Ποικιλίες ντομάτας

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 08:17, 7 Ιουλίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αναρριχώμενες ποικιλίες ντομάτας

Corona F1

Αναρριχώμενη ποικιλία ντομάτας Corona F1

Πρώιμο υβρίδιο για υπαίθρια καλλιέργεια και θερμοκηπίου. Εύρωστα φυτά με σκούρο πράσινο φύλλωμα. Δίνει καρπούς ομοιόμορφους πεπλατυσμένου σχήματος, μεγέθους 220 - 240g, ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι καρποί είναι σφιχτοί και έχουν όμορφο φωτεινό κόκκινο χρώμα. H Corona F1 είναι πολύ παραγωγικό υβρίδιο με αντοχή σε πολλές ασθένειες (αδρομυκώσεις, ιό του μωσαϊκού του καπνού).


Cecilia F1

Αναρριχώμενη ποικιλία ντομάτας Cecilia F1

Νέο υβρίδιο συνεχούς ανάπτυξης για υπαίθρια αναρριχώμενη καλλιέργεια και θερμοκήπια. Τα φυτά είναι εύρωστα και το φύλλωμα δίνει καλή προστασία, ενώ οι καρποί δένουν κάτω από χαμηλές θερμοκρασίες. Δίνει υψηλή παραγωγή από καρπούς στρογγυλούς ελαφρά πεπλατυσμένους. Το μέσο βάρος των καρπών είναι 150gr, οι οποίοι έχουν 3 - 4 λοβούς και είναι πολύ συμπαγείς. Η Cecilia F1 παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις αδρομυκώσεις και στο μωσαϊκό του καπνού. Οι καρποί της έχουν εξαιρετική ποιότητα κατάλληλη για μεταφορά. Καλή παραγωγή ακόμα και σε αλατούχα εδάφη.


Amati F1

Αναρριχώμενη ποικιλία ντομάτας Amati F1

Υβρίδιο μεσοπρώιμο, μεγαλόκαρπο, κατάλληλο τόσο για θερμοκηπιακή όσο και για υπαίθρια (ανοιξιάτικη/καλοκαιρινή) καλλιέργεια. Καρπός στρογγυλός - πεπλατυσμένος, μέσου βάρους 250 - 300gr. Φυτό με ζωηρό φύλλωμα και πολύ ισχυρό ριζικό σύστημα. Ιδανική εποχή καλλιέργειας από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Είναι πολύ παραγωγικό υβρίδιο με αντοχή σε πολλές ασθένειες (αδρομυκώσεις, ΤοΜV).


Atermona F1

Αναρριχώμενη ποικιλία ντομάτας Atermona F1

Φυτό ζωηρό, σχετικά αραιόφυλλο, με κανονικά μεσογονάτια διαστήματα. Ριζικό σύστημα πολύ δυνατό και καρπούς μεγάλου μεγέθους, μέσου βάρους 240 - 300gr. Προτείνεται για μεταφυτεύσεις από Φεβρουάριο έως Αύγουστο καθώς και για υπαίθρια καλλιέργεια. Καλιόφιλο υβρίδιο. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε πολλές ασθένειες, όπως αδρομυκώσεις, ιό του μωσαϊκού του καπνού, ΤοΜV, TYLCV, TSWV.


Enygma F1

Αναρριχώμενη ποικιλία ντομάτας Enygma F1

Άριστο, δυνατό φυτό, με ανθεκτικό ριζικό σύστημα, ιδανικό για χειμωνιάτικη καλλιέργεια. Παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα στις καιρικές, καλλιεργητικές συνθήκες και δημιουργεί σταθερά δεσίματα καθ’ όλο το ύψος του φυτού. Χαμηλές απαιτήσεις σε θρέψη, λόγω της ευρωστίας του φυτού (μικρότερο κόστος λίπανσης, εξοικονόμηση νερού). Ο καρπός που παράγεται είναι πολύ συνεκτικός, μεσαίου μεγέθους και μέσου βάρους 220 - 240gr. Είναι ομοιόμορφος, στρογγυλού σχήματος, με καλή γεύση και έντονο, λαμπερό κόκκινο χρώμα. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε πολλές ασθένειες, όπως αδρομυκώσεις, ιό του μωσαϊκού του καπνού, ΤοΜV, TYLCV, TSWV.


Iokasti F1

Αναρριχώμενη ποικιλία ντομάτας Iokasti F1

Δυνατό φυτό, με πυκνό φύλλο και κοντά μεσογονάτια διαστήματα. Έχει δυνατό ριζικό σύστημα, με καλή ανοχή στους νηματώδεις. Η παραγωγικότητά του είναι σταθερή αποδίδοντας υψηλής ποιότητας ομοιόμορφους καρπούς. Κατάλληλο για φυτεύσεις από Ιανουάριο έως Αύγουστο, τόσο για θερμοκηπιακή όσο και για υπαίθρια καλλιέργεια. Έχει καλή αντοχή στο κρύο και ενδείκνυται και για διστέλεχη καλλιέργεια μικρής διάρκειας (μέχρι 7 σταυρούς ανά στέλεχος). Ο καρπός έχει σχήμα σφαιρικό, μέγεθος μεγάλο, βάρος 280 - 350gr και χρώμα ομοιόμορφο σκούρο κόκκινο κατά τη πλήρη ωρίμανση. Μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα 2-3 εβδομάδων. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις αδρομυκώσεις και ΤοΜV.


Optima F1

Αναρριχώμενη ποικιλία ντομάτας Optima F1

Mεσοόψιμο, μεγαλόκαρπο υβρίδιο, ιδανικό για υπαίθρια καλοκαιρινή καλλιέργεια και ανοιξιάτικη θερμοκηπιακή. Το φυτό που παράγεται είναι πολύ ζωηρό (ανταποκρίνεται άριστα σε διστέλεχη καλλιέργεια), με πλούσιο φύλλωμα και πολύ ισχυρό ριζικό σύστημα (το πλέον ανθεκτικό υβρίδιο στους νηματώδεις). Ο καρπός είναι στρογγυλός, μέσου βάρους 250 - 350gr με άριστη γεύση και ζωηρό κόκκινο χρώμα. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις αδρομυκώσεις και ΤοΜV.


Robin F1

Αναρριχώμενη ποικιλία ντομάτας Robin F1

Mεσαίας πρωιμότητας υβρίδιο, κατάλληλο για καλλιέργεια από την άνοιξη έως το φθινόπωρο τόσο υπαίθριο όσο και για θερμοκηπιακό. Φυτό με ζωηρό φύλλωμα και γερό ριζικό σύστημα. Ο καρπός είναι σχήματος στρογγυλού, μέσου βάρους 250 - 270gr με πολύ καλή γεύση και άριστο χρώμα κατά την πλήρη ωρίμανση. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις αδρομυκώσεις.


Seny F1

Αναρριχώμενη ποικιλία ντομάτας Seny F1

Yπερπρώιμο υβρίδιο, με καλή συμπεριφορά στη χειμωνιάτικη καλλιέργεια. Φυτό ζωηρό, με μέτριο φύλλωμα και δυνατό ριζικό σύστημα. Ο καρπός είναι σχήματος στρογγυλού - πεπλατυσμένου, μέσου βάρους 220 - 280gr, που προσφέρεται για συγκομιδή πριν την ωρίμανση (πράσινο χρώμα). Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στον ΤοΜV και στις αδρομυκώσεις.


Boa F1

Αναρριχώμενη ποικιλία ντομάτας Boa F1

Μεσοόψιμο υβρίδιο κατάλληλο τόσο για θερμοκήπιο, (συγκομιδή αργά την άνοιξη έως και φθινόπωρο) όσο και για υπαίθρια καλλιέργεια (καλοκαιρινή συγκομιδή). Πολύ ζωηρό φυτό με μικρά μεσογονάτια και καλό ριζικό σύστημα. Καρπός μεγάλος, στρογγυλός με εντυπωσιακό χρώμα μέσου βάρους 250gr. Ευαίσθητη στη χρήση υπερβολικών ποσοτήτων ορμονών. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στον TMV.


Formula F1

Αναρριχώμενη ποικιλία ντομάτας Formula F1

Πρώιμο υβρίδιο, με πολύ υψηλή παραγωγή. Παρουσιάζει υψηλή καρπόδεση, μεγάλη διατηρησιμότητα και ομοιμορφία καρπών. Παρουσιάζει αντοχή στο σκάσιμο και έχει ελκυστικό κόκκινο χρώμα. Παρουσιάζει καλή συμπεριφορά στις χαμηλές θερμοκρασίες. Διαρκής παραγωγή με μέγεθος 240 - 280gr. Συστήνεται για φθινοπωρινές - ανοιξιάτικες θερμοκηπιακές και για υπαίθριες φυτεύσεις.


Aegean F1

Αναρριχώμενη ποικιλία ντομάτας Aegean F1

Το υβρίδιο αυτό παρουσιάζει υψηλή ανοχή στον TYLCV. Υψηλή παραγωγή, με άριστη καρπόδεση. Καλή συμπεριφορά στις χαμηλές θερμοκρασίες. Παρουσιάζεται ομοιομορφία και καλή συνεκτικότητα στους καρπούς. Έχει εξαιρετική γεύση και διάρκεια στη παραγωγή. Το μέγεθος υπολογίζεται στα 230 - 270gr και συστήνεται για φθινοπωρινές και υπαίθριες καλλιέργειες.


Velocity F1

Αναρριχώμενη ποικιλία ντομάτας Velocity F1

Πρώιμο υβρίδιο με πολύ υψηλή παραγωγή και άριστη καρπόδεση. Καλή συμπεριφορά στις χαμηλές θερμοκρασίες με διάρκεια παραγωγής. Το μέγεθος υπολογίζεται για 220 - 290gr. Συστήνεται για φθινοπωρινές - χειμωνιάτικες και για υπαίθριες καλλιέργειες.


Galli F1

Αναρριχώμενη ποικιλία ντομάτας Galli F1

Μεσοπρώιμο αυτοκλαδευόμενο υβρίδιο, πολύ παραγωγικό. Φυτό ζωηρό με φύλλα που καλύπτουν θαυμάσια τους καρπούς. Είναι υβρίδιο κατάλληλο για χαμηλή υποστυλωμένη καλλιέργεια και είναι σχετικά απαιτητικό σε υγρασία. Είναι υβρίδιο συνεχόμενης συγκομιδής με καρπούς ελαφρά πεπλατυσμένους με έντονο κόκκινο χρώμα, βάρους 210 - 250gr. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις αδρομυκώσεις.


Mountain fresh F1

Αναρριχώμενη ποικιλία ντομάτας Mountain fresh F1

Υπερπρώιμο υβρίδιο κατάλληλο για ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές φυτεύσεις. Φυτό δυνατό, ζωηρής βλαστικής ανάπτυξης, με σχετικά πλούσιο φύλλωμα που προστατεύει τους καρπούς από τον ήλιο. Παρουσιάζει εντυπωσιακή παραγωγικότητα με μεγάλη διάρκεια. Ο καρπός είναι στρογγυλού σχήματος και υψηλής εμπορικής αξίας. Μέγεθος καρπού μεγάλο, βάρους 260 - 330gr. Χρώμα ομοιόμορφο, σκούρο κόκκινο και ιδιαίτερα ελκυστικό κατά την πλήρη ωρίμανση. Άριστο άρωμα και γεύση. Μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα 2-3 εβδομάδες. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις αδρομυκώσεις.


Mountain spring F1

Πρώιμο υβρίδιο, αυτοκλαδευόμενο. Παρουσιάζει πλούσιο φύλλωμα και υψηλή παραγωγή, ενώ ο καρπός είναι στρογγυλός - οβάλ και συνεκτικός. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στη μεταφορά. Το βάρος υπολογίζεται για 240 - 280gr. Παρουσιάζει αντοχή στο σκάσιμο και ανθεκτικότητα στις αδρομυκώσεις και στον βοτρύτη.


Αυτοκλαδευόμενες ποικιλίες ντομάτας

Vela F1

Αυτοκλαδευόμενη ποικιλία ντομάτας Vela F1

Mεσοπρώιμο υβρίδιο για ανοιχτή καλλιέργεια και πρώιμη καλλιέργεια σε πλαστικά tunell. Τα φυτά είναι αυτοκλαδευόμενα μετρίου μεγέθους εύρωστα και καλύπτουν καλά τους καρπούς, οι οποίοι είναι ελαφρά πεπλατυσμένοι και έχουν μέτριο προς μεγάλο μέγεθος. Το χρώμα τους είναι φωτεινό κόκκινο. Αντέχει στις αδρομυκώσεις στην αλτερνάρια και στους νηματώδεις. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε χαμηλό σχήμα. Πολύ παραγωγικό υβρίδιο.


Azteka

Αυτοκλαδευόμενη ποικιλία ντομάτας Azteka

Μεσοπρώιμο υβρίδιο ντομάτας με μεγάλη διάρκεια ζωής. Το φυτό είναι εύρωστο και ζωηρό με καλή κάλυψη φυλλώματος. Οι καρποί είναι πολύ μεγάλου μεγέθους, σαρκώδεις, πεπλατυσμένοι με βάρος περίπου 230 - 260gr. To φυτό παρουσιάζει σταθερότητα κατά τη μεταφορά, εξαιρετική ποιότητα καρπών και αξιόλογη ομοιομορφία. Παρουσιάζει αντοχή στις αδρομυκώσεις και ΤοΜV.


Stella F1

Αυτοκλαδευόμενη ποικιλία ντομάτας Stella F1

Mεσοπρώιμο αυτοκλαδευόμενο υβρίδιο ντομάτας για προστατευόμενη ή ανοιχτή καλλιέργεια. Τα φύλλα έχουν μεγάλη ανάπτυξη και προστατεύουν άριστα τους καρπούς, οι οποίοι έχουν μεγάλο μέγεθος. Είναι σφαιρικοί, ελαφρά πεπλατυσμένοι με παραμένοντα μίσχο, λείοι και ομοιόμορφοι. Είναι ανθεκτική στις αδρομυκώσεις, στην αλτερνάρια, στους νηματώδεις και το μωσαϊκό του καπνού. Κατάλληλη για καλλιέργεια σε ξηