Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εδαφικές συνθήκες πράσου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Το πράσο είναι φυτό απαιτητικό ως προς το έδαφος για να αναπτυχθεί ικανοποιητι...')
 
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το [[Πράσο φυτό|πράσο]] είναι φυτό απαιτητικό ως προς το έδαφος για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά και να δώσει [[Πράσο προϊόν|προϊόν]] καλής ποιότητας. Τα καταλληλότερα εδάφη είναι τα [[Αμμώδη εδάφη|ελαφρά]] έως [[Πηλώδη εδάφη|μέσης σύστασης]], βαθειά, γόνιμα και πλούσια σε οργανική ουσία. Επίσης, τα εδάφη θα πρέπει να στραγγίζουν και να αερίζονται καλά. [[Αργιλώδη εδάφη|Βαρειά εδάφη]] και εδάφη που σχηματίζουν κρούστα, θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί δεν στραγγίζουν και δεν αερίζονται ικανοποιητικά και παρουσιάζουν δυσκολιές κατά τη [[Συγκομιδή πράσου|συγκομιδή]]. Το πράσο δεν αντέχει στα πολύ όξινα ούτε και πολύ αλκαλικά εδάφη. Το άριστο pH για μέγιστη παραγωγή πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 6,5 - 7,5.
+
Το [[Πράσο φυτό|πράσο]] είναι φυτό απαιτητικό ως προς το έδαφος για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά και να δώσει [[Πράσο προϊόν|προϊόν]] καλής ποιότητας. Τα καταλληλότερα εδάφη είναι τα [[Αμμώδη εδάφη|ελαφρά]] έως [[Πηλώδη εδάφη|μέσης σύστασης]], βαθειά, γόνιμα και πλούσια σε οργανική ουσία. Επίσης, τα εδάφη θα πρέπει να στραγγίζουν και να αερίζονται καλά. [[Αργιλώδη εδάφη|Βαρειά εδάφη]] και εδάφη που σχηματίζουν κρούστα, θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί δεν στραγγίζουν και δεν αερίζονται ικανοποιητικά και παρουσιάζουν δυσκολιές κατά τη [[Συγκομιδή πράσου|συγκομιδή]]. Το πράσο δεν αντέχει στα πολύ όξινα ούτε και πολύ αλκαλικά εδάφη. Το άριστο pH για μέγιστη παραγωγή πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 6,5 - 7,5.<ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"> Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>
 +
</references>
  
 
[[σχετίζεται με::Πράσο φυτό| ]]
 
[[σχετίζεται με::Πράσο φυτό| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 13:18, 7 Ιουλίου 2015

Το πράσο είναι φυτό απαιτητικό ως προς το έδαφος για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά και να δώσει προϊόν καλής ποιότητας. Τα καταλληλότερα εδάφη είναι τα ελαφρά έως μέσης σύστασης, βαθειά, γόνιμα και πλούσια σε οργανική ουσία. Επίσης, τα εδάφη θα πρέπει να στραγγίζουν και να αερίζονται καλά. Βαρειά εδάφη και εδάφη που σχηματίζουν κρούστα, θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί δεν στραγγίζουν και δεν αερίζονται ικανοποιητικά και παρουσιάζουν δυσκολιές κατά τη συγκομιδή. Το πράσο δεν αντέχει στα πολύ όξινα ούτε και πολύ αλκαλικά εδάφη. Το άριστο pH για μέγιστη παραγωγή πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 6,5 - 7,5.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.