Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εχθρός ρεβιθιάς Βρούχος"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Image:Βρούχος.jpg|thumb|px100|Προσβολή από Βρούχο]]
+
[[Image:Βρούχος.jpg|thumb|px100|Προσβολή καρπού από Βρούχο]]
  
 
Ο βρούχος είναι ένα [[Έντομα |έντομο]], που ανήκει στα [[κολεόπτερα]]. Είναι καταστροφικό για τα αποθηκευμένα [[όσπρια]], αφού τρώει το εσωτερικό του σπόρου.
 
Ο βρούχος είναι ένα [[Έντομα |έντομο]], που ανήκει στα [[κολεόπτερα]]. Είναι καταστροφικό για τα αποθηκευμένα [[όσπρια]], αφού τρώει το εσωτερικό του σπόρου.

Αναθεώρηση της 12:22, 5 Σεπτεμβρίου 2013

Προσβολή καρπού από Βρούχο

Ο βρούχος είναι ένα έντομο, που ανήκει στα κολεόπτερα. Είναι καταστροφικό για τα αποθηκευμένα όσπρια, αφού τρώει το εσωτερικό του σπόρου.

Υπάρχουν διάφορα είδη βρούχων. Τα περισσότερα έχουν μία γενιά το χρόνο (ο βρούχος των φασολιών έχει 3-7 γενεές).

Το τέλειο έντομο παραμένει μέσα στο σπόρο κατά την αποθήκευσή του. Μετά τη φύτευση του σπόρου και όταν αυτός βραχεί και μαλακώσει το περίβλημά του, ο βρούχος βγαίνει προς τα έξω και κρύβεται σε διάφορα μέρη του φυτού.

Όταν η θερμοκρασία ανέβει, περίπου πάνω από 15oC, ζευγαρώνει και γεννά τα αυγά του στα πράσινα τρυφερά θυλάκια. Από τα αυγά βγαίνουν μικρά σκουλήκια που τρυπούν τα τρυφερά θυλάκια και μπαίνουν μέσα σοτυς νέους σπόρους. Συνεχίζουν την ανάπτυξή τους μετά τη συγκομιδή μέσα στους ξηρούς σπόρους στην αποθήκη. Έτσι, τα φαγώσιμα όσπρια υποβαθμίζονται σε ποιότητα, είναι τρύπια, βγάζουν "αλεύρι" μέσα στη συσκευασία, αλλά και αυτά που πρόκειται να φυτευτούν χάνουν τη βλαστική τους ικανότητα. Η αντιμετώπιση των βρούχων γίνεται σε δύο στάδια, ως εξής:

Για μείωση της προσβολής στο χωράφι συστήνεται:

  • Χρήση υγιούς σπόρου απαλλαγμένου από βρούχο για να μη μεταφερθεί στο χωράφι.
  • Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας αμέσως μετά τη συγκομιδή.
  • Ψεκασμοί νωρίς πριν ανθήσουν τα φυτά που συνεχίζονται μέχρι να σχηματιστούν οι λοβοί.

Για αποφυγή ζημιών κατά την αποθήκευση των οσπρίων συστήνεται:

  • Αποθήκευση σε καθαρή αποθήκη.
  • Ψεκασμός αποθήκης με κατάλληλα εντομοκτόνα.
  • Υποκαπνισμός των οσπρίων αμέσως μετά τη συγκομιδή με κατάλληλα υποκαπνιστικά.
  • Σκόνισμα σπόρων με κατάλληλα εντομοκτόνα πριν τη φύλαξή τους.
  • Για μερικές ποσότητες οσπρίων που θα φαγωθούν (όχι για φύτευση) και πιθανόν να έχουν μέσα έντομα, τα τοποθετούμε μέσα σε φούρνο σε θερμοκρασία 100-125oC για 3-4 ώρες. Μετά φυλα΄γονται σε εντομοστεγή δοχεία και σε αποθήκη με δίκτυα στις πόρτες και τα παράθυρα.