Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένεια πιπεριάς Βακτηριακή στιγμάτωση"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
[[Image:Προσβολή φύλλου και καρπού πιπεριάς από Βακτηριακή στιγμάτωση.jpg|thumb|px100|Προσβολή φύλλου και καρπού πιπεριάς από Βακτηριακή στιγμάτωση]]
 
[[Image:Προσβολή φύλλου και καρπού πιπεριάς από Βακτηριακή στιγμάτωση.jpg|thumb|px100|Προσβολή φύλλου και καρπού πιπεριάς από Βακτηριακή στιγμάτωση]]
Αρκετά διαδεδομένη [[Ασθένειες πιπεριάς|ασθένεια]] στην Ελλάδα, που εντοπίζεται στη [[Ντομάτα φυτό|ντομάτα]] και την [[Πιπεριά φυτό|πιπεριά]] και οφείλεται στο παθογόνο βακτήριο Pseudomonas syringae
+
Αρκετά διαδεδομένη [[Ασθένειες πιπεριάς|ασθένεια]] στην Ελλάδα, που εντοπίζεται στη [[Ντομάτα φυτό|ντομάτα]] και την [[Πιπεριά φυτό|πιπεριά]] και οφείλεται στο παθογόνο [[Βακτήρια|βακτήριο]] Pseudomonas syringae
 
pv. capsici. Η ασθένεια προσβάλει όλα τα μέρη του φυτού. Στα [[Βοτανικά χαρακτηριστικά πιπεριάς|φύλλα]] σχηματίζονται σκουρόχρωμες γωνιώδεις κηλίδες, που περιβάλλονται κίτρινη άλω. Στη συνέχεια οι κηλίδες ενώνονται και σχηματίζουν ολόκληρες νεκρωτικές περιοχές πάνω στα φύλλα. Στα υπόλοιπα μέρη του φυτού, μίσχους, ποδίσκους, βλαστούς και καρπούς σχηματίζονται πάλι κηλίδες σκούρου χρώματος χωρίς όμως την περιμετρική κίτρινη άλω. Στους [[Πιπεριά προϊόν|καρπούς]] οι κηλίδες είναι ελαφρώς υπερυψωμένες. Η μετάδοσης της ασθένειας γίνεται με μολυσμένο σπόρο και με το συνδυασμό [[Κλιματικές συνθήκες πιπεριάς|βροχής]] και ανέμου. Το παθογόνο παραμένει στο [[Εδαφικές συνθήκες πιπεριάς|έδαφος]], στη περιοχή του ριζικού συστήματος ή επιφυτικά πάνω σε άλλα φυτά. Ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της ασθένειας είναι θερμοκρασία 25<sup>o</sup>C και υψηλή σχετική υγρασία 80%. Κύριο προληπτικό μέτρο αποτελεί η ξερίζωση των προσβεβλημένων φυτών με όσο το δυνατό περισσότερο ριζικό σύστημα και η καταστροφή τους. Η [[Άρδευση πιπεριάς|άρδευση]] των φυτών θα πρέπει να γίνεται με [[Πότισμα στάγδην|σταγόνες]] και όχι με [[Τεχνητή βροχή|καταιονισμό]] ή με [[Επιφανειακή άρδευση#Άρδευση με αυλάκια|αυλάκια]], για την αποφυγή διαβροχής των φυτών. Ιδιαίτερα τα ασθενικά φυτά θα πρέπει να σταματήσουν να αρδεύονται για την αποφυγή διάδοσης των παθογόνων. Στην περίπτωση εντοπισμού της ασθένειας στην [[Καλλιέργεια πιπεριάς|καλλιέργεια]] θα πρέπει μετά τη τελευταία [[Συγκομιδή πιπεριάς|συγκομιδή]] των φυτών να καταστραφούν. Η 3ετής [[Αμειψισπορά|αμειψισπορά]] με φυτά, που δεν προσβάλλονται από την ασθένεια κρίνεται αναγκαία. Οι χρησιμοποιούμενοι σπόροι πρέπει να είναι υγιείς ή διαφορετικά να γίνεται προληπτική απολύμανση τους με εμβάπτιση των σπόρων σε ζεστό νερό (50<sup>o</sup>C) για διάρκεια περίπου 25 λεπτών. Ακόμη θετικό θεωρείται η χρήση ανθεκτικών [[Ποικιλίες πιπεριάς|ποικιλιών]] και η καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας.  
 
