Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ορισμοί παθολογικών καταστάσεων"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 20: Γραμμή 20:
  
 
*<span style="font-weight:bold;">Αναμόλυνση.</span> Αναμόλυνση είναι η εκ νέου εισβολή ενός μικροβίου, από το οποίο είχε μολυνθεί και νοσήσει ο οργανισμός, αλλά έχει ήδη ιαθεί. Η αναμόλυνση γίνεται φυσικά στις περιπτώσεις που δεν έχει εγκατασταθεί ανοσία στον οργανισμό κατά την προηγηθείσα μόλυνση.
 
*<span style="font-weight:bold;">Αναμόλυνση.</span> Αναμόλυνση είναι η εκ νέου εισβολή ενός μικροβίου, από το οποίο είχε μολυνθεί και νοσήσει ο οργανισμός, αλλά έχει ήδη ιαθεί. Η αναμόλυνση γίνεται φυσικά στις περιπτώσεις που δεν έχει εγκατασταθεί ανοσία στον οργανισμό κατά την προηγηθείσα μόλυνση.
 +
 +
*<span style="font-weight:bold;">Επιμόλυνση.</span> Επιμόλυνση είναι η μόλυνση του οργανισμού από ένα μικρόβιο, ενώ αυτός πάσχει από μια λοίμωξη οφειλόμενη σε άλλο μικρόβιο. Αν εγκατασταθεί και η νέα λοίμωξη, θα καταστεί μικτή λοίμωξη.
 +
 +
*<span style="font-weight:bold;">Λοιμώδες νόσημα.</span> Λοιμώδες νόσημα (ή λοιμώδης νόσος) είναι το νόσημα που οφείλεται σε μόλυνση από μικρόβια, ο όρος όμως αυτός αναφέρεται περισσότερο σ' εκείνα τα νοσήματα που μεταδίδονται έυκολα από τα πάσχοντα ζώα σε άλλα ζώα. Ο σωστότερος γενικός όρος για κάθε νόσημα οφειλόμενο σε μόλυνση από μικρόβια είναι μολυσματικό νόσημα. Ιδιαίτερα τα νοσήματα που προκαλούνται από παράσιτα λέγονται παρασιτικά νοσήματα.
 +
 +
*<span style="font-weight:bold;">Αφροδίσιο νόσημα.</span> Αφροδίσιο νόσημα λέγεται κάθε λοιμώδες νόσημα που μεταδίδεται με τη συνουσία από το αρσενικό ζώο στο θηλυκό και αντίστροφα.
  
 
<ref name="Υγιεινή αγροτικών ζώων"/>
 
<ref name="Υγιεινή αγροτικών ζώων"/>

Αναθεώρηση της 11:33, 12 Αυγούστου 2014

Για τη μελέτη των διαφόρων νοσημάτων των ζώων είναι απαραίτητη η πλήρης κατανόηση και γνώση των παθολογικών καταστάσεων των οργάνων και συστημάτων του οργανισμού, που συνοδεύουν και χαρακτηρίζουν τα νοσήματα. Οι κυριότερες παθολογικές καταστάσεις που παρατηρούνται στο ζωικό οργανισμό είναι οι παρακάτω:

  • Νόσος. Νόσος ή νόσημα ή ασθένεια ή αρρώστεια ή πάθηση είναι η διαταραχή των φυσιολογικών λειτουργιών ή η προσβολή και βλάβη ιστών του οργανισμού, που λαβαίνουν χώρα στον οργανισμό, σε ένα ή περισσότερα όργανα ή συστήματα. Τα διάφορα νοσήματα ανάλογα προς τα αίτια που τα προκαλούν διακρίνονται σε μεταβολικά, κληρονομικά ή συγγενή, μολυσματικά και τροφικά ή δηλητηριάσεις. Στα μολυσματικά νοσήματα υπάγονται και τα λοιμώδη ή μεταδοτικά, καθώς και τα παρασιτικά νοσήματα.
  • Επιζωοτία. Επιζωοτία είναι η ευρεία και ταχεία εξάπλωση ενός λοιμώδους νοσήματος και προσβολή των ζώων ενός ή και περισσότερων ειδών σε μια μεγάλη περιοχή. Αντίστοιχος όρος προκειμένου για τον ανθρώπινο πληθυσμό είναι η επιδημία.
  • Ενζωοτία. Ενζωοτία είναι εξάπλωση ενός λοιμώδους νοσήματος σε έναν περιορισμένο αριθμό ενός είδους ζώων σε μια ορισμένη περιοχή. Αντίστοιχος όρος στην ιατρική είναι η ενδημία.
  • Μόλυνση. Μόλυνση είναι η εισβολή ή επικάθιση μικροβίων στον οργανισμό των ζώων και του ανθρώπου, δηλαδή στο δέρμα, τους βλεννογόνους και σε οποιοδήποτε όργανο και ιστό του σώματος. Ο όρος αυτός βέβαια αφορά και τα διάφορα αντικείμενα, τα εργαλεία, το νερό τις τροφές, τα σκεύη, τα έπιπλα κ.λπ., τα οποία μολύνονται από μικρόβια.
  • Λοίμωξη. Λοίμωξη είναι η εγκατάσταση, ανάπτυξη και πολλαπλασιασμός των μικροβίων σε ένα ή περισσότερα όργανα ή ιστούς του οργανισμού ή και σε ολόκληρο το σώμα και από το γεγονός αυτό συμβαίνει πρόκληση νοσηρής κατάστασης.

Η λοίμωξη είναι δυνατό είτε να μην προκαλεί εμφανή συμπτώματα και να περνά απαρατήρητη, οπότε λέγεται αφανής λοίμωξη, είτε να συνοδεύεται από ελαφρά ή βαριά συμπτώματα, οπότε συνιστά λοιμώδες νόσημα ή λοιμώδη νόσο.

Τα μικρόβια που προκαλούν λοιμώξεις λέγονται λοιμογόνα ή παθογόνα και η ιδιότητά τους αυτή λοιμογόνος ή παθογόνος δύναμη.

Τα μικρόβια που εισβάλλουν και μολύνουν τον οργανισμό, αλλά δεν προκαλούν λοίμωξη λέγονται απαθογόνα ή μη λοιμογόνα. Πολλά απ' αυτά διαβιούν μέσα στο σώμα των ζώων και του ανθρώπου χωρίς να προκαλούν καμιά ανωμαλία ή βλάβη και μάλιστα ορισμένα από αυτά είναι και χρήσιμα. Είναι τα καλούμενα σαπρόφυτα.

Η λοιμογόνος δύναμη είναι χαρακτηριστική για κάθε είδος μικροβίου ως προς την ισχύ της και ακόμη για κάθε στέλεχος του ίδιου είδους μικροβίου. Η ισχύς της λοιμογόνου δύναμης είναι δυνατό να μεταβάλλεται επηρεαζόμενη από το χρόνο και τη διαδοχική δίοδο από ζώο σε ζώο και να γίνεται ασθενέστερη ή ισχυρότερη.

  • Αναμόλυνση. Αναμόλυνση είναι η εκ νέου εισβολή ενός μικροβίου, από το οποίο είχε μολυνθεί και νοσήσει ο οργανισμός, αλλά έχει ήδη ιαθεί. Η αναμόλυνση γίνεται φυσικά στις περιπτώσεις που δεν έχει εγκατασταθεί ανοσία στον οργανισμό κατά την προηγηθείσα μόλυνση.
  • Επιμόλυνση. Επιμόλυνση είναι η μόλυνση του οργανισμού από ένα μικρόβιο, ενώ αυτός πάσχει από μια λοίμωξη οφειλόμενη σε άλλο μικρόβιο. Αν εγκατασταθεί και η νέα λοίμωξη, θα καταστεί μικτή λοίμωξη.
  • Λοιμώδες νόσημα. Λοιμώδες νόσημα (ή λοιμώδης νόσος) είναι το νόσημα που οφείλεται σε μόλυνση από μικρόβια, ο όρος όμως αυτός αναφέρεται περισσότερο σ' εκείνα τα νοσήματα που μεταδίδονται έυκολα από τα πάσχοντα ζώα σε άλλα ζώα. Ο σωστότερος γενικός όρος για κάθε νόσημα οφειλόμενο σε μόλυνση από μικρόβια είναι μολυσματικό νόσημα. Ιδιαίτερα τα νοσήματα που προκαλούνται από παράσιτα λέγονται παρασιτικά νοσήματα.
  • Αφροδίσιο νόσημα. Αφροδίσιο νόσημα λέγεται κάθε λοιμώδες νόσημα που μεταδίδεται με τη συνουσία από το αρσενικό ζώο στο θηλυκό και αντίστροφα.

[1]

Βιβλιογραφία

  1. "Υγιεινή και στοιχεία παθολογίας των αγροτικών ζώων" Αποστόλου Μ. Ζαφράκα