Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Βασιλικός φυτό"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 149: Γραμμή 149:
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 12:42, 15 Ιουλίου 2015

Βασιλικός

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Ο βασιλικός (Ocinum basilicum) της οικογένειας Lamiaceae είναι φυτό μονοετές. Έχει βλαστό πολύκλαδο, τετραγωνικό, ύψους 0,2-0,8m, φύλλα αντίθετα, μικρά ή μεγάλα και άνθη μικρά σε ακραία στάχυα, άσπρα ή ασπροκόκκινα. Ανθίζει την περίοδο του καλοκαιριού Ιούνιο - Αύγουστο. Η πιο εμπορική ποικιλία που καλλιεργείται στην Ελλάδα και εξάγεται ως φρέσκος είναι ο πλατύφυλλος ο γλυκύς (έχει μεγάλα φύλλα και πολύ γλυκό άρωμα).[1]

Εδαφoκλιματικές συνθήκες

Ο βασιλικός μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε θερμές όσο και σε ψυχρές περιοχές, προτιμά όμως αυτές που έχουν ήπιο και βραχύ χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Στις περιοχές αυτές η διάρκεια της βλαστικής περιόδου είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη παραγωγή αφού συγκομίζονται περισσότερες φορές. Οι πιο ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του κυμαίνονται από 22-30oC. Ευδοκιμεί σε εδάφη μέσης σύστασης, πλούσια σε οργανική ουσία βαθιά, ποτιστικά με καλή αποστράγγιση. Αναπτύσσεται καλύτερα σε εδάφη με pH 6,5-6,8.[1]

Πολλαπλασιασμός

Ο βασιλικός πολλαπλασιάζεται με σπόρο που παράγεται με αφθονία. Ο σπόρος σπέρνεται σε καλά προετοιμασμένο σπορείο στο ύπαιθρο αρχές με μέσα Μαρτίου. 1gr σπόρου περιέχει περίπου 500 σπόρους, ενώ για 1 στρέμμα χωραφιού απαιτείται 6-7m2.[1] Η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη από τους 10-12οC.[2] Μεταφυτεύεται από τα σπορεία με καπνοφυτευτική όταν έχει ύψος 10cm περίπου, από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου.[1] Επίσης ο πολλαπλασιασμός μπορεί να γίνει και με παραφυάδες (τμήματα βλαστών 10cm περίπου).[2]

Πληροφοριακά στοιχεία

Προϊόν
Αιθέριο έλαιο βασιλικού

Ευδοκιμεί στις περιοχές

Περιοχή
Νομός Βοιωτίας
Νομός Λασιθίου
Νομός Ηρακλείου
Νομός Ρεθύμνης
Νομός Χανίων
Νομός Λακωνίας
Νομός Μεσσηνίας
Νομός Αρκαδίας
Νομός Αργολίδας
Νομός Αχαΐας
Νομός Ηλείας
Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Νομός Αττικής
Νομός Ευβοίας
Νομός Ευρυτανίας
Νομός Φθιώτιδος
Νομός Φωκίδος
Νομός Κορινθίας
Νομός Ζακύνθου
Νομός Κέρκυρας
Νομός Κεφαλληνίας
Νομός Λευκάδος
Νομός Άρτης
Νομός Θεσπρωτίας
Νομός Ιωαννίνων
Νομός Πρεβέζης
Νομός Καρδίτσης
Νομός Τρικάλων
Νομός Μαγνησίας
Νομός Γρεβενών
Νομός Λαρίσης
Νομός Δράμας
Νομός Ημαθίας
Νομός Θεσσαλονίκης
Νομός Καβάλας
Νομός Καστοριάς
Νομός Κιλκίς
Νομός Κοζάνης
Νομός Πέλλης
Νομός Πιερίας
Νομός Σερρών
Νομός Φλωρίνης
Νομός Χαλκιδικής
Νομός Αγίου Όρους
Νομός Έβρου
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Νομός Δωδεκανήσου
Νομός Κυκλάδων
Νομός Λέσβου
Νομός Σάμου
Νομός Χίου

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Άρωμα ποιότητας - Επιχειρηματικός οδηγός, Δίκτυο διατοπικής συνεργασίας αναπτυξιακών εταιριών Κιλκίς, Ημαθίας, Ξάνθης, Σερρών, Χαλκιδικής.
  2. 2,0 2,1 Καλλιέργεια και χρήσεις Βασιλικού.