Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένεια πιπεριάς Ιός του κηλιδωτού μαρασμού της ντομάτας"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 +
[[Image:Προσβολή μέρους φυτείας πιπεριάς από Ιό κηλιδωτού μαρασμού της ντομάτας.jpg|thumb|px100|Προσβολή μέρους φυτείας πιπεριάς από Ιό κηλιδωτού μαρασμού της ντομάτας]]
 
Ο ιός αυτός εκτός από την [[Πιπερία φυτό|πιπεριά]], προσβάλλει τη [[Ντομάτα φυτό|ντομάτα]], τη [[Μελιτζάνα φυτό|μελιτζάνα]] και τον [[Καπνός φυτό|καπνό]]. Η μετάδοση του ιού σε πιπεριά και ντομάτα γίνεται με τον [[Εχθρός πιπεριάς Θρίπες|θρίπα]] της Καλιφόρνιας, ενώ σε φυτά καπνού η μετάδοση της ασθένειας γίνεται με τον θρίπα του καπνού. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της συγκεκριμένης προσβολής είναι ο σχηματισμός γκρίζων κηλίδων πάνω στα [[Βοτανικά χαρακτηριστικά πιπεριάς|φύλλα]]. Τα φύλλα στη συνέχεια καρουλιάζουν και νεκρώνονται. Οι [[Πιπεριά προϊόν|καρποί]] από τα προσβεβλημένα φυτά παρουσιάζουν κηλίδες κατά ομόκεντρους κύκλους. Οι νέες βλαστήσεις είναι ξερές και τα φυτά παρουσιάζουν νανισμό. Εάν η προσβολή εκδηλωθεί σε νεαρά φυτά, τότε αυτά μετά από λίγες εβδομάδες καταστρέφονται. Κύρια προληπτικά μέτρα αποτελούν η καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών και των [[Καταστροφή ζιζανίων πιπεριάς|ζιζανίων]] τόσο στην περιοχή του σπορείου όσο και στην [[Καλλιέργεια πιπεριάς|καλλιέργεια]]. Στην περίπτωση που έχει εντοπιστεί ο ιός σε κάποια περιοχή καλό είναι να αποφεύγεται η καλλιέργεια 2-3 χρόνια. Τέλος θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση των φορέων του ιού, δηλαδή του θρίπα. Μετά το τέλος της καλλιέργειας σε περιοχές που υπάρχουν αντίστοιχα συμπτώματα προτείνεται η αγρανάπαυση του εδάφους για τουλάχιστον 1 μήνα μέχρι την επόμενη καλλιέργεια για περιορισμό του πληθυσμού των φυτών.
 
Ο ιός αυτός εκτός από την [[Πιπερία φυτό|πιπεριά]], προσβάλλει τη [[Ντομάτα φυτό|ντομάτα]], τη [[Μελιτζάνα φυτό|μελιτζάνα]] και τον [[Καπνός φυτό|καπνό]]. Η μετάδοση του ιού σε πιπεριά και ντομάτα γίνεται με τον [[Εχθρός πιπεριάς Θρίπες|θρίπα]] της Καλιφόρνιας, ενώ σε φυτά καπνού η μετάδοση της ασθένειας γίνεται με τον θρίπα του καπνού. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της συγκεκριμένης προσβολής είναι ο σχηματισμός γκρίζων κηλίδων πάνω στα [[Βοτανικά χαρακτηριστικά πιπεριάς|φύλλα]]. Τα φύλλα στη συνέχεια καρουλιάζουν και νεκρώνονται. Οι [[Πιπεριά προϊόν|καρποί]] από τα προσβεβλημένα φυτά παρουσιάζουν κηλίδες κατά ομόκεντρους κύκλους. Οι νέες βλαστήσεις είναι ξερές και τα φυτά παρουσιάζουν νανισμό. Εάν η προσβολή εκδηλωθεί σε νεαρά φυτά, τότε αυτά μετά από λίγες εβδομάδες καταστρέφονται. Κύρια προληπτικά μέτρα αποτελούν η καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών και των [[Καταστροφή ζιζανίων πιπεριάς|ζιζανίων]] τόσο στην περιοχή του σπορείου όσο και στην [[Καλλιέργεια πιπεριάς|καλλιέργεια]]. Στην περίπτωση που έχει εντοπιστεί ο ιός σε κάποια περιοχή καλό είναι να αποφεύγεται η καλλιέργεια 2-3 χρόνια. Τέλος θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση των φορέων του ιού, δηλαδή του θρίπα. Μετά το τέλος της καλλιέργειας σε περιοχές που υπάρχουν αντίστοιχα συμπτώματα προτείνεται η αγρανάπαυση του εδάφους για τουλάχιστον 1 μήνα μέχρι την επόμενη καλλιέργεια για περιορισμό του πληθυσμού των φυτών.
  

Αναθεώρηση της 08:13, 4 Ιουλίου 2013

Προσβολή μέρους φυτείας πιπεριάς από Ιό κηλιδωτού μαρασμού της ντομάτας

Ο ιός αυτός εκτός από την πιπεριά, προσβάλλει τη ντομάτα, τη μελιτζάνα και τον καπνό. Η μετάδοση του ιού σε πιπεριά και ντομάτα γίνεται με τον θρίπα της Καλιφόρνιας, ενώ σε φυτά καπνού η μετάδοση της ασθένειας γίνεται με τον θρίπα του καπνού. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της συγκεκριμένης προσβολής είναι ο σχηματισμός γκρίζων κηλίδων πάνω στα φύλλα. Τα φύλλα στη συνέχεια καρουλιάζουν και νεκρώνονται. Οι καρποί από τα προσβεβλημένα φυτά παρουσιάζουν κηλίδες κατά ομόκεντρους κύκλους. Οι νέες βλαστήσεις είναι ξερές και τα φυτά παρουσιάζουν νανισμό. Εάν η προσβολή εκδηλωθεί σε νεαρά φυτά, τότε αυτά μετά από λίγες εβδομάδες καταστρέφονται. Κύρια προληπτικά μέτρα αποτελούν η καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών και των ζιζανίων τόσο στην περιοχή του σπορείου όσο και στην καλλιέργεια. Στην περίπτωση που έχει εντοπιστεί ο ιός σε κάποια περιοχή καλό είναι να αποφεύγεται η καλλιέργεια 2-3 χρόνια. Τέλος θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση των φορέων του ιού, δηλαδή του θρίπα. Μετά το τέλος της καλλιέργειας σε περιοχές που υπάρχουν αντίστοιχα συμπτώματα προτείνεται η αγρανάπαυση του εδάφους για τουλάχιστον 1 μήνα μέχρι την επόμενη καλλιέργεια για περιορισμό του πληθυσμού των φυτών.