pv. capsici. Η ασθένεια προσβάλει όλα τα μέρη του φυτού. Στα [[Βοτανικά χαρακτηριστικά πιπεριάς|φύλλα]] σχηματίζονται σκουρόχρωμες γωνιώδεις κηλίδες, που περιβάλλονται κίτρινη άλω. Στη συνέχεια οι κηλίδες ενώνονται και σχηματίζουν ολόκληρες νεκρωτικές περιοχές πάνω στα φύλλα. Στα υπόλοιπα μέρη του φυτού, μίσχους, ποδίσκους, βλαστούς και καρπούς σχηματίζονται πάλι κηλίδες σκούρου χρώματος χωρίς όμως την περιμετρική κίτρινη άλω. Στους [[Πιπεριά προϊόν|καρπούς]] οι κηλίδες είναι ελαφρώς υπερυψωμένες. Η μετάδοσης της ασθένειας γίνεται με μολυσμένο σπόρο και με το συνδυασμό [[Κλιματικές συνθήκες πιπεριάς|βροχής]] και ανέμου. Το παθογόνο παραμένει στο [[Εδαφικές συνθήκες πιπεριάς|έδαφος]], στη περιοχή του ριζικού συστήματος ή επιφυτικά πάνω σε άλλα φυτά. Ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της ασθένειας είναι θερμοκρασία 25<sup>o</sup>C και υψηλή σχετική υγρασία 80%. Κύριο προληπτικό μέτρο αποτελεί η ξερίζωση των προσβεβλημένων φυτών με όσο το δυνατό περισσότερο ριζικό σύστημα και η καταστροφή τους. Η [[Άρδευση πιπεριάς|άρδευση]] των φυτών θα πρέπει να γίνεται με [[Πότισμα στάγδην|σταγόνες]] και όχι με [[Τεχνητή βροχή|καταιονισμό]] ή με [[Επιφανειακή άρδευση#Άρδευση με αυλάκια|αυλάκια]], για την αποφυγή διαβροχής των φυτών. Ιδιαίτερα τα ασθενικά φυτά θα πρέπει να σταματήσουν να αρδεύονται για την αποφυγή διάδοσης των παθογόνων. Στην περίπτωση εντοπισμού της ασθένειας στην [[Καλλιέργεια πιπεριάς|καλλιέργεια]] θα πρέπει μετά τη τελευταία [[Συγκομιδή πιπεριάς|συγκομιδή]] των φυτών να καταστραφούν. Η 3ετής [[Αμειψισπορά|αμειψισπορά]] με φυτά, που δεν προσβάλλονται από την ασθένεια κρίνεται αναγκαία. Οι χρησιμοποιούμενοι σπόροι πρέπει να είναι υγιείς ή διαφορετικά να γίνεται προληπτική απολύμανση τους με εμβάπτιση των σπόρων σε ζεστό νερό (50<sup>o</sup>C) για διάρκεια περίπου 25 λεπτών. Ακόμη θετικό θεωρείται η χρήση ανθεκτικών [[Ποικιλίες πιπεριάς|ποικιλιών]] και η καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας.  
  
Γραμμή 8: Γραμμή 8:
 
[[είναι ασθένεια του φυτού::Πιπεριά φυτό| ]]
 
[[είναι ασθένεια του φυτού::Πιπεριά φυτό| ]]
 
[[είναι ασθένεια του καρπού::Πιπεριά προϊόν| ]]
 
[[είναι ασθένεια του καρπού::Πιπεριά προϊόν| ]]
 +
[[είναι προσβολή της ασθένειας::Προκαρυωτικές ασθένειες φυτών| ]]

Αναθεώρηση της 14:05, 2 Αυγούστου 2013

Προσβολή φύλλου και καρπού πιπεριάς από Βακτηριακή στιγμάτωση

Αρκετά διαδεδομένη ασθένεια στην Ελλάδα, που εντοπίζεται στη ντομάτα και την πιπεριά και οφείλεται στο παθογόνο βακτήριο Pseudomonas syringae pv. capsici. Η ασθένεια προσβάλει όλα τα μέρη του φυτού. Στα φύλλα σχηματίζονται σκουρόχρωμες γωνιώδεις κηλίδες, που περιβάλλονται κίτρινη άλω. Στη συνέχεια οι κηλίδες ενώνονται και σχηματίζουν ολόκληρες νεκρωτικές περιοχές πάνω στα φύλλα. Στα υπόλοιπα μέρη του φυτού, μίσχους, ποδίσκους, βλαστούς και καρπούς σχηματίζονται πάλι κηλίδες σκούρου χρώματος χωρίς όμως την περιμετρική κίτρινη άλω. Στους καρπούς οι κηλίδες είναι ελαφρώς υπερυψωμένες. Η μετάδοσης της ασθένειας γίνεται με μολυσμένο σπόρο και με το συνδυασμό βροχής και ανέμου. Το παθογόνο παραμένει στο έδαφος, στη περιοχή του ριζικού συστήματος ή επιφυτικά πάνω σε άλλα φυτά. Ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της ασθένειας είναι θερμοκρασία 25oC και υψηλή σχετική υγρασία 80%. Κύριο προληπτικό μέτρο αποτελεί η ξερίζωση των προσβεβλημένων φυτών με όσο το δυνατό περισσότερο ριζικό σύστημα και η καταστροφή τους. Η άρδευση των φυτών θα πρέπει να γίνεται με σταγόνες και όχι με καταιονισμό ή με αυλάκια, για την αποφυγή διαβροχής των φυτών. Ιδιαίτερα τα ασθενικά φυτά θα πρέπει να σταματήσουν να αρδεύονται για την αποφυγή διάδοσης των παθογόνων. Στην περίπτωση εντοπισμού της ασθένειας στην καλλιέργεια θα πρέπει μετά τη τελευταία συγκομιδή των φυτών να καταστραφούν. Η 3ετής αμειψισπορά με φυτά, που δεν προσβάλλονται από την ασθένεια κρίνεται αναγκαία. Οι χρησιμοποιούμενοι σπόροι πρέπει να είναι υγιείς ή διαφορετικά να γίνεται προληπτική απολύμανση τους με εμβάπτιση των σπόρων σε ζεστό νερό (50oC) για διάρκεια περίπου 25 λεπτών. Ακόμη θετικό θεωρείται η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών και η καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας.