Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Ασύρτικο"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
 
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}}
  
Λευκή [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλία]], μέσης πρωϊμότητας, ζωηρή, παραγωγική. Στις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στη Σαντορίνη με τους ισχυρούς ανέμους, μορφώνεται σε χαμηλό κύπελο και δέχεται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδευμα]] μακρό. Παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή τις προσβολές του [[Ωΐδιο αμπέλου |ωιδίου]] και του [[Περονόσπορος |περονόσπορου]]. Τα ώριμα [[σταφύλι |σταφύλια]] χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε σάχαρα και δίνουν οίνους με υψηλό αλκοολικό βαθμό. Συνοινοποιείται με άλλες λευκές ποικιλίες για την παραγωγή των οίνων «[{{#show: Ιστοσελίδα Επώνυμο ελληνικό κρασί/Ποικιλία Νυχτέρι| ?has link}} Νυχτέρι]» και «[{{#show: Ιστοσελίδα Wikipedia/Βινσάντο Σαντορίνης| ?has link}} Βισάντο]».
+
Λευκή [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλία]], μέσης πρωϊμότητας, ζωηρή, παραγωγική. Στις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στη Σαντορίνη με τους ισχυρούς ανέμους, μορφώνεται σε χαμηλό κύπελο και δέχεται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδευμα]] μακρό. Παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή τις προσβολές του [[Ωΐδιο αμπέλου |ωιδίου]] και του [[Περονόσπορος |περονόσπορου]]. Τα ώριμα [[σταφύλι |σταφύλια]] χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε σάχαρα και δίνουν [[κρασί |οίνους]] με υψηλό αλκοολικό βαθμό. Συνοινοποιείται με άλλες λευκές ποικιλίες για την παραγωγή των οίνων «[{{#show: Ιστοσελίδα Επώνυμο ελληνικό κρασί/Ποικιλία Νυχτέρι| ?has link}} Νυχτέρι]» και «[{{#show: Ιστοσελίδα Wikipedia/Βινσάντο Σαντορίνης| ?has link}} Βισάντο]».
  
 
[[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]]
 
[[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]]

Αναθεώρηση της 10:14, 18 Δεκεμβρίου 2013

Ασύρτικο

Γενικά

Καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στις Κυκλάδες. Συνιστάται η καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας αμπελιού και στο Ν.Χαλκιδικής.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριο έως μεγάλο, τρίλοβο, τρίκολπο με μισχικό κόλπο σχήματος U. Άνω επιφάνεια λεία και στιλπνή, κάτω επιφάνεια καλυμμένη με βαμβακώδη χνοασμό. Σταφύλι απλό, μεγάλου μήκους, σχεδόν κυλινδρικό, πυκνό. Ράγα μεγάλη, σφαιρική με διάφανη επιδερμίδα, πλούσια σε ταννίνες, χρώματος κίτρινου χρυσαφί. Σάρκα μαλακή, χυμώδης με υπόξινη γεύση.

Ιδιότητες

Λευκή ποικιλία, μέσης πρωϊμότητας, ζωηρή, παραγωγική. Στις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στη Σαντορίνη με τους ισχυρούς ανέμους, μορφώνεται σε χαμηλό κύπελο και δέχεται κλάδευμα μακρό. Παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή τις προσβολές του ωιδίου και του περονόσπορου. Τα ώριμα σταφύλια χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε σάχαρα και δίνουν οίνους με υψηλό αλκοολικό βαθμό. Συνοινοποιείται με άλλες λευκές ποικιλίες για την παραγωγή των οίνων «Νυχτέρι» και «Βισάντο».