Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Ντεμπίνα"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
  
 
[[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]]
 
[[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]]
 
+
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Άρτης| ]]
 
+
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Θεσπρωτίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καρδίτσης| ]]
 
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ιωαννίνων| ]]
 
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ιωαννίνων| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λαρίσης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μαγνησίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πρεβέζης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Τρικάλων| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[Category:Αμπέλι]]
 
[[Category:Αμπέλι]]

Τελευταία αναθεώρηση της 15:43, 4 Νοεμβρίου 2014

Ντεμπίνα

Γενικά

Συνιστάται η καλλιέργειά της στην περιοχή Ζίτσας του Ν. Ιωαννίνων, όπου εντοπίζεται και το καλλιεργητικό της κέντρο.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, κυκλικό με την κάτω επιφάνεια καλυμμένη από βαμβακώδη χνοασμό. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Σταφύλι μέσου έως μεγάλου μεγέθους, κωνικό, πτερυγωτό, πυκνό. Ράγα σχεδόν μεγάλη ωοειδής. Επιδερμίδα διαφανής κιτρινόλευκη. Σάρκα χυμώδης.

Ιδιότητες

Λευκή ποικιλία αμπέλου, όψιμη (πλήρης ωρίμανση το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου), παραγωγική (ο καρποφόρος βλαστός φέρει δύο σταφύλια) μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Στην περιοχή Ζίτσας παρουσιάζει ευαισθησία στο περονόσπορο και την τεφρά σήψη. Από το γλεύκοςτης ποικιλίας Ντεμπίνα παρασκευάζονται διάφοροι τύποι οίνων (ξηροί, γλυκείς, αφρώδεις) καθώς και ο λευκός ξηρός «Ζίτσα» ονομασία προέλευσης ανώτερης ποιότητας.