάντο σε μια σάλτσα με βάση την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και περιχύστε με αυτήν κοτόπουλο ή ζυμαρικά.
+
<span style="font-weight:bold;">Καρδιακή λειτουργία:</span> Η σωστή λειτουργία της καρδιάς στηρίζεται στην κατανάλωση καλών λιπαρών οξέων όπως τα Ω3 και τα Ω6 που προστατεύουν από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, αντιοξειδωτικών στοιχείων όπως οι βιταμίνες Α, C, E που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, διατροφή πλούσια σε κάλιο και χαμηλή σε αλάτι που προστατεύει από την υπέρταση, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ που δρουν ενάντια στις θρομβώσεις και η βιταμίνη Β6 που παράγει αντισώματα και διατηρεί την ομαλή λειτουργία των νεύρων καθώς και η Β9 που μαζί με την προηγούμενη ρυθμίζουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Τέλος, το αβοκάντο είναι καλή πηγή γλουταθειόνης που σαν αντιοξειδωτικό προστατεύει από ασθένειες της καρδιάς αλλά και μαγνησίου που προστατεύει από αρρυθμίες, υπόταση, αδυναμία, προβλήματα αναπνοής και άγχους.
* Αλέστε το αβοκάντο έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη κρέμα και αλείψτε με αυτήν φρυγανιές ή ψωμί για να αποτελέσει ένα γευστικό ενδιάμεσο σνακ.
+
* Δοκιμάστε σαλάτα με μαρούλι άισμπεργκ, πορτοκάλι, μέντα και αβοκάντο κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια με μια κουταλιά λάδι και ντρέσινγκ με μπαλσάμικο.
+
* Παρασκευάστε την περίφημη σάλτσα γουακαμόλε ανακατεύοντας αβοκάντο, κρεμμύδια, ντομάτα, κόλιανδρο, χυμό λεμονιού και κρεμμύδι στο μπλέντερ μέχρι να σχηματιστεί ένας ομοιόμορφος πολτός.
+
  
Συμπερασματικά, το αβοκάντο αποτελεί μια τροφή με πλούσια θρεπτική αξία, ωστόσο η έλλειψη διαθεσιμότητας στη χώρα μας καθιστά την κατανάλωση του σποραδική. Προτείνεται η χρήση του 2-5 φορές στο μήνα υπό τη μορφή ελαφρύτερου γεύματος (μέσα σε μια σαλάτα) ή ενδιάμεσου σνακ ως ντιπ ή αντί για κάποιο φρούτο.<ref name= "H διατροφική αξία του αβοκάντο"/>
+
<span style="font-weight:bold;">Υπερχοληστεριναιμία-Υπερτριγλυκεριδαιμία:</span> Η ρύθμιση τω επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα επιτυγχάνεται με την κατανάλωση του αβοκάντο λόγω του μονοακόρεστου λιπαρού οξέος, του ολεϊκού οξέος. Παράλληλα, τα πολυακόρεστα λιπαρά Ω3 και Ω6 βοηθούν εξίσου στην μείωση των παραπάνω επιπέδων. Τα λιπαρά αυτά βοηθούν επίσης και στην αύξηση της καλής χοληστερίνης. Παράλληλα, το αβοκάντο είναι πλούσια πηγή βήτα-σιτοστερόλης η οποία επίσης μειώνει την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Τέλος οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο φρούτο έχουν επίσης αυτή την θεραπευτική δράση
 +
 
 +
<span style="font-weight:bold;">Διαβήτης:</span> Το αβοκάντο παρόλο που είναι φρούτο είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Αυτά και μόνο το καθιστούν μια πολύ καλή επιλογή για τους διαβητικούς αφού όχι μόνο δεν αυξάνει το σάκχαρο αλλά το μειώνει. Επίσης, έχει κάποια σάκχαρα που δεν συναντώνται εύκολα τα οποία ρυθμίζουν το σάκχαρο εμποδίζοντας ένα ένζυμο που εμπλέκεται στην γλυκόλυση. Παράλληλα, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται δρουν ρυθμιστικά στην ινσουλινοαντοχή και έτσι στα επίπεδα σακχάρου.
 +
 
 +
<span style="font-weight:bold;">Υπέρταση:</span> Το φρούτο αυτό είναι πολύ πλούσιο σε Κάλιο το οποίο αντισταθμίζει και μπορεί να ξεπερνά το Νάτριο του σώματος αλλά και των τροφών, ρυθμίζοντας έτσι την υπέρταση. Παράλληλα, η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε ολεϊκό οξύ βοηθάει στην μείωση της πίεσης. Τον ίδιο ρόλο παίζει και η βιταμίνη Β9 που περιέχεται στο τρόφιμο αυτό.
 +
 
 +
<span style="font-weight:bold;">Υγεία οστών:</span> Είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ που έχει προστατευτικό ρόλο για τα οστά. Επίσης, η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε Μαγνήσιο το καθιστά δυναμωτικό για τα κόκαλα. Τέλος, η αντιφλεγμονώδης δράση του μέσω θρεπτικών συστατικών όπως οι φυτοστερόλες, τα καροτενοειδή, τα φλαβανοειδή, οι βιταμίνες Ε, C, τα μέταλλα Μαγγάνιο, Σελήνιο, Ψευδάργυρος και τα Ω3 λιπαρά οξέα το καθιστά προστατευτικό σε ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
 +
 
 +
<span style="font-weight:bold;">Καρκίνος:</span> Έρευνες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης καρκίνου με την κατανάλωση αβοκάντο. Πρόκειται για καρκίνο του στόματος, του δέρματος, του προστάτη, του στήθους και του εντέρου. Οι αντικαρκινικές του ιδιότητες σχετίζονται με την ασυνήθιστη συνύπαρξη αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονώδων συστατικών του. Στα υγειή κύτταρα, το αβοκάντο δρα αυξάνοντας την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση ενώ μειώνει το οξειδωτικό στρες. Στα καρκινογόνα κύτταρα αυξάνει το οξειδωτικό στρες οδηγώντας έτσι στην καταστροφή τους. Πιο συγκεκριμένα, ένα μοναδικό θρεπτικό συστατικό εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη και μπορεί να διορθώσει τα κατεστραμένα κύτταρα. Επιπλέον, μια τοξίνη που υπάρχει βοηθά τόσο στην προστασία όσο και στη θεραπεία του καρκίνου του στήθους και του προστάτη. Το ολεϊκό οξύ, επίσης, βοηθά στην προστασία για αυτές τις μορφές καρκίνου. Άλλα θρεπτικά συστατικά προστατεύουν ή θεραπεύουν τον καρκίνο του στόματος αλλά και του δέρματος. Τέλος, η κατανάλωση αβοκάντο έχει βρεθεί να θεραπεύει από καρκίνο στο κόλον.
 +
 
 +
<span style="font-weight:bold;">Εγκυμοσύνη-Θηλασμός:</span> Η υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των εμβρυικών κυττάρων και ιστών. Παράλληλα βοηθάει στην ανακούφιση συμπτωμάτων εγκυμοσύνης όπως ζαλάδα και ναυτία. Η βιταμίνη Β6 επίσης εμποδίζει από γεννετικές ανωμαλίες εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και νεύρων. Το αβοκάντο είναι μια πολύ καλή τροφή τόσο για τις έγκυες όσο και για τις θηλάζουσες λόγω της προστασίας τους από υπέρταση, διαβήτη, υπερχοληστεριναιμία και νεφροπάθεια.
 +
 
 +
<span style="font-weight:bold;">Βρεφική διατροφή:</span> Μια υγειηνή διατροφή πρέπει να ξεκινάει από την βρεφική ηλικία. Το αβοκάντο αποτελέι την πρώτη επιλογή σε φρούτα για βρέφη λογω της πλούσιας διατροφικής του αξίας αλλά και της μαλακής υφής του. Είναι σημαντικό για την ανάπτυξή του βρέφους καθώς δεν περιέχει χοληστερόλη και Νάτριο. Παρέχει το 8% των φυτικών ινών που απαιτούνται καθημερινά, το 6% των βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως Β6, τη οποία βοηθά στην δημιουργία και διαίρεση των κυττάρων καθώς και φυσιολογικών επιπέδων ερυθρών αιμοσφαιρίων, το 4% σε Κάλιο, το 4% σε βιταμίνη Ε, το 4% σε βιταμίνη C, 81 μικρογραμμάρια λουτεΐνη και 81 μικρογραμμάρια βήτα-καροτένιο και τέλος ακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι σημαντικά για την ομαλή ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Είναι πολύ πιο πλούσιο σε διατροφικά συστατικά από μεγαλύτερες ποσότητες λαχανικών και φρούτων.
 +
 
 +
<span style="font-weight:bold;">Παχυσαρκία:</span> Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του φρούτου σε φυτικές ίνες προωθείται η ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, οι δυαλυτές φυτικές ίνες επιβραδύβουν την διάσπαση των υδατανθράκων και έτσι την αίσθηση της πείνας. Η περιεκτικότητά του σε ολεϊκό οξύ ενεργοποιεί το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που δημιουργεί την αίσθηση πληρότητας. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του αυξάνουν τον μεταβολισμό και η παροχή πολλών θρεπτικών συστατικών το καθιστούν ως μια πάρα πολύ υγειηνή επιλογή για δίαιτα με σκοπό τον έλεγχο του βάρους. Εδώ πρέπει να τονιστεί οτι σημασία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα και το αβοκάντο που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αποτελεί μια πλήρη πηγή αυτών. Είναι λοιπόν πλήρως κατανοητός ο λόγος που το φρούτο αυτό βοηθά στο αδυνάτισμα.
 +
 
 +
<span style="font-weight:bold;">Υγεία των ματιών:</span> Η αντιοξειδωτική δράση του αβοκάντο βελτιώνει την όραση και εμποδίζει την εμφάνιση προβλημάτων όπως ο αστιγματισμός, οι καταράκτες και το γλαύκωμα. Η λουτεΐνη συγκεκριμένα προστατεύει από κηλιδώδη εκφυλισμό (MD), μια ασθένεια των ματιών που δημιουργεί μόνιμη απώλεια της κεντρικής όρασης και από τον καταράκτη.
 +
 
 +
<span style="font-weight:bold;">Απορρόφηση θρεπτικών συστατικών:</span> Έρευνες έχουν αποδείχει οτι η κατανάλωση του αβοκάντο μαζί με άλλα φρούτα και λαχανικά αυξάνει την απορρόφυση φυτικών θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση ασθενειών της καρδιάς μέχρι και καρκίνου. Ακόμα περισσότερη είναι η απορρόφηση του βήτα-καροτένιου και του λυκοπένιου.
 +
 
 +
<span style="font-weight:bold;">Έλκος δωδεκαδαχτύλου:</span> Η ηπιότητα αυτού του φρούτου μαλακώνει τις υπερευαίσθητες περιοχές του στομαχιού και του δωδεκαδαχτύλου. Τα θρεπτικά συστατικά και τα ένζυμά του είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία ελκών.
 +
 
 +
<span style="font-weight:bold;">Νεφρολιθίαση:</span> Η κατανάλωση τροφών υψηλών σε κάλιο μειώνει την έκκριση του ασβεστίου στα ούρα και έτσι τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.
 +
 
 +
<span style="font-weight:bold;">Λειτουργία μυών και νεύρων:</span> Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθά στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών του σώματος, στην μυϊκή δραστηριότητα, στην λειτουργία των νεύρων και στην ενέργεια του μεταβολισμού. Στην λειτουργία των νεύρων συντελεί και η ύπαρξη των βιταμινών Β ενώ στη σύσπαση των μυών, το μαγνήσιο.
 +
 
 +
<span style="font-weight:bold;">Κακή αναπνοή:</span> Το αβοκάντο είναι η καλύτερη συνταγή για πλύση του στόματος. Είναι αποτελεσματικό γιατί απομακρύνει τα εντερικά προϊόντα αποσύνθεσης που είναι η πραγματική αιτία της κακής αναπνοής.<ref name= "H διατροφική αξία του αβοκάντο"/>
  
 
==Σχετικές σελίδες==
 
==Σχετικές σελίδες==
Γραμμή 25: Γραμμή 54:
 
<references>
 
<references>
 
<ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>  
 
<ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>  
<ref name= "H διατροφική αξία του αβοκάντο"> [{{#show:Ιστοσελίδα Iatronet/H διατροφική αξία του αβοκάντο| ?has link}} H διατροφική αξία του αβοκάντο].</ref>
+
<ref name= "H διατροφική αξία του αβοκάντο"> [{{#show:Ιστοσελίδα Ανθόραμα/Αβοκάντο| ?has link}} H διατροφική αξία του αβοκάντο].</ref>
 
</references>
 
</references>
  
Γραμμή 34: Γραμμή 63:
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 13:12, 8 Οκτωβρίου 2013

Σαλατομακαρονάδα με αβοκάντο και ντομάτα
Γεμιστά μανιτάρια με αβοκάντο και φρέσκο βασιλικό
Αβοκάντο με γαρίδες
Αβοκάντο γεμιστό με αυγά
Μους αβοκάντο με φρέσκο σολομό μαρινάτο
Smoothie με αβοκάντο και μέλι

Συντήρηση

Οι ώριμοι καρποί μπορούν να συντηρηθούν πάνω στο δέντρο για αρκετούς μήνες. Οι καρποί παραμένουν σκληροί όσο χρόνο παραμένουν πάνω στο δέντρο και μαλακώνουν μόνο μετά τη συγκομιδή. Οι ώριμοι καρποί του αβοκάντο, αν και σκληροί, μωλωπίζονται εύκολα και πρέπει να δέχονται προσεκτικούς χειρισμούς. Οι καρποί της ποικιλίας Fuerte μπορεί να διατηρηθούν για ένα μήνα σε ψυκτικό θάλαμο με θερμοκρασία 7oC, οι δε των άλλων ποικιλιών στους 4,5oC. Οι καρποί μαλακώνουν σε θερμοκρασία δωματίου, το δε μαλάκωμα αυτών μπορεί να επισπευσθεί δια περιτυλίξεώς τους σε χαρτί αλουμινίου. Οι ώριμοι, μαλακοί καρποί, μπορεί να διατηρηθούν πάνω από 2 μήνες στους 2oC, αλλά πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μετά την έξοδό τους από τον ψυκτικό θάλαμο.[1]

Διαθρεπτική αξία

Κατόπιν ερευνών έχει βρεθεί οτι τα καροτενοειδή που περιέχονται στο αβοκάντο πενταπλασσιάζουν την απορρόφηση αυτών όταν προστίθενται σε μια σαλάτα με περιεκτικότητα σε καροτενοειδή όπως μαρούλι, σπανάκι, ντομάτα, καρότο. Τα καροτενοειδή έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα του αβοκάντο σε καροτενοειδή είναι κάτω από τη φλούδα του φρούτου. Τα καροτενοειδή που δρούν σαν την βιταμίνη Α απαιτούν λιπαρά για την απορρόφησή τους, καθώς είναι λιποδυαλυτή βιταμίνη. Επειδή το αβοκάντο περιέχει λιπαρά, το καθιστά πλήρες τρόφιμο. Κάποια από τα καροτενοειδή που περιέχονται στο αβοκάντο είναι α-καροτενιο, β-καροτένιο, β-κρυπτοξανθίνη, χρυσανθεμαξανθίνη, λουτεΐνη, νεοξανθίνη, ζεαξανθίνη. Ο καλύτερος τρόπος ξεφλουδίσματος για την προστασία των θρεπτικών συστατικών είναι με τα χέρια. Επίσης, καλό είναι να μην μαγειρεύεται για τον ίδιο λόγο. Τα οφέλη της κατανάλωσης του αβοκάντο στην υγεία είναι:

Καρδιακή λειτουργία: Η σωστή λειτουργία της καρδιάς στηρίζεται στην κατανάλωση καλών λιπαρών οξέων όπως τα Ω3 και τα Ω6 που προστατεύουν από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, αντιοξειδωτικών στοιχείων όπως οι βιταμίνες Α, C, E που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, διατροφή πλούσια σε κάλιο και χαμηλή σε αλάτι που προστατεύει από την υπέρταση, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ που δρουν ενάντια στις θρομβώσεις και η βιταμίνη Β6 που παράγει αντισώματα και διατηρεί την ομαλή λειτουργία των νεύρων καθώς και η Β9 που μαζί με την προηγούμενη ρυθμίζουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Τέλος, το αβοκάντο είναι καλή πηγή γλουταθειόνης που σαν αντιοξειδωτικό προστατεύει από ασθένειες της καρδιάς αλλά και μαγνησίου που προστατεύει από αρρυθμίες, υπόταση, αδυναμία, προβλήματα αναπνοής και άγχους.

Υπερχοληστεριναιμία-Υπερτριγλυκεριδαιμία: Η ρύθμιση τω επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα επιτυγχάνεται με την κατανάλωση του αβοκάντο λόγω του μονοακόρεστου λιπαρού οξέος, του ολεϊκού οξέος. Παράλληλα, τα πολυακόρεστα λιπαρά Ω3 και Ω6 βοηθούν εξίσου στην μείωση των παραπάνω επιπέδων. Τα λιπαρά αυτά βοηθούν επίσης και στην αύξηση της καλής χοληστερίνης. Παράλληλα, το αβοκάντο είναι πλούσια πηγή βήτα-σιτοστερόλης η οποία επίσης μειώνει την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Τέλος οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο φρούτο έχουν επίσης αυτή την θεραπευτική δράση

Διαβήτης: Το αβοκάντο παρόλο που είναι φρούτο είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Αυτά και μόνο το καθιστούν μια πολύ καλή επιλογή για τους διαβητικούς αφού όχι μόνο δεν αυξάνει το σάκχαρο αλλά το μειώνει. Επίσης, έχει κάποια σάκχαρα που δεν συναντώνται εύκολα τα οποία ρυθμίζουν το σάκχαρο εμποδίζοντας ένα ένζυμο που εμπλέκεται στην γλυκόλυση. Παράλληλα, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται δρουν ρυθμιστικά στην ινσουλινοαντοχή και έτσι στα επίπεδα σακχάρου.

Υπέρταση: Το φρούτο αυτό είναι πολύ πλούσιο σε Κάλιο το οποίο αντισταθμίζει και μπορεί να ξεπερνά το Νάτριο του σώματος αλλά και των τροφών, ρυθμίζοντας έτσι την υπέρταση. Παράλληλα, η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε ολεϊκό οξύ βοηθάει στην μείωση της πίεσης. Τον ίδιο ρόλο παίζει και η βιταμίνη Β9 που περιέχεται στο τρόφιμο αυτό.

Υγεία οστών: Είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ που έχει προστατευτικό ρόλο για τα οστά. Επίσης, η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε Μαγνήσιο το καθιστά δυναμωτικό για τα κόκαλα. Τέλος, η αντιφλεγμονώδης δράση του μέσω θρεπτικών συστατικών όπως οι φυτοστερόλες, τα καροτενοειδή, τα φλαβανοειδή, οι βιταμίνες Ε, C, τα μέταλλα Μαγγάνιο, Σελήνιο, Ψευδάργυρος και τα Ω3 λιπαρά οξέα το καθιστά προστατευτικό σε ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Καρκίνος: Έρευνες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης καρκίνου με την κατανάλωση αβοκάντο. Πρόκειται για καρκίνο του στόματος, του δέρματος, του προστάτη, του στήθους και του εντέρου. Οι αντικαρκινικές του ιδιότητες σχετίζονται με την ασυνήθιστη συνύπαρξη αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονώδων συστατικών του. Στα υγειή κύτταρα, το αβοκάντο δρα αυξάνοντας την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση ενώ μειώνει το οξειδωτικό στρες. Στα καρκινογόνα κύτταρα αυξάνει το οξειδωτικό στρες οδηγώντας έτσι στην καταστροφή τους. Πιο συγκεκριμένα, ένα μοναδικό θρεπτικό συστατικό εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη και μπορεί να διορθώσει τα κατεστραμένα κύτταρα. Επιπλέον, μια τοξίνη που υπάρχει βοηθά τόσο στην προστασία όσο και στη θεραπεία του καρκίνου του στήθους και του προστάτη. Το ολεϊκό οξύ, επίσης, βοηθά στην προστασία για αυτές τις μορφές καρκίνου. Άλλα θρεπτικά συστατικά προστατεύουν ή θεραπεύουν τον καρκίνο του στόματος αλλά και του δέρματος. Τέλος, η κατανάλωση αβοκάντο έχει βρεθεί να θεραπεύει από καρκίνο στο κόλον.

Εγκυμοσύνη-Θηλασμός: Η υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των εμβρυικών κυττάρων και ιστών. Παράλληλα βοηθάει στην ανακούφιση συμπτωμάτων εγκυμοσύνης όπως ζαλάδα και ναυτία. Η βιταμίνη Β6 επίσης εμποδίζει από γεννετικές ανωμαλίες εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και νεύρων. Το αβοκάντο είναι μια πολύ καλή τροφή τόσο για τις έγκυες όσο και για τις θηλάζουσες λόγω της προστασίας τους από υπέρταση, διαβήτη, υπερχοληστεριναιμία και νεφροπάθεια.

Βρεφική διατροφή: Μια υγειηνή διατροφή πρέπει να ξεκινάει από την βρεφική ηλικία. Το αβοκάντο αποτελέι την πρώτη επιλογή σε φρούτα για βρέφη λογω της πλούσιας διατροφικής του αξίας αλλά και της μαλακής υφής του. Είναι σημαντικό για την ανάπτυξή του βρέφους καθώς δεν περιέχει χοληστερόλη και Νάτριο. Παρέχει το 8% των φυτικών ινών που απαιτούνται καθημερινά, το 6% των βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως Β6, τη οποία βοηθά στην δημιουργία και διαίρεση των κυττάρων καθώς και φυσιολογικών επιπέδων ερυθρών αιμοσφαιρίων, το 4% σε Κάλιο, το 4% σε βιταμίνη Ε, το 4% σε βιταμίνη C, 81 μικρογραμμάρια λουτεΐνη και 81 μικρογραμμάρια βήτα-καροτένιο και τέλος ακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι σημαντικά για την ομαλή ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Είναι πολύ πιο πλούσιο σε διατροφικά συστατικά από μεγαλύτερες ποσότητες λαχανικών και φρούτων.

Παχυσαρκία: Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του φρούτου σε φυτικές ίνες προωθείται η ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, οι δυαλυτές φυτικές ίνες επιβραδύβουν την διάσπαση των υδατανθράκων και έτσι την αίσθηση της πείνας. Η περιεκτικότητά του σε ολεϊκό οξύ ενεργοποιεί το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που δημιουργεί την αίσθηση πληρότητας. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του αυξάνουν τον μεταβολισμό και η παροχή πολλών θρεπτικών συστατικών το καθιστούν ως μια πάρα πολύ υγειηνή επιλογή για δίαιτα με σκοπό τον έλεγχο του βάρους. Εδώ πρέπει να τονιστεί οτι σημασία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα και το αβοκάντο που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αποτελεί μια πλήρη πηγή αυτών. Είναι λοιπόν πλήρως κατανοητός ο λόγος που το φρούτο αυτό βοηθά στο αδυνάτισμα.

Υγεία των ματιών: Η αντιοξειδωτική δράση του αβοκάντο βελτιώνει την όραση και εμποδίζει την εμφάνιση προβλημάτων όπως ο αστιγματισμός, οι καταράκτες και το γλαύκωμα. Η λουτεΐνη συγκεκριμένα προστατεύει από κηλιδώδη εκφυλισμό (MD), μια ασθένεια των ματιών που δημιουργεί μόνιμη απώλεια της κεντρικής όρασης και από τον καταράκτη.

Απορρόφηση θρεπτικών συστατικών: Έρευνες έχουν αποδείχει οτι η κατανάλωση του αβοκάντο μαζί με άλλα φρούτα και λαχανικά αυξάνει την απορρόφυση φυτικών θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση ασθενειών της καρδιάς μέχρι και καρκίνου. Ακόμα περισσότερη είναι η απορρόφηση του βήτα-καροτένιου και του λυκοπένιου.

Έλκος δωδεκαδαχτύλου: Η ηπιότητα αυτού του φρούτου μαλακώνει τις υπερευαίσθητες περιοχές του στομαχιού και του δωδεκαδαχτύλου. Τα θρεπτικά συστατικά και τα ένζυμά του είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία ελκών.

Νεφρολιθίαση: Η κατανάλωση τροφών υψηλών σε κάλιο μειώνει την έκκριση του ασβεστίου στα ούρα και έτσι τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

Λειτουργία μυών και νεύρων: Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθά στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών του σώματος, στην μυϊκή δραστηριότητα, στην λειτουργία των νεύρων και στην ενέργεια του μεταβολισμού. Στην λειτουργία των νεύρων συντελεί και η ύπαρξη των βιταμινών Β ενώ στη σύσπαση των μυών, το μαγνήσιο.

Κακή αναπνοή: Το αβοκάντο είναι η καλύτερη συνταγή για πλύση του στόματος. Είναι αποτελεσματικό γιατί απομακρύνει τα εντερικά προϊόντα αποσύνθεσης που είναι η πραγματική αιτία της κακής αναπνοής.[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. H διατροφική αξία του αβοκάντο.