Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Ντεμπίνα"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 7: Γραμμή 7:
 
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}}  
 
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}}  
  
Φύλλο μεγάλο, κυκλικό με την κάτω επιφάνεια καλυμμένη από βαμβακώδη χνοασμό. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. [[Σταφύλι]] μέσου έως μεγάλου μεγέθους, κωνικό, πτερυγωτό, πυκνό. Ράγα σχεδόν μεγάλη ωοειδής. Επιδερμίδα διαφανής κιτρινόλευκη. Σάρκα χυμώδης.
+
[[Ανατομία-μορφολογία ρίζας, βλαστού και φύλλων αμπέλου |Φύλλο]] μεγάλο, κυκλικό με την κάτω επιφάνεια καλυμμένη από βαμβακώδη χνοασμό. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. [[Σταφύλι]] μέσου έως μεγάλου μεγέθους, κωνικό, πτερυγωτό, πυκνό. Ράγα σχεδόν μεγάλη ωοειδής. Επιδερμίδα διαφανής κιτρινόλευκη. Σάρκα χυμώδης.
  
 
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}}  
 
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}}  
  
Λευκή ποικιλία, όψιμη (πλήρης ωρίμανση το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου), παραγωγική (ο καρποφόρος βλαστός φέρει δύο σταφύλια) μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] βραχύ. Στην περιοχή Ζίτσας παρουσιάζει ευαισθησία στο [[Περονόσπορος |περονόσπορο]] και την τεφρά σήψη. Από το [{{#show: Ιστοσελίδα Βικιλεξικό/Γλεύκος| ?has link}}  γλεύκος]της ποικιλίας Ντεμπίνα παρασκευάζονται διάφοροι τύποι οίνων (ξηροί, γλυκείς, αφρώδεις) καθώς και ο λευκός ξηρός «[{{#show: Ιστοσελίδα SystasiWines/Ημιαφρώδης οίνος Ζίτσα| ?has link}} Ζίτσα]» ονομασία προέλευσης ανώτερης ποιότητας.
+
Λευκή [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλία]] [[αμπέλι |αμπέλου]], όψιμη (πλήρης ωρίμανση το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου), παραγωγική (ο καρποφόρος βλαστός φέρει δύο [[σταφύλι |σταφύλια]]) μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] βραχύ. Στην περιοχή Ζίτσας παρουσιάζει ευαισθησία στο [[Περονόσπορος |περονόσπορο]] και την [[Τεφρά σήψη αμπέλου |τεφρά σήψη]]. Από το [{{#show: Ιστοσελίδα Βικιλεξικό/Γλεύκος| ?has link}}  γλεύκος]της ποικιλίας Ντεμπίνα παρασκευάζονται διάφοροι τύποι [[κρασί |οίνων]] (ξηροί, γλυκείς, αφρώδεις) καθώς και ο λευκός ξηρός «[{{#show: Ιστοσελίδα SystasiWines/Ημιαφρώδης οίνος Ζίτσα| ?has link}} Ζίτσα]» ονομασία προέλευσης ανώτερης ποιότητας.
  
 
[[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]]
 
[[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]]
 
+
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Άρτης| ]]
 
+
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Θεσπρωτίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καρδίτσης| ]]
 
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ιωαννίνων| ]]
 
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ιωαννίνων| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λαρίσης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μαγνησίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πρεβέζης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Τρικάλων| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[Category:Αμπέλι]]
 
[[Category:Αμπέλι]]

Τελευταία αναθεώρηση της 15:43, 4 Νοεμβρίου 2014

Ντεμπίνα

Γενικά

Συνιστάται η καλλιέργειά της στην περιοχή Ζίτσας του Ν. Ιωαννίνων, όπου εντοπίζεται και το καλλιεργητικό της κέντρο.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, κυκλικό με την κάτω επιφάνεια καλυμμένη από βαμβακώδη χνοασμό. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Σταφύλι μέσου έως μεγάλου μεγέθους, κωνικό, πτερυγωτό, πυκνό. Ράγα σχεδόν μεγάλη ωοειδής. Επιδερμίδα διαφανής κιτρινόλευκη. Σάρκα χυμώδης.

Ιδιότητες

Λευκή ποικιλία αμπέλου, όψιμη (πλήρης ωρίμανση το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου), παραγωγική (ο καρποφόρος βλαστός φέρει δύο σταφύλια) μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Στην περιοχή Ζίτσας παρουσιάζει ευαισθησία στο περονόσπορο και την τεφρά σήψη. Από το γλεύκοςτης ποικιλίας Ντεμπίνα παρασκευάζονται διάφοροι τύποι οίνων (ξηροί, γλυκείς, αφρώδεις) καθώς και ο λευκός ξηρός «Ζίτσα» ονομασία προέλευσης ανώτερης ποιότητας.