Καλλιέργεια μελιτζάνας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Προετοιμασία εδάφους

Πραγματοποιείται μετά την απομάκρυνση των υπολειμμάτων προηγούμενης καλλιέργειας, με άροτρο ή καλλιεργητή ή με περιστρεφόμενους δίσκους. Για κάθε καλλιέργεια αρχικά γίνεται προετοιμασία του εδάφους. Η προετοιμασία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ένα αρχικό σβάρνισμα ή θρυμματισμό με καταστροφέα των υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας, που ακολουθείται με όργωμα με καλλιεργητή και μετά ξανά με σβάρνισμα.[1]

Μεταφύτευση

Οι αποστάσεις φύτευσης και η διάταξη των φυτών εξαρτάται κυρίως από το σύστημα κλαδέματος μόρφωσης. Όταν πρόκειται να αφεθούν σε κάθε φυτό 3-4 βλαστοί, οι αποστάσεις φύτευσης των φυτών είναι 1-1,2m μεταξύ των γραμμών και 0,6-0,75m επί της γραμμής. Πιο πυκνή φύτευση μπορεί να επιτευχθεί με το σύστημα των διπλών γραμμών όπου οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών φύτευσης είναι 0,5m και τα φυτά πάνω στη γραμμή απέχουν επίσης 0,5m ενώ η απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών ζευγών γραμμών είναι 1m. Όταν ακολουθείται το μονοστέλεχο σύστημα, οι αποστάσεις φύτευσης είναι μικρότερες, 1m μεταξύ των γραμμών φύτευσης και 0,5m επί της γραμμής φύτευσης.[1]

Άρδευση

Μετά τη μεταφύτευση στο έδαφος το πότισμα των φυτών, γίνεται συνήθως κάθε ημέρα αλλά τόσο ή ποσότητα όσο και η συχνότητα εξαρτώνται από τον τύπο εδάφους, το στάδιο ανάπτυξης των φυτών και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μία καλλιεργητική περίοδο απαιτούνται περίπου 400-500m3 νερό ανά στρέμμα, όταν το πότισμα γίνεται με το σύστημα στάγδην.[1]

Λίπανση

Ο προσδιορισμός των απαιτούμενων ποσοτήτων λιπασμάτων γίνεται ύστερα από χημική ανάλυση του εδάφους. Ενδεικτικά, πριν τη φύτευση των φυτών στο έδαφος (βασική λίπανση) προστίθενται ανά στρέμμα: 3-4 τόνοι χωνεμένη κοπριά, 80kg τριπλό υπερφωσφορικό, 60kg θειϊκό κάλι και 15-20kg θειϊκή αμμωνία. Η επιφανειακή λίπανση ξεκινά 2-3 εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση και γίνεται μέσω του νερού ποτίσματος όπου διαλύονται 120gr νιτρικού καλίου, 110gr νιτρικής αμμωνίας και 35-50gr θειϊκό μαγνήσιο σε 200lt νερό.[1]

Συγκομιδή

Αρχίζει περίπου 3,5-5 μήνες μετά τη σπορά ανάλογα με την εποχή της καλλιέργειας. Στις πρώιμες ποικιλίες η συγκομιδή πραγματοποιείται περίπου 15-20 ημέρες μετά την άνθηση ενώ στις όψιμες 35-40 ημέρες μετά την άνθηση. Η συγκομιδή του καρπού πραγματοποιείται όταν στον καρπό παρατηρείται αλλαγή του χρώματος (ξεθώριασμα) στην πλευρά που βρίσκεται απέναντι από τον ποδίσκο του καρπού. Ένα επιπλέον κριτήριο για τον έλεγχο της ωριμότητας του καρπού της μελιτζάνας είναι η πίεση του καρπού με τον αντίχειρα. Εάν παραμείνει το αποτύπωμα στον καρπό τότε αυτός είναι ώριμος. Η συγκομιδή του καρπού δεν πρέπει να πραγματοποιείται όταν αυτός είναι άγουρος γιατί μαλακώνει και μαραίνεται γρήγορα με αποτέλεσμα να μη διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συγκομιδή πραγματοποιείται 1 φορά την εβδομάδα αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα πραγματοποιείται συνήθως κάθε 2 εβδομάδες. Ο καρπός συγκομίζεται με τμήμα του ποδίσκου και αφαιρείται από το φυτό με μαχαίρι ή ψαλίδι. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2-4 τόνοι/στρέμμα).[1]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Λαχανοκομία - Μελιτζάνα