Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Λίπανση αραχίδας"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 40: Γραμμή 40:
 
|1,5
 
|1,5
 
|}
 
|}
 +
 +
Στους [[βοτανικά χαρακτηριστικά αραχίδας |λοβούς]] συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα Ν και συνήθως και P,στις ρίζες S και στο υπέργειο τμήμα Κ, Ca και Mg. Το υπέργειο τμήμα των φυτών, όπως παρουσιάζεται στον ίδιο πίνακα παραπάνω, όταν ενσωματωθεί στο έδαφος και δεν χρησιμοποιηθεί για [[ζωοτροφές |ζωοτροφή]], είναι σημαντική πηγή θρεπτικών στοιχείων για την επόμενη καλλιέργεια. Κατά μέσο όρο τα φυτά απορροφούν περίπου το 10% του N, P, K, Ca και Mg κατά τη διάρκεια της βλαστικής ανάπτυξης, το 40-50% κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ανάπτυξης και το υπόλοιπο κατά την ωρίμανση. Η αραχίδα παρουσιάζει ιδιαιτερότητα ως προς τη θρέψη σε σχέση με τα άλλα φυτά. Ο σπόρος αναπτύσσεται από θρεπτικά στοιχεία τα οποία αντλεί κατ' ευθείαν από το έδαφος παρά από εκείνα που μεταφέρονται με τη ρίζα στους βλαστούς και στη συνέχεια πίσω στο σπόρο.
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]

Αναθεώρηση της 08:18, 8 Οκτωβρίου 2013

Ενδεικτικές τιμές της συνολικής απορρόφησης θρεπτικών στοιχείων και της ποσότητας που απομακρύνεται από τον αγρό δίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από την αραχίδα και ποσότητητές τους που απομακρύνονται από τον αγρό με τη συγκομιδή του καρπού
Τμήμα του φυτού Απόδοση kg/στρ. N kg/στρ. P kg/στρ. Κ kg/στρ. Ca kg/στρ. Mg kg/στρ. S kg/στρ.
Λοβοί 300 12,0 1,1 1,8 1,3 0,9 0,7
Υπέργειο 500 7,2 1,1 4,8 6,4 1,6 0,8
Σύνολο 19,2 2,2 6,6 7,7 2,5 1,5

Στους λοβούς συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα Ν και συνήθως και P,στις ρίζες S και στο υπέργειο τμήμα Κ, Ca και Mg. Το υπέργειο τμήμα των φυτών, όπως παρουσιάζεται στον ίδιο πίνακα παραπάνω, όταν ενσωματωθεί στο έδαφος και δεν χρησιμοποιηθεί για ζωοτροφή, είναι σημαντική πηγή θρεπτικών στοιχείων για την επόμενη καλλιέργεια. Κατά μέσο όρο τα φυτά απορροφούν περίπου το 10% του N, P, K, Ca και Mg κατά τη διάρκεια της βλαστικής ανάπτυξης, το 40-50% κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ανάπτυξης και το υπόλοιπο κατά την ωρίμανση. Η αραχίδα παρουσιάζει ιδιαιτερότητα ως προς τη θρέψη σε σχέση με τα άλλα φυτά. Ο σπόρος αναπτύσσεται από θρεπτικά στοιχεία τα οποία αντλεί κατ' ευθείαν από το έδαφος παρά από εκείνα που μεταφέρονται με τη ρίζα στους βλαστούς και στη συνέχεια πίσω στο σπόρο.