Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Κοτσιφάλι"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 7: Γραμμή 7:
 
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}}
  
[[Ανατομία-μορφολογία ρίζας, βλαστού και φύλλων αμπέλου |Φύλλο]] μεγάλο, κυκλικό, συμμετρικό με πέντε βαθείς κόλπους, παχύ με βαμβακώδη χνοασμό στην κάτω επιφάνεια, μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. [[Σταφύλι]] απλό , κωνικό, πυκνό. Ράγα μέτρια , ελλειψοειδής. Φλοιός παχύς ερυθροϊδής. Σάρκα μαλακή, λευκού χρώματος, με ελαφρά υπόξινη γεύση.
+
[[Ανατομία-μορφολογία ρίζας, βλαστού και φύλλων αμπέλου |Φύλλο]] μεγάλο, κυκλικό, συμμετρικό με πέντε βαθείς κόλπους, παχύ με βαμβακώδη χνοασμό στην κάτω επιφάνεια, μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. [[Σταφύλι]] απλό, κωνικό, πυκνό. Ράγα μέτρια, ελλειψοειδής. Φλοιός παχύς ερυθροϊδής. Σάρκα μαλακή, λευκού χρώματος, με ελαφρά υπόξινη γεύση.
  
 
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}}  
 
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}}  
  
Έγχρωμη [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλία]], παραγωγική, με καρποφόρο το τυφλό οφθαλμό, πρώιμη (πλήρης ωρίμανση από τα μέσα Αυγούστου). Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ. Το γλεύκος είναι εξαιρετική ποιότητα και χρησινοποιείται για την παρασκευή [[κρασί |οίνων]] ανώτερης ποιότητας, είτε μόνο του είτε (συνηθέστερα σε ανάμειξη με το [{{#show: Ιστοσελίδα Βικιλεξικό/Γλεύκος| ?has link}} γλεύκος] της ποικιλίας [[Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Μαντηλάρι |Μαντηλάρι]] («Πεζά» και «Αρχάνες» είναι ερυθροί ξηροί οίνοι από τις ποικιλίες αυτές, ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας).
+
Έγχρωμη [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλία]] [[αμπέλι |αμπελιού]], παραγωγική, με καρποφόρο το τυφλό οφθαλμό, πρώιμη (πλήρης ωρίμανση από τα μέσα Αυγούστου). Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ. Το γλεύκος είναι εξαιρετική ποιότητα και χρησινοποιείται για την παρασκευή [[κρασί |οίνων]] ανώτερης ποιότητας, είτε μόνο του είτε (συνηθέστερα σε ανάμειξη με το [{{#show: Ιστοσελίδα Βικιλεξικό/Γλεύκος| ?has link}} γλεύκος] της ποικιλίας [[Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Μαντηλάρι |Μαντηλάρι]] («Πεζά» και «Αρχάνες» είναι ερυθροί ξηροί οίνοι από τις ποικιλίες αυτές, ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας).
  
  

Τελευταία αναθεώρηση της 10:23, 18 Δεκεμβρίου 2013

Κοτσιφάλι

Γενικά

Συνιστάται η καλλιέργειά της στις αμπελοφόρες περιοχές των νομών Ηρακλείου, Λασηθίου, Ρεθύμνου και Χανίων στις εδαφοκλιματικές συνθήκες των οποίων δίνει προϊόντα άριστης ποιότητας.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, κυκλικό, συμμετρικό με πέντε βαθείς κόλπους, παχύ με βαμβακώδη χνοασμό στην κάτω επιφάνεια, μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Σταφύλι απλό, κωνικό, πυκνό. Ράγα μέτρια, ελλειψοειδής. Φλοιός παχύς ερυθροϊδής. Σάρκα μαλακή, λευκού χρώματος, με ελαφρά υπόξινη γεύση.

Ιδιότητες

Έγχρωμη ποικιλία αμπελιού, παραγωγική, με καρποφόρο το τυφλό οφθαλμό, πρώιμη (πλήρης ωρίμανση από τα μέσα Αυγούστου). Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ. Το γλεύκος είναι εξαιρετική ποιότητα και χρησινοποιείται για την παρασκευή οίνων ανώτερης ποιότητας, είτε μόνο του είτε (συνηθέστερα σε ανάμειξη με το γλεύκος της ποικιλίας Μαντηλάρι («Πεζά» και «Αρχάνες» είναι ερυθροί ξηροί οίνοι από τις ποικιλίες αυτές, ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας).