Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Μύρτιλο φυτό"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Image:Μύρτιλο φυτό.jpg|thumb|200px|Μύρτιλο φυτό]]
+
{{{top_heading|==}}}[[Γενικά στοιχεία μύρτιλου]]{{{top_heading|==}}}
{{{top_heading|==}}}Γενικά στοιχεία μύρτιλου {{{top_heading|==}}}
+
{{:Γενικά στοιχεία μύρτιλου|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
Το [[Γενικά στοιχεία μύρτιλου|μύρτιλο]] είναι ένα φυτό που περιλαμβάνει πολλά είδη με μεγάλη γεωγραφική εξάπλωση. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά αυτοφυή είδη μύρτιλου, με πιο γνωστά το Vaccinium myrtillus και το Vaccinium uliginosum, τα οποία απαντώνται με τη μορφή χαμηλού θάμνου μέσα στα δάση. Στη Βόρεια Αμερική το πιο γνωστό είδος χαμηλού θαμνώδους μύρτιλου είναι το Vaccinium angustifolium που βρίσκεται μέσα στα δάση σε άγρια μορφή. Στην Αμερική, επίσης, υπάρχει και ένα είδος μύρτιλου που έχει υψηλή ανάπτυξη κορμού, είναι το Vaccinium corymbosum var. Ashei το οποίο έχει επικρατήσει να ονομάζεται μπλούμπερρυ (Blueberry). Το είδος αυτό είναι το μύρτιλο που κυρίως καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο.
+
Το μύρτιλο καλλιεργείται για τους καρπούς του που καταναλώνονται ως νωποί αλλά και ως καταψυγμένοι ή και μεταποιημένοι. Η γενική τάση που υπάρχει σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να αυξάνονται συνεχώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με το μπλούμπερρυ, δηλαδή το μύρτιλο υψηλής ανάπτυξης (Vaccinium corymbosum). Επίσης παρατηρείται συνεχής αύξηση της καταναλώσεως των προϊόντων του μύρτιλου αυτού. Στην αύξηση αυτή, μεγάλο ρόλο παίζουν τα νέα προϊόντα με βάση το μύρτιλο τα οποία η μεταποιητική βιομηχανία παρουσιάζει συνεχώς στην κατανάλωση και τα οποία κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές. Πολύ σημαντικοί παράγοντες της ανάπτυξης της κατανάλωσης των προϊόντων του μύρτιλου αποτελούν επίσης οι πολύτιμες θεραπευτικές του ιδιότητες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έγιναν ευρέως γνωστές μέσα από διάφορες επιστημονικές μελέτες.
+
Σήμερα το 85% της παγκόσμιας παραγωγής του μύρτιλου (μπλούμπερρυ) παράγεται στη Β. Αμερική από τις ΗΠΑ και τον Καναδά ενώ η Ευρώπη είναι ελλειμματική στο μύρτιλο, αν και η κατανάλωσή του διαρκώς αυξάνεται. Η χώρα μας με το εξαιρετικό εδαφοκλιματικό της περιβάλλον και τη μεγάλη της ηλιοφάνεια μπορεί να αναπτύξει τη νέα αυτή καλλιέργεια και να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής του μπλούμπερρυ στην Ευρώπη.<ref name="Mύρτιλο γενικά στοιχεία"/>
+
  
{{{top_heading|==}}}Βοτανικά χαρακτηριστικά μύρτιλου{{{top_heading|==}}}
+
{{{top_heading|==}}}[[Βοτανικά χαρακτηριστικά μύρτιλου]]{{{top_heading|==}}}
Το [[Βοτανικά χαρακτηριστικά μύρτιλου|Μύρτιλο]] (Vaccinium corymbosum) ή πιο σωστά μπλέ μούρο ή μπλούμπερι (Blueberry) είναι ένας θάμνος ή δέντρο, ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας, που φτάνει σε ύψος το 1,5-2 μ. και ξεχωρίζει ανάμεσα στα μικρόκαρπα φρούτα που συχνά αποκαλούμε φρούτα του δάσους. [[Καρπός μύρτιλου|Καρποφορεί]] από τον δεύτερο-τρίτο χρόνο ζωής του, αλλά μπαίνει σε πλήρη παραγωγή μετά τον πέμπτο χρόνο, μένοντας παραγωγικό για διάστημα 20-30 ετών. Το μύρτιλο ανθίζει από Απρίλιο έως Ιούνιο και σχηματίζει ρόζ ή κόκκινα μικρά άνθη, που μοιάζουν με καμπανούλες. Οι γευστικοί και αρωματικοί καρποί του αποκτούν μπλε-μαύρο ή μοβ χρώμα κατά την ωρίμανση (Μάιο-Σεπτέμβριο) ανάλογα με την ποικιλία και το υψόμετρο, και είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε [[Καρπός μύρτιλου|αντιοξειδωτικές ουσίες]], βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Μπορούν δε να καταναλωθούν νωποί (διατηρούνται και στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα) ή να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή μαρμελάδας, γλυκών και αλκοολούχων ποτών, όπως λικέρ. Το μύρτιλο ευδοκιμεί σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας καθώς περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό [[Ποικιλίες μύρτιλου|ποικιλιών]] που προσαρμόζονται σε πλήθος συνθηκών και είναι κατάλληλες τόσο για ορεινές όσο και για πεδινές περιοχές, εξαιτίας της διαφορετικής ανάγκης τους σε ψύχος. Η καλλιέργεια του δεν είναι δύσκολη άλλωστε, η πλούσια γεύση και η μεγάλη θρεπτική αξία των στρογγυλών μπλέ καρπών του αποζημιώνουν όσους αποφασίσουν να το φυτέψουν.<ref name="Βοτανικά χαρακτηριστικά μύρτιλου"/>
+
{{:Βοτανικά χαρακτηριστικά μύρτιλου|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
  
{{{top_heading|==}}}Κλιματικές συνθήκες μύρτιλου{{{top_heading|==}}}
+
{{{top_heading|==}}}[[Εδαφοκλιματικές συνθήκες μύρτιλου]]{{{top_heading|==}}}
Το [[Κλιματικές συνθήκες μύρτιλου|μύρτιλο]] ή μπλέ μούρο ή μπλούμπερι προτιμά περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, αλλά μπορεί να ανεχθεί και την μερική σκίαση. Το μύρτιλο φύεται σε μια μεγάλη ποικιλία κλίματος. Το φυτό αυτό είναι ανθεκτικό πολύ στο ψύχος, μπορεί να επιζήσει σε θερμοκρασίες -28<sup>0</sup>C ή και χαμηλότερες ακόμη. Το κλίμα της Ελλάδας είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια του μπλούμπερι. Προσοχή χρειάζεται μόνο στην επιλογή της κατάλληλης [[Ποικιλίες μύρτιλου|ποικιλίας]] που πρέπει να καλλιεργηθεί. Στη Βόρεια Ελλάδα μπορούν να καλλιεργηθούν ποικιλίες που απαιτούν μεγαλύτερα ποσά χειμερινού ψύχους για να αρθεί ο λήθαργος των οφθαλμών τους, ενώ στην Νότια Ελλάδα ποικιλίες που απαιτούν μικρότερα ποσά χειμερινού ψύχους.<ref name="Κλιματικές συνθήκες μύρτιλου"/>
+
{{:Εδαφοκλιματικές συνθήκες μύρτιλου|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
  
{{{top_heading|==}}}Εδαφικές συνθήκες μύρτιλου{{{top_heading|==}}}
+
{{{top_heading|==}}}[[Ποικιλίες μύρτιλου]]{{{top_heading|==}}}
Το ιδανικό έδαφος για το δενδρώδες μύρτιλο είναι το [[Τύποι εδαφών|ελαφρό αμμώδες]] ή χαλικώδες έδαφος που είναι πλούσιο σε οργανική ύλη, και το οποίο έχει μια ελαφρή κλίση, αλλά έχει πολύ χαμηλό pH(pH 4,8-5,2). Το έδαφος πρέπει να στραγγίζει καλά και να περιέχει τουλάχιστον μια περιεκτικότητα 4-5% σε οργανική ουσία. Το μύρτιλλο δεν ανέχεται την υψηλή στάθμη του υπεδάφιου ύδατος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο υπεδάφιος ορίζοντας του νερού να φθάνει μέχρι τα 30-40cm από την επιφάνεια του, επειδή αυτό θα είναι καταστροφικό για τα φυτά. Το ριζικό του σύστημα επειδή είναι επιφανειακό και περιορισμένης ανάπτυξης, είναι πολύ ευαίσθητο στην ασφυξία όταν το έδαφος κατακλύζεται από τα νερά. Μερικά είδη εδαφών, λόγω του ότι το pH τους είναι σχετικά υψηλό, απαιτούν μια διαδικασία όξυνσης και μείωσης του pH τους, πριν από το φύτεμα των δενδρυλλίων. Αυτή ή όξυνση γίνεται με τη χρησιμοποίηση θείου σε σκόνη ή [[Υδροπονική καλλιέργεια σε τύρφη|τύρφης]] και είναι σχετικά εύκολη εργασία, λόγω του μικρού βάθους στο οποίο αναπτύσσεται το ριζικό του σύστημα.<ref name="Κλιματικές συνθήκες μύρτιλου"/>
+
{{:Ποικιλίες μύρτιλου|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
  
{{{top_heading|==}}}Ποικιλίες μύρτιλου{{{top_heading|==}}}
+
{{{top_heading|==}}}[[Εχθροί μύρτιλου]]{{{top_heading|==}}}
[[Ποικιλίες μύρτιλου|Ποικιλίες]] για την βόρεια Ελλάδα
+
{{:Εχθροί μύρτιλου|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
Ερλι-Μπλου (Earliblue): Πρώιμη ποικιλία που παράγει σχετικά μικρού μεγέθους καρπούς που ωριμάζουν τον Ιούνιο. Είναι η λιγότερο ανθεκτική στο κρύο (έως -18<sup>0</sup>C) σε σχέση με άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα.
+
Πάτριοτ (Patriot): Αυτογόνιμη, ανθεκτική ποικιλία με μέτρια ανάπτυξη (φτάνει σε ύψος τα 1,20-1,80μ.) που δίνει υψηλή παραγωγή καρπών. Οι καρποί της ωριμάζουν τον Ιούλιο, οπότε και αποκτούν χαρακτηριστικό μπλε χρώμα. Είναι πολύ ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αντέχει μέχρι τους -34<sup>0</sup>C.
+
Τσάντλερ (Chandler): Ιδιαίτερα παραγωγική ποικιλία ταχείας ανάπτυξης, που σχηματίζει γευστικούς καρπούς μεγάλου μεγέθους, οι οποίοι ωριμάζουν σταδιακά εντός 4-6 εβδομάδων, από Ιούλιο έως Αύγουστο. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες (έως -20<sup>0</sup>C).
+
Μπλου-Κροπ (Bluecrop): Από τις πιο γνωστές ποικιλίες, ιδιαίτερα αποδοτική, φτάνει σε ύψος τα 1,60-2 μ. Οι μεγάλοι καρποί της, που ωριμάζουν τον Αύγουστο, είναι λίγο πιο ξινοί σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες και έχουν πιο ανοιχτό μπλε χρώμα. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες (έως -28<sup>0</sup>C) και στις έντονες διακυμάνσεις του καιρού την άνοιξη.
+
Ντάροου (Darrow): Παραγωγική ποικιλία με χαρακτηριστικά μικρά σκουροπράσινα φύλλα, που φτάνει σε ύψος το 1,50-2,10μ. Οι καρποί της ωριμάζουν τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και έχουν μεγάλο μέγεθος. Αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι -23<sup>0</sup>C.
+
  
Ποικιλίες για την Νότια και Νησιωτική Ελλάδα
+
{{{top_heading|==}}}[[Ασθένειες μύρτιλου]]{{{top_heading|==}}}
Τοπ Χατ (Top hat): Αυτογόνιμη ποικιλία με μικρή ανάπτυξη και καρπούς μέτριου μεγέθους που ωριμάζουν τον Αύγουστο. Είναι κατάλληλη για φύτευση σε γλάστρες ή σε μικρούς κήπους, καθώς το ύψος της δεν ξεπερνά τα 60εκ.
+
{{:Ασθένειες μύρτιλου|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
Σταρ (Star): Μέτριας ανάπτυξης ποικιλία που σχηματίζει μεγάλα και σχετικά σκληρά αλλά γλυκά μούρα. Το χειμώνα χρειάζεται περίπου 400 ώρες θερμοκρασία κάτω των 7<sup>0</sup>C και θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες ποικιλίες για περιοχές με ζεστό κλίμα. Ωριμάζει από Ιούνιο έως και Ιούλιο.
+
Μπίλοξι (Biloxi): Ποικιλία μεγάλης ανάπτυξης που σχηματίζει μέτριου μεγέθους καρπούς Ιουλίου και Αύγουστο. Προσαρμόζεται καλά σε θερμά κλίματα.
+
Ονίλ (Oneal): Πρώιμη, αυτογόνιμη ποικιλία που σχηματίζει μεγάλους καρπούς που ωριμάζουν Ιούνιο με Ιούλιο. Φυτεύεται σε ζεστές περιοχές αλλά έχει αυξημένες ανάγκες σε χαμηλές θερμοκρασίες.
+
Σπρινγκ-Χάι (Springhigh): Πολύ πρώιμη ποικιλία που σχηματίζει μεγάλους καρπούς που ωριμάζουν στο τέλος της άνοιξης. <ref name="Βοτανικά χαρακτηριστικά μύρτιλου"/>
+
  
{{{top_heading|==}}}Εχθροί μύρτιλου{{{top_heading|==}}}
+
==Πληροφοριακά στοιχεία==
Ο [[Εχθροί μύρτιλου|σκώληκας των μπλε μούρων]]: Οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν τα μπλε μούρα όταν βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης, με συνέπεια σταδιακά να τα καταστρέφουν. Αντιμετώπιση: Μόλις εντοπίσουμε την προσβολή, χρειάζεται άμεση αφαίρεση και απομάκρυνση των προσβεβλημένων καρπών για να μη μεταφερθεί το έντομο και σε γειτονικούς καρπούς. Προληπτικά, την άνοιξη τοποθετούμε στα φυτά κίτρινες κολλητικές παγίδες, ώστε να αιχμαλωτίσουμε τα ενήλικα έντομα πριν γεννήσουν αυγά.
+
Σκαραβαίος των δαμάσκηνων: Πρόκειται για σκαθάρι που τρέφεται με τα φύλλα, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στα φυτά. Αντιμετώπιση: Τοποθετούμε μέσα στην κόμη του μύρτιλου ένα κλαδί δαμασκηνιάς, έτσι ώστε το σκαθάρι να τραφεί με τα φύλλα της δαμασκηνιάς, τα οποία προτιμά, και να απομακρυνθεί από τα φυτά μας.
+
Ο ανθονόμος των μπλε μούρων είναι ένα μικρό ερυθρόμαυρο σκαθάρι που τρυπά τα νεαρά άνθη, γεννά εκεί τα αυγά του και τα καταστρέφει. Συχνά τα προσβεβλημένα άνθη πέφτουν στο έδαφος. Σε περίπτωση που προσβληθούν πολλά άνθη, έχουμε σημαντική μείωση της παραγωγής. Αντιμετώπιση: Απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα άνθη από το έδαφος γύρω από τα φυτά.
+
Ζημιές από πουλιά: Πολλές φορές τα μπλέ μούρα όταν είναι ώριμα προσελκύουν τα πουλιά, τα οποία προξενούν μεγάλες ζημιές. Καλό είναι να τοποθετήσουμε ένα προστατευτικό δίχτυ πάνω από τα φυτά μας κατά την περίοδο ωρίμανσης των καρπών.<ref name="Βοτανικά χαρακτηριστικά μύρτιλου"/>
+
  
{{{top_heading|==}}}Ασθένειες μύρτιλου{{{top_heading|==}}}
+
{{Πληροφοριακά στοιχεία φυτού}}
[[Ασθένειες μύρτιλου|Ωίδιο]]: Προκαλείται από μύκητα και γίνεται αντιληπτό από το σχηματισμό στα φύλλα μιας λευκής ή γκρίζας σκόνης και τη σταδιακή ξήρανση και την πτώση τους την άνοιξη και το καλοκαίρι. Πρόληψη-Αντιμετώπιση: Την άνοιξη κάνουμε το λεγόμενο κλάδεμα αραίωσης, για να διευκολύνουμε την κυκλοφορία του αέρα και του φωτός στο εσωτερικό της κόμης. Αφαιρούμε τα προσβεβλημένα φύλλα.
+
Βοτρύτης: Προκαλείται από μύκητα ο οποίος προσβάλλει το καλοκαίρι κυρίως φύλλα, άνθη και καρπούς, στα οποία σχηματίζει καφέ κηλίδες (σήψη). Πρόληψη-Αντιμετώπιση: Αφαιρούμε και καίμε τα προσβεβλημένα φύλλα και κλαδιά.
+
Μουμιοποίηση των καρπών: Ο μύκητας προσβάλλει τους καρπούς, οι οποίοι εμφανίζουν δυσμορφίες, σαπίζουν και πέφτουν στο έδαφος. Πρόληψη-Αντιμετώπιση: Συλλέγουμε και απομακρύνουμε όλους τους προσβεβλημένους καρπούς από το φυτό και από το έδαφος.
+
Κηλίδωση των φύλλων: Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, στα οποία  εμφανίζονται σκουρόχρωμες κηλίδες τους καλοκαιρινούς μήνες.
+
Πρόληψη-Αντιμετώπιση: Απομάκρυνση των πεσμένων φύλλων στο έδαφος κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς ο μύκητας διαχειμάζει σε αυτά, και ψεκασμός με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα σε περίπτωση έντονης προσβολής.<ref name="Βοτανικά χαρακτηριστικά μύρτιλου"/>
+
  
==Σχετικές σελίδες==
+
==Ευδοκιμεί στις περιοχές==
  
*[[Καλλιέργεια μύρτιλου]]
+
{{Γεωγραφικά πληροφοριακά στοιχεία}}
  
* [[Καρπός μύρτιλου]]
+
<ref name="Mύρτιλο γενικά στοιχεία"/>
 +
<ref name="Βοτανικά χαρακτηριστικά μύρτιλου"/>
 +
<ref name="Κλιματικές συνθήκες μύρτιλου"/>
  
* [[Γενικά στοιχεία μύρτιλου]]
+
==Σχετικές σελίδες==
  
* [[Βοτανικά χαρακτηριστικά μύρτιλου]]
+
*[[Γενικά στοιχεία μύρτιλου]]
 +
*[[Βοτανικά χαρακτηριστικά μύρτιλου]]
 +
*[[Εδαφοκλιματικές συνθήκες μύρτιλου]]
 +
*[[Ποικιλίες μύρτιλου]]
 +
*[[Εχθροί μύρτιλου]]
 +
*[[Ασθένειες μύρτιλου]]
  
* [[Κλιματικές συνθήκες μύρτιλου]]
+
==Βιβλιογραφία==
  
* [[Εδαφικές συνθήκες μύρτιλου]]
+
<references>
  
* [[Ποικιλίες μύρτιλου]]
+
<ref name="Mύρτιλο γενικά στοιχεία"> [{{#show:Ιστοσελίδα Agrotypos/Μύρτιλο γενικά στοιχεία| ?has link}} Ιστοσελίδα Agrotypos/Μύρτιλο (Μπλούμπερρυ, Blueberry)].</ref>
  
* [[Εχθροί μύρτιλου]]
+
<ref name="Βοτανικά χαρακτηριστικά μύρτιλου"> Κτήμα & κήπος: Eρασιτεχνική Κηποτεχνία-Γεωργία-Κτηνοτροφία", Τεύχος 15, Ιούνιος 2014.</ref>
  
* [[Ασθένειες μύρτιλου]]
 
 
 
==Βιβλιογραφία==
 
<references>
 
<ref name="Mύρτιλο γενικά στοιχεία"> [{{#show:Ιστοσελίδα Agrotypos/Μύρτιλο γενικά στοιχεία| ?has link}} Mύρτιλο γενικά στοιχεία].</ref>
 
<ref name="Βοτανικά χαρακτηριστικά μύρτιλου"> Κτήμα & κήπος: Eρασιτεχνική Κηποτεχνία-Γεωργία-Κτηνοτροφία", Τεύχος 15, Ιούνιος 2014, σελ. 35, 36-37,40.</ref>
 
 
<ref name="Κλιματικές συνθήκες μύρτιλου"> Εναλλακτικές καλλιέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν στη Δυτική Μακεδονία" Κάσσανδρος Γάτσιος, Γεωπόνος-συγγραφέας.</ref>
 
<ref name="Κλιματικές συνθήκες μύρτιλου"> Εναλλακτικές καλλιέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν στη Δυτική Μακεδονία" Κάσσανδρος Γάτσιος, Γεωπόνος-συγγραφέας.</ref>
 +
 
</references>
 
</references>
 +
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Βοιωτίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λασιθίου| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ηρακλείου| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ρεθύμνης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χανίων| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λακωνίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μεσσηνίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αρκαδίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αργολίδας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αχαΐας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ηλείας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αιτωλοακαρνανίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αττικής| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευβοίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευρυτανίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φθιώτιδος| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φωκίδος| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κορινθίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ζακύνθου| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κέρκυρας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κεφαλληνίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λευκάδος| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Άρτης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Θεσπρωτίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ιωαννίνων| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πρεβέζης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καρδίτσης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Τρικάλων| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μαγνησίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λαρίσης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Γρεβενών| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Δράμας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ημαθίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Θεσσαλονίκης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καβάλας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καστοριάς| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κιλκίς| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κοζάνης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πέλλης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πιερίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Σερρών| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φλωρίνης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χαλκιδικής| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αγίου Όρους| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Έβρου| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ξάνθης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ροδόπης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Δωδεκανήσου| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κυκλάδων| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λέσβου| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Σάμου| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χίου| ]]
 +
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Βοιωτίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Λασιθίου| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ηρακλείου| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ρεθύμνης| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Χανίων| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Λακωνίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Μεσσηνίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αρκαδίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αργολίδας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αχαΐας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ηλείας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αιτωλοακαρνανίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αττικής| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ευβοίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ευρυτανίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Φθιώτιδος| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Φωκίδος| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κορινθίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ζακύνθου| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κέρκυρας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κεφαλληνίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Λευκάδος| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Άρτης| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Θεσπρωτίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ιωαννίνων| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Πρεβέζης| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Καρδίτσης| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Τρικάλων| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Μαγνησίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Γρεβενών| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Λαρίσης| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Δράμας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ημαθίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Θεσσαλονίκης| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Καβάλας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Καστοριάς| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κιλκίς| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κοζάνης| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Πέλλης| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Πιερίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Σερρών| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Φλωρίνης| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Χαλκιδικής| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αγίου Όρους| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Έβρου| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ξάνθης| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ροδόπης| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Δωδεκανήσου| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κυκλάδων| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Λέσβου| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Σάμου| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Χίου| ]]
 +
 +
[[Category:Φυτό_Μ]]
 +
[[παράγει::Καρπός μύρτιλου| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 +
__NOTOC__

Αναθεώρηση της 10:48, 20 Μαΐου 2015

Γενικά στοιχεία μύρτιλου

Μύρτιλο

Το μύρτιλο είναι ένα φυτό που περιλαμβάνει πολλά είδη με μεγάλη γεωγραφική εξάπλωση. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά αυτοφυή είδη μύρτιλου, με πιο γνωστά το Vaccinium myrtillus και το Vaccinium uliginosum, τα οποία απαντώνται με τη μορφή χαμηλού θάμνου μέσα στα δάση. Στη Βόρεια Αμερική το πιο γνωστό είδος χαμηλού θαμνώδους μύρτιλου είναι το Vaccinium angustifolium που βρίσκεται μέσα στα δάση σε άγρια μορφή. Στην Αμερική, επίσης, υπάρχει και ένα είδος μύρτιλου που έχει υψηλή ανάπτυξη κορμού, είναι το Vaccinium corymbosum var. Ashei το οποίο έχει επικρατήσει να ονομάζεται μπλούμπερρυ (Blueberry). Το είδος αυτό είναι το μύρτιλο που κυρίως καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Το μύρτιλο καλλιεργείται για τους καρπούς του που καταναλώνονται ως νωποί αλλά και ως καταψυγμένοι ή και μεταποιημένοι. Η γενική τάση που υπάρχει σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να αυξάνονται συνεχώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με το μπλούμπερρυ, δηλαδή το μύρτιλο υψηλής ανάπτυξης (Vaccinium corymbosum). Επίσης παρατηρείται συνεχής αύξηση της καταναλώσεως των προϊόντων του μύρτιλου αυτού. Στην αύξηση αυτή, μεγάλο ρόλο παίζουν τα νέα προϊόντα με βάση το μύρτιλο τα οποία η μεταποιητική βιομηχανία παρουσιάζει συνεχώς στην κατανάλωση και τα οποία κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές.

Πολύ σημαντικοί παράγοντες της ανάπτυξης της κατανάλωσης των προϊόντων του μύρτιλου αποτελούν επίσης οι πολύτιμες θεραπευτικές του ιδιότητες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έγιναν ευρέως γνωστές μέσα από διάφορες επιστημονικές μελέτες. Σήμερα το 85% της παγκόσμιας παραγωγής του μύρτιλλου (μπλούμπερρυ) παράγεται στη Β. Αμερική από τις ΗΠΑ και τον Καναδά ενώ η Ευρώπη είναι ελλειμματική στο μύρτιλο, αν και η κατανάλωσή του διαρκώς αυξάνεται. Η χώρα μας με το εξαιρετικό εδαφοκλιματικό της περιβάλλον και τη μεγάλη της ηλιοφάνεια μπορεί να αναπτύξει τη νέα αυτή καλλιέργεια και να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής του μπλούμπερρυ στην Ευρώπη.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Agrotypos - Μύρτιλο (Μπλούμπερρυ, Blueberry).





Βοτανικά χαρακτηριστικά μύρτιλου

Το μύρτιλο (Vaccinium corymbosum) ή πιο σωστά μπλέ μούρο ή μπλούμπερι (Blueberry) είναι ένας θάμνος ή δέντρο, ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας, που φτάνει σε ύψος το 1,5-2 μ. και ξεχωρίζει ανάμεσα στα μικρόκαρπα φρούτα που συχνά αποκαλούμε φρούτα του δάσους. Το μύρτιλο καρποφορεί από τον δεύτερο-τρίτο χρόνο της ζωής του, αλλά μπαίνει σε πλήρη παραγωγή μετά τον πέμπτο χρόνο, μένοντας παραγωγικό για διάστημα 20-30 ετών. Το φυτό αυτό ανθίζει από Απρίλιο έως Ιούνιο και σχηματίζει ρόζ ή κόκκινα μικρά άνθη, που μοιάζουν με καμπανούλες. Οι γευστικοί και αρωματικοί καρποί του αποκτούν μπλε-μαύρο ή μοβ χρώμα κατά την ωρίμανση (Μάιο-Σεπτέμβριο) ανάλογα με την ποικιλία και το υψόμετρο, και είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Μπορούν δε να καταναλωθούν νωποί (διατηρούνται και στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα) ή να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή μαρμελάδας, γλυκών και αλκοολούχων ποτών, όπως λικέρ. Το μύρτιλο ευδοκιμεί σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας καθώς περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ποικιλιών που προσαρμόζονται σε πλήθος συνθηκών και είναι κατάλληλες τόσο για ορεινές όσο και για πεδινές περιοχές, εξαιτίας της διαφορετικής ανάγκης τους σε ψύχος. Η καλλιέργειά του δεν είναι δύσκολη άλλωστε, η πλούσια γεύση και η μεγάλη θρεπτική αξία των στρογγυλών μπλέ καρπών του αποζημιώνουν όσους αποφασίσουν να το φυτέψουν. [1]

Βιβλιογραφία

  1. Κτήμα & κήπος: Eρασιτεχνική Κηποτεχνία-Γεωργία-Κτηνοτροφία", Τεύχος 15, Ιούνιος 2014





Εδαφοκλιματικές συνθήκες μύρτιλου

Το ιδανικό έδαφος για το δενδρώδες μύρτιλο είναι το ελαφρό αμμώδες ή χαλικώδες έδαφος που είναι πλούσιο σε οργανική ύλη, και το οποίο έχει μια ελαφρή κλίση, αλλά έχει πολύ χαμηλό pH (pH 4,8-5,2). Το έδαφος πρέπει να στραγγίζει καλά και να περιέχει τουλάχιστον μια περιεκτικότητα 4-5% σε οργανική ουσία. Το μύρτιλλο δεν ανέχεται την υψηλή στάθμη του υπεδάφιου ύδατος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο υπεδάφιος ορίζοντας του νερού να φθάνει μέχρι τα 30-40cm από την επιφάνειά του, επειδή αυτό θα είναι καταστροφικό για τα φυτά. Το ριζικό σύστημα επειδή είναι επιφανειακό και περιορισμένης ανάπτυξης, είναι πολύ ευαίσθητο στην ασφυξία όταν το έδαφος κατακλύζεται από τα νερά. Μερικά είδη εδαφών, λόγω του ότι το pH τους είναι σχετικά υψηλό, απαιτούν μια διαδικασία όξυνσης και μείωσης του pH τους, πριν από το φύτεμα των δενδρυλλίων. Αυτή ή όξυνση γίνεται με τη χρησιμοποίηση θείου σε σκόνη ή τύρφης και είναι σχετικά εύκολη εργασία, λόγω του μικρού βάθους στο οποίο αναπτύσσεται το ριζικό του σύστημα.

Το μύρτιλο ή μπλέ μούρο ή μπλούμπερι, προτιμά περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, αλλά μπορεί να ανεχθεί και την μερική σκίαση. Το μύρτιλο φύεται σε μια μεγάλη ποικιλία κλίματος. Το φυτό αυτό είναι πολύ ανθεκτικό στο ψύχος, μπορεί να επιζήσει σε θερμοκρασίες -280C ή και χαμηλότερες ακόμη. Το κλίμα της Ελλάδας είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια του μύρτιλου. Προσοχή χρειάζεται μόνο στην επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας που πρέπει να καλλιεργηθεί. Στη Βόρεια Ελλάδα μπορούν να καλλιεργηθούν ποικιλίες που απαιτούν μεγαλύτερα ποσά χειμερινού ψύχους για να αρθεί ο λήθαργος των οφθαλμών τους, ενώ στην Νότια Ελλάδα ποικιλίες που απαιτούν μικρότερα ποσά χειμερινού ψύχους.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Εναλλακτικές καλλιέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν στη Δυτική Μακεδονία" Κάσσανδρος Γάτσιος, Γεωπόνος-συγγραφέας.







Ποικιλίες μύρτιλου

Ποικιλίες για την βόρεια Ελλάδα

Ερλι-Μπλου (Earliblue): Πρώιμη ποικιλία που παράγει σχετικά μικρού μεγέθους καρπούς που ωριμάζουν τον Ιούνιο. Είναι η λιγότερο ανθεκτική στο κρύο (έως -180C) σε σχέση με άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα.

Πάτριοτ (Patriot): Αυτογόνιμη, ανθεκτική ποικιλία με μέτρια ανάπτυξη (φτάνει σε ύψος τα 1,20-1,80μ.) που δίνει υψηλή παραγωγή καρπών. Οι καρποί της ωριμάζουν τον Ιούλιο, οπότε και αποκτούν χαρακτηριστικό μπλε χρώμα. Είναι πολύ ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αντέχει μέχρι τους -340C.

Τσάντλερ (Chandler): Ιδιαίτερα παραγωγική ποικιλία ταχείας ανάπτυξης, που σχηματίζει γευστικούς καρπούς μεγάλου μεγέθους, οι οποίοι ωριμάζουν σταδιακά εντός 4-6 εβδομάδων, από Ιούλιο έως Αύγουστο. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες (έως -200C).

Μπλου-Κροπ (Bluecrop): Από τις πιο γνωστές ποικιλίες, [1] ιδιαίτερα αποδοτική, φτάνει σε ύψος τα 1,60-2 μ. Οι μεγάλοι καρποί της, που ωριμάζουν τον Αύγουστο, είναι λίγο πιο ξινοί σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες και έχουν πιο ανοιχτό μπλε χρώμα. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες (έως -280C) και στις έντονες διακυμάνσεις του καιρού την άνοιξη.

Ντάροου (Darrow): Παραγωγική ποικιλία με χαρακτηριστικά μικρά σκουροπράσινα φύλλα, που φτάνει σε ύψος το 1,50-2,10μ. Οι καρποί της ωριμάζουν τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και έχουν μεγάλο μέγεθος. Αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι -230C.

Ποικιλίες για την Νότια και Νησιωτική Ελλάδα

Τοπ Χατ (Top hat): Αυτογόνιμη ποικιλία με μικρή ανάπτυξη και καρπούς μέτριου μεγέθους που ωριμάζουν τον Αύγουστο. Είναι κατάλληλη για φύτευση σε γλάστρες ή σε μικρούς κήπους, καθώς το ύψος της δεν ξεπερνά τα 60εκ.

Σταρ (Star): Μέτριας ανάπτυξης ποικιλία που σχηματίζει μεγάλα και σχετικά σκληρά αλλά γλυκά μούρα. Το χειμώνα χρειάζεται περίπου 400 ώρες θερμοκρασία κάτω των 70C και θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες ποικιλίες για περιοχές με ζεστό κλίμα. Ωριμάζει από Ιούνιο έως και Ιούλιο.

Μπίλοξι (Biloxi): Ποικιλία μεγάλης ανάπτυξης που σχηματίζει μέτριου μεγέθους καρπούς Ιουλίου και Αύγουστο. Προσαρμόζεται καλά σε θερμά κλίματα.

Ονίλ (Oneal): Πρώιμη, αυτογόνιμη ποικιλία μύρτιλου που σχηματίζει μεγάλους καρπούς που ωριμάζουν Ιούνιο με Ιούλιο. Φυτεύεται σε ζεστές περιοχές αλλά έχει αυξημένες ανάγκες σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Σπρινγκ-Χάι (Springhigh): Πολύ πρώιμη ποικιλία που σχηματίζει μεγάλους καρπούς που ωριμάζουν στο τέλος της άνοιξης.





Βιβλιογραφία

  1. Κτήμα & κήπος: Eρασιτεχνική Κηποτεχνία-Γεωργία-Κτηνοτροφία", Τεύχος 15, Ιούνιος 2014.

Εχθροί μύρτιλου

Οι κυριότεροι εχθροί [1] του μύρτιλου αναφέρονται παρακάτω:

Ο σκώληκας των μπλε μούρων: Οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν τα μπλε μούρα όταν βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης, με συνέπεια σταδιακά να τα καταστρέφουν. Αντιμετώπιση: Μόλις εντοπίσουμε την προσβολή, χρειάζεται άμεση αφαίρεση και απομάκρυνση των προσβεβλημένων καρπών για να μη μεταφερθεί το έντομο και σε γειτονικούς καρπούς. Προληπτικά, την άνοιξη τοποθετούμε στα φυτά κίτρινες κολλητικές παγίδες, ώστε να αιχμαλωτίσουμε τα ενήλικα έντομα πριν γεννήσουν αυγά.

Σκαραβαίος των δαμάσκηνων: Πρόκειται για σκαθάρι που τρέφεται με τα φύλλα, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στα φυτά. Αντιμετώπιση: Τοποθετούμε μέσα στην κόμη του μύρτιλου ένα κλαδί δαμασκηνιάς, έτσι ώστε το σκαθάρι να τραφεί με τα φύλλα της δαμασκηνιάς, τα οποία προτιμά, και να απομακρυνθεί από τα φυτά μας.

Ο ανθονόμος των μπλε μούρων: είναι ένα μικρό ερυθρόμαυρο σκαθάρι που τρυπά τα νεαρά άνθη, γεννά εκεί τα αυγά του και τα καταστρέφει. Συχνά τα προσβεβλημένα άνθη πέφτουν στο έδαφος. Σε περίπτωση που προσβληθούν πολλά άνθη, έχουμε σημαντική μείωση της παραγωγής. Αντιμετώπιση: Απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα άνθη από το έδαφος γύρω από τα φυτά.

Ζημιές από πουλιά: Πολλές φορές τα μπλέ μούρα όταν είναι ώριμα προσελκύουν τα πουλιά, τα οποία προξενούν μεγάλες ζημιές. Καλό είναι να τοποθετήσουμε ένα προστατευτικό δίχτυ πάνω από τα φυτά μας κατά την περίοδο ωρίμανσης των καρπών.


Βιβλιογραφία

  1. Κτήμα & κήπος: Eρασιτεχνική Κηποτεχνία-Γεωργία-Κτηνοτροφία", Τεύχος 15, Ιούνιος 2014.

Ασθένειες μύρτιλου

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ψυχοφθόρο από το να βλέπετε τους θάμνους με τα μπλε μούρα σας να ξεραίνονται χωρίς προφανή λόγο. Οι ασθένειες και οι μυκητιάσεις μπορεί να αποδειχτούν πολύ ύπουλες αφού είναι πρακτικά αόρατες μέχρι το χρονικό σημείο που θα αρχίσετε να βλέπετε τα πρώτα συμπτώματα πάνω στο φυτό. Μόλις αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά, θα πρέπει εγκαίρως να δείτε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και να αντιδράσετε κατάλληλα προκειμένου να σώσετε τα φυτά σας. Υπάρχουν δεκάδες πιθανά προβλήματα που θα μπορούσαν να πλήξουν τα μπλε μούρα σας αν και κάποια προβλήματα εμφανίζονται περισσότερο συχνά από άλλα. Οι πιο συνηθισμένοι εχθροί των μπλε μούρων είναι: Ωίδιο ( κοινώς “μπάστρα” )

Το ωίδιο είναι ένα συχνότατο πρόβλημα για κάθε φρούτο ή λαχανικό κήπου, αλλά είναι αρκετά εύκολο στην αντιμετώπισή του. Η όψη του είναι σαν μια λευκή σκόνη η οποία βρίσκεται πασπαλισμένη πάνω στα φύλλα, αλλά μερικές φορές και πάνω στους καρπούς. Αν υπάρχει έντονη παρουσία από ωίδιο πάνω στα φύλλα είναι πολύ πιθανόν αυτά να αρχίσουν να πέφτουν. Αν το ωίδιο δεν έχει εξαπλωθεί σε όλον τον θάμνο, το φυτό σας δεν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Τα περισσότερα μυκητοκτόνα σε μορφή σπρέη είναι σχετικά αναποτελεσματικά, οπότε ακόμα και αν τα χρησιμοποιήσετε πιθανόν να μη βοηθήσουν στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα φυτά σας.

Αφαιρέστε τα μολυσμένα φύλλα και μειώστε τα επίπεδα υγρασίας γύρω από τα φυτά σας. Μπορεί να μην είναι εφικτό να ελέγξετε τον καιρό, όμως αν ζείτε σε υγρό κλίμα, μπορείτε να βελτιώσετε τη ροή του αέρα στο φυτό με την αφαίρεση κλαδιών που δεν καρποφορούν στο εσωτερικό του θάμνου. Επίσης καλό είναι να μη φυτεύετε τους θάμνους πολύ κοντά τον έναν στον άλλο.

Τόσο σε αυτή, όσο και σε κάθε άλλη ασθένεια, θα πρέπει να καίτε ή να απαλλάσσεστε από το μολυσμένο υλικό με τον κατάλληλο υγειονομικό τρόπο. Θα πρέπει πάση θυσία να αποφεύγετε την παρουσία μολυσμένων φύλλων ή κλαδιών κοντά στον κήπο με τα μπλε μούρα ή τα άλλα καρποφόρα φυτά σας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

BRIK. Ψεκάζουμε πάνω στα φύλλα κάθε 7 μέρες δύο - τρεις φορές. Βάζουμε 1ml φάρμακο σε 1 λίτρο νερό. [1]


Βιβλιογραφία

  1. Ασθένειες μύρτιλου

Πληροφοριακά στοιχεία

Προϊόν
Μύρτιλο προϊόν

Ευδοκιμεί στις περιοχές

Περιοχή
Νομός Βοιωτίας
Νομός Λασιθίου
Νομός Ηρακλείου
Νομός Ρεθύμνης
Νομός Χανίων
Νομός Λακωνίας
Νομός Μεσσηνίας
Νομός Αρκαδίας
Νομός Αργολίδας
Νομός Αχαΐας
Νομός Ηλείας
Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Νομός Αττικής
Νομός Ευβοίας
Νομός Ευρυτανίας
Νομός Φθιώτιδος
Νομός Φωκίδος
Νομός Κορινθίας
Νομός Ζακύνθου
Νομός Κέρκυρας
Νομός Κεφαλληνίας
Νομός Λευκάδος
Νομός Άρτης
Νομός Θεσπρωτίας
Νομός Ιωαννίνων
Νομός Πρεβέζης
Νομός Καρδίτσης
Νομός Τρικάλων
Νομός Μαγνησίας
Νομός Γρεβενών
Νομός Λαρίσης
Νομός Δράμας
Νομός Ημαθίας
Νομός Θεσσαλονίκης
Νομός Καβάλας
Νομός Καστοριάς
Νομός Κιλκίς
Νομός Κοζάνης
Νομός Πέλλης
Νομός Πιερίας
Νομός Σερρών
Νομός Φλωρίνης
Νομός Χαλκιδικής
Νομός Αγίου Όρους
Νομός Έβρου
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Νομός Δωδεκανήσου
Νομός Κυκλάδων
Νομός Λέσβου
Νομός Σάμου
Νομός Χίου

[1] [2] [3]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Agrotypos/Μύρτιλο (Μπλούμπερρυ, Blueberry).
  2. Κτήμα & κήπος: Eρασιτεχνική Κηποτεχνία-Γεωργία-Κτηνοτροφία", Τεύχος 15, Ιούνιος 2014.
  3. Εναλλακτικές καλλιέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν στη Δυτική Μακεδονία" Κάσσανδρος Γάτσιος, Γεωπόνος-συγγραφέας.