Κολοκύθι θερμοκηπίου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συσκευασία

Όταν τα κολοκύθια προορίζονται για εξαγωγή πρέπει να συσκευαστούν σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές της Ε.Ε Όταν οι καρποί προορίζονται για την ντόπια αγορά η διαλογή και συσκευασία γίνεται συνήθως πρόχειρα. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της συσκευασίας του αγγουριού θερμοκηπίου.[1]

Συντήρηση

Τα κολοκύθια μετά τη συγκομιδή πρέπει να φθάσουν γρήγορα στον καταναλωτή (1 - 2 ημέρες) , γιατί δεν διατηρούνται σε καλή κατάσταση για μεγάλο διάστημα. Αν υπάρχει ανάγκη διατήρησης (μεταφορά σε μακρινές αποστάσεις, μειωμένη ζήτηση στην αγορά λόγω υπερπροσφοράς) τότε οι πιο κατάλληλες συνθήκες είναι θερμοκρασία 4 - 10oC και παράταση της θερμοκρασίας αποθήκευσης για μερικές ημέρες κάτω των 10oC προκαλεί ζημιές από ψύχος και υγρασία 90% σχετική υγρασία (Σ.Υ) και χρόνος διατήρησης 5 - 14 ημέρες.[1]

Διαθρεπτική αξία

Η υψηλή περιεκτικότητα του κολοκυθιού σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ, παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία των ματιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην ενδυνάμωση της καρδιάς και των πνευμόνων και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Οι φυτικές ίνες στο κολοκύθι, βοηθούν επίσης στη διατήρηση της χαμηλής χοληστερίνης. Οι ίνες, προσκολλώνται στα οξέα της χολής, που εκκρίνονται από το συκώτι με τη διαδικασία της χώνεψης, με αποτέλεσμα να «εμποδίζουν» τα οξέα να κάνουν «σωστά» τη δουλειά τους, ωθώντας το συκώτι να παράγει ακόμα περισσότερα και άρα να συμβάλλουν στην πτώση των επιπέδων της χοληστερόλης. Ακόμη, οι βιταμίνες C και Α, μαζί με το φυλλικό οξύ, που επίσης συναντάται στο κολοκύθι, λειτουργούν σαν ισχυρά αντιοξειδωτικά ενάντια στο οξειδωτικό stress, που είναι ικανό να προκαλέσει ποικίλες μορφές καρκίνου. Μια κούπα κολοκύθι, περιλαμβάνει το 10% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου, το οποίο αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο, που ακολουθεί:

Διατροφική αξία κολοκυθιού[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.
  2. Οι θρεπτικές ιδιότητες του κολοκυθιού.