Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Καλλιέργεια αγκινάρας"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 51: Γραμμή 51:
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[καλλιεργεί την::Αγκινάρα φυτό| ]]
 
[[καλλιεργεί την::Αγκινάρα φυτό| ]]
[[Category:Κηπευτική καλλιέργεια]]
+
[[Category:Καλλιέργεια κηπευτικών]]
 
{{Δείκτης στατιστικών καλλιέργειας|Cult_ID=38}}
 
{{Δείκτης στατιστικών καλλιέργειας|Cult_ID=38}}
 
{{Δείκτης στατιστικών καλλιέργειας|Cult_ID=60}}
 
{{Δείκτης στατιστικών καλλιέργειας|Cult_ID=60}}

Αναθεώρηση της 05:23, 14 Αυγούστου 2013

Προετοιμασία εδάφους

Η προετοιμασία του εδάφους για εγκατάσταση φυτείας αγκινάρας, πρέπει να γίνεται με σχολαστικότητα και γιατί η καλλιέργεια διαρκεί τουλάχιστον 3-5 χρόνια. Κατά την προετοιμασία του εδάφους πρέπει να γίνεται ένα βαθύ όργωμα κατά τον Ιούνιο - Ιούλιο σε βάθος 30-40cm , ενσωμάτωση μιας πλούσιας βασικής λίπανσης από κοπριά και χημικά λιπάσματα, φρεζάρισμα, σβάρνισμα για ισοπέδωση και στη συνέχεια διαμόρφωση των αυλάκων.[1]

Φύτευση

Ανεξάρτητα από την μέθοδο πολλαπλασιασμού και τον τρόπο φύτευσης σε αλίες ή αυλάκια, η φύτευση γίνεται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 1-1,5m και πάνω στις γραμμές 0,6-1m. Οι αποστάσεις αποφασίζονται και ανάλογα με την ποικιλία, την γονιμότητα του εδάφους και τους τρόπους καλλιέργειας. Για παράδειγμα, εάν εφαρμόζεται μηχανική καλλιέργεια για παράχωμα των λιπασμάτων και για την καταστροφή των ζιζανίων, τότε οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών διευρύνονται στα 2,4m.[1] Η καλλιέργεια ξεκινάει τον ετήσιο κύκλο στα τέλη Αυγούστου (με τις αρδεύσεις) ή μέσα Σεπτέμβρη (με τις πρώτες βροχές), όπου βλαστάνουν οι οφθαλμοί και σχηματίζονται το φύλλωμα και στη συνέχεια ένα ανθικό στέλεχος ανά φυτό. Οι ανθοκεφαλές σχηματίζονται αρχές του χειμώνα και ωριμάζουν ανάλογα με τη ποικιλία μέσα στο χειμώνα ή αρχές της άνοιξης. Τα φυτά τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού ξηραίνονται και το υπέργειο τμήμα μπαίνει σε λήθαργο μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη χρονιά καλλιέργειας.[2]

Άρδευση

Η άρδευση της καλλιέργειας ξεκινά από τέλος Αυγούστου έως την επόμενη άνοιξη. Από την στιγμή όμως που αρχίσει να ποτίζεται η καλλιέργεια δεν πρέπει να στερηθεί το νερό μέχρι την επόμενη άνοιξη διαφορετικά η παραγωγή ανθοκεφαλών δεν θα είναι η αναμενόμενη και μπορεί να επηρεαστεί η αποθήκευση των θρεπτικών στοιχείων στο υπόγειο τμήμα.[2]

Καταπολέμηση ζιζανιών

Η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με βοτανίσματα ή με σκαλίσματα ή ακόμα και με τη χρήση ζιζανιοκτόνων και. Στη τελευταία περίπτωση συνιστάται η χρήση κάποιων ζιζανιοκτόνων όπως το Nitrofen ή το μίγμα Terbutryne μαζί με Terbuthylazine σε δόσεις και ποσότητες ανά στρέμμα σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών. Κατά το 2ο ηλικιακό έτος της αγκιναραοφυτείας και μετά, η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται μέχρις ώτου μεγαλώσουν τα φύλλα της αγκινάρας και καλύψουν το έδαφος, γιατί μετά περιορίζονται ή και εξαφανίζονται τα ζιζάνια.[1]

Αραίωμα

Αραίωμα των παραφυάδων γίνεται κατά τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Όταν οι παραφυάδες μεγαλώσουν και αποκτήσουν 25-35cm ύψος αραιώνονται και αφήνονται 1-3 κατά θέση, συνηθέστερα 2-3. Καθυστέρηση στο αραίωμα των παραφυάδων επηρεάζει δυσμενώς την πρωϊμότητα και το μέγεθος των ανθοκεφαλών των φυτών που παραμένουν στην θέση.[1]

Λίπανση

Η βασική λίπανση γίνεται κατά την εγκατάσταση της φυτείας και έχει σκοπό να διατηρήσει το έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία και θρεπτικά στοιχεία κατά την μακρά περίοδο καλλιέργειας της αγκινάρας, που είναι φυτό απαιτητικό και εξαντλεί το εδάφος. Κατά την βασική λίπανση συνιστάται η ενσωμάτωση 4-5 τόνοι/στρέμμα χωνεμένης κοπριάς, 50-60 kg/στρέμμα τριπλό υπερφωσφορικό (λίπασμα 0-48-0) και 20-30 kg/στρέμμα θειϊκού καλίου (λίπασμα 0-0-48).

Όσο αφορά την επιφανειακή λίπανση αυτή εφαρμόζεται κάθε χρόνο και σε ποσότητες, ανάλογα με τις ετήσιες ανάγκες της καλλιέργειας, που εξαρτώνται και από την εν γένει γονιμότητα του εδάφους. Η τοποθέτηση της κοπριάς του φωσφόρου, καλίου και μέρος του αζωτούχου λιπάσματος (της θειϊκής αμμωνίας) γίνεται το φθινόπωρο. Το υπόλοιπο άζωτο δίνεται την άνοιξη, κατά προτίμηση υπό νιτρική μορφή σε ποσότητα 30-40 Kg/στρέμμα ασβεστούχου νιτρικής αμμωνίας (λίπασμα 26-0-0).[1]

Συγκομιδή

Αρχικά συγκομίζεται η κεντρική ανθοκεφαλή καθώς λόγο ανταγωνισμού επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των υπόλοιπων ανθοκεφαλών. Οι ανθοκεφαλές είναι έτοιμες για συγκομιδή όταν παραμένουν τρυφερές, κλειστές και σφικτές. Η συγκομιδή πραγματοποιείται τμηματικά κάθε 10 - 15 ημέρες και η συνολική διάρκεια της συγκομιδής μπορεί να κρατήσει μέχρι 3-4 μήνες. Συνολικά κάθε ένα φυτό μπορεί να δώσει 5 - 10 ανθοκεφαλές ανάλογα με την ποικιλία, τη θρεπτική κατάσταση του φυτού και την ηλικία της καλλιέργειας. Υπάρχουν ποικιλίες που μπορούν να δώσουν μέχρι 12 ανθοκεφαλές ανά φυτό.[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Ειδική λαχανακομία - Λαχανικά υπαίθρου, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 1994.
  2. 2,0 2,1 2,2 Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών λαχανικών - Αγκινάρα, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.