Κολοκυθιά θερμοκηπίου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Γενικά στοιχεία

Η Ασία παράγει το 63% και η Αφρική το 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Ινδία, η Κίνα και η Ουκρανία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή σε διεθνές επίπεδο και η Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία σε επίπεδο Ε.Ε. Η κολοκυθιά είναι ένα λαχανοκομικό φυτό που καλλιεργείται κυρίως για τον καρπό του και λιγότερο για τα άνθη του τα οποία είναι επίσης βρώσιμα. Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο, που ακολουθεί.

Γενικά στοιχεία κολοκυθιάς[1]

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Η κολοκυθιά είναι φυτό μονοετές, ποώδες, έρπον ή αναρριχώμενο. Η ρίζα είναι πασσαλώδης και αναπτύσσεται μέχρι και βάθος 1,20m, αλλά το κυρίως ριζόστρωμα βρίσκεται μέχρι τα 40-50cm. Ο βλαστός είναι συνήθως γωνιώδους διατομής, αλλά και κυλινδρικής, φέρει τρίχες, τα μεσογονάτια διαστήματα είναι μικρά, δεν διακλαδίζεται και το μήκος του φθάνει μέχρι μερικά μέτρα. Τα φύλλα είναι μεγάλα, πεντάλοβα ή τρίλοβα με μεγάλες ή μικρές εγκοπλώσεις και φέρουν τρίχες. Ο μίσχος είναι μακρύς και χονδρός, κούφιος εσωτερικά. Τα άνθη είναι μεγάλα, μασχαλιαία, με περιάνθιο πενταμερές και στεφάνη χοανοειδή εντόνου κίτρινου χρώματος. Περισσότερες λεπτομέρειες στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Βοτανικά χαρακτηριστικά κολοκυθιάς[1]

Κλιματικές συνθήκες

Συνθήκες στο σπορείο: Οι συνιστώμενες θερμοκρασίες στο σπορείο είναι την ημέρα 21 - 27oC και τη νύχτα 18 - 22oC. Η θερμοκρασία στο σπορείο δεν πρέπει να πέφτει κάτω από 11 - 13oC. Όταν η θερμοκρασία είναι στο άριστο επίπεδο, ο σπόρος βλαστάνει σε 7 περίπου ημέρες.

Συνθήκες στο θερμοκήπιο: Είναι φυτό θερμής εποχής και πολύ ευπαθείς στον παγετό. Υπό ευνοϊκές συνθήκες κλίματος το καλοκαιρινό κολοκυθάκι χρειάζεται 30 - 60 ημέρες από τη σπορά έως τη συγκομιδή. Αποδίδει καλά σε δροσερό και υγρό περιβάλλον. Μέση μηνίαια θερμοκρασία 18 - 27oC είναι ικανοποιητική για την καλλιέργεια. Είναι πιο ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς να αντέχει βέβαια στους παγετούς. Είναι πιο ανθεκτική στην ξηρασία και είναι λιγότερη απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία. Όσο αφορά την αντίδραση στο φωτοπεριοδισμό, υπάρχουν ποικιλίες που είναι ουδέτερες και άλλες που είναι μακράς ημέρας. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα είναι ουδέτερα στο φωτοπεριοδισμό.[1]

Εδαφικές συνθήκες

Κατάλληλα εδάφη είναι τα μέσης σύστασης, γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία που να στραγγίζουν καλά. Το άριστο pH βρίσκεται μεταξύ 5,5 - 7,5 και είναι φυτό σχετικά ανθεκτικό στα άλατα. Τα πολύ βαριά εδάφη δίνουν όψιμη παραγωγή, ενώ αντίθετα στα ελαφρά εδάφη έχουμε πρωιμότερη παραγωγή άλλα με μικρή απόδοση.[1]

Πολλαπλασιασμός

Η κολοκυθιά είναι φυτό που δύσκολα φυτεύεται, γι΄αυτό η σπορά γίνεται σε ατομικά γλαστράκια, δίσκους ή κύβους εδάφους. Σπάνια για την "εκτός εποχής" παραγωγή, γίνεται απευθείας σπορά στο έδαφος, όταν η θερμοκρασία εδάφους βρίσκεται σε ανεκτά επίπεδα. Για τη βλάστηση των σπόρων απαιτούνται θερμοκρασίες 25 - 35oC με ελάχιστη τη θερμοκρασία των 13 - 14oC. Σε θερμοκρασίες κάτω από 10oC δεν βλασταίνει ο σπόρος. Όσο πιο κοντά στο άριστο βρίσκεται η θερμοκρασία κατά τη βλάστηση, τόσο πιο γρήγορα βλαστάνει ο σπόρος και το ποσοστό βλαστικότητας είναι υψηλότερο.[1]

Ποικιλίες

Τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των ποικιλιών καλοκαιρινών κολοκυθιών που καλλιεργούνται για εκτός εποχής παραγωγή, θα πρέπει να είναι παραγωγική ποικιλία, να είναι θαμνώδης και ορθόκλαδη, να έχει αρεστή ποιότητα καρπού, να υπάρχει ομοιγένεια στην ποικιλία, να είναι ανθεκτική στις ασθένειες και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Στον παρακάτω σύνδεσμο, αναγράφονται οι κυριότερες ποικιλίες κολοκυθιάς:

Ποικιλίες κολοκυθιάς[1], [2]

Ασθένειες

Η κολοκυθιά προσβάλλεται από σοβαρές ασθένειες. Κύρια ασθένεια είναι ο περονόσπορος, ενώ επιπλέον προσβάλλεται και από το ωΐδιο, ο βοτρύτης, οι αδρομυκώσεις κ.ά. Οι κυριότερες ασθένειες της κολοκυθιάς καθώς και οι τρόποι καταπολέμησής τους, αναλύονται εκτενώς στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ασθένειες κολοκυθιάς[1],[3],[4]

Εχθροί

Η κολοκυθιά προσβάλλεται από σοβαρούς εχθρούς με κυριότερους τον τετράνυχο και τον αλευρώδη. Οι κυριότεροι εχθροί που προσβάλλουν την καλλιέργεια της κολοκυθιάς καθώς και οι τρόποι καταπολέμησής τους αναφέρονται στον παρακάτω σύνδεσμο:

Εχθροί κολοκυθιάς[1],[2]


Πληροφοριακά στοιχεία

Ποικιλίες Κολοκυθιά θερμοκηπίου
Ποικιλία κολοκυθιάς Costata romanesco
Ποικιλία κολοκυθιάς Early prolific straightneck
Ποικιλία κολοκυθιάς Grey
Ποικιλία κολοκυθιάς Sofia F1
Ποικιλία κολοκυθιάς Ιταλικά λευκά
Ποικιλία κολοκυθιάς Ντόπια λευκά
Ποικιλία κολοκυθιάς Ντόπια πράσινα
Ποικιλίες κολοκυθιάς
Ασθένειες Κολοκυθιά θερμοκηπίου
Ασθένεια κολοκυθιάς Αδρομυκώσεις
Ασθένεια κολοκυθιάς Βοτρύτης
Ασθένεια κολοκυθιάς Περονόσπορος
Ασθένεια κολοκυθιάς Σκληρωτίνια
Ασθένεια κολοκυθιάς Τήξη σπορείων
Ασθένεια κολοκυθιάς Ωΐδιο
Ασθένειες κολοκυθιάς
Εχθροί Κολοκυθιά θερμοκηπίου
Εχθροί κολοκυθιάς
Εχθρός κολοκυθιάς Αλευρώδης
Εχθρός κολοκυθιάς Παπαδίτσα πεπονιού
Εχθρός κολοκυθιάς Σκαθάρια
Εχθρός κολοκυθιάς Τετράνυχος
Προϊόν
Κολοκύθι θερμοκηπίου

Ευδοκιμεί στις περιοχές

Περιοχή
Νομός Βοιωτίας
Νομός Λασιθίου
Νομός Ηρακλείου
Νομός Ρεθύμνης
Νομός Χανίων
Νομός Λακωνίας
Νομός Μεσσηνίας
Νομός Αρκαδίας
Νομός Αργολίδας
Νομός Αχαΐας
Νομός Ηλείας
Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Νομός Αττικής
Νομός Ευβοίας
Νομός Ευρυτανίας
Νομός Φθιώτιδος
Νομός Φωκίδος
Νομός Κορινθίας
Νομός Ζακύνθου
Νομός Κέρκυρας
Νομός Κεφαλληνίας
Νομός Λευκάδος
Νομός Άρτης
Νομός Θεσπρωτίας
Νομός Ιωαννίνων
Νομός Πρεβέζης
Νομός Καρδίτσης
Νομός Τρικάλων
Νομός Μαγνησίας
Νομός Γρεβενών
Νομός Λαρίσης
Νομός Δράμας
Νομός Ημαθίας
Νομός Θεσσαλονίκης
Νομός Καβάλας
Νομός Καστοριάς
Νομός Κιλκίς
Νομός Κοζάνης
Νομός Πέλλης
Νομός Πιερίας
Νομός Σερρών
Νομός Φλωρίνης
Νομός Χαλκιδικής
Νομός Αγίου Όρους
Νομός Έβρου
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Νομός Δωδεκανήσου
Νομός Κυκλάδων
Νομός Λέσβου
Νομός Σάμου
Νομός Χίου


Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.
  2. 2,0 2,1 Βιο-οικο-καλλιέργεια κολοκυθιού.
  3. Συμβουλές Φυτοπροστασίας για τα κολοκυνθοειδή.
  4. Προσβολή ωϊδίου στο κολοκύθι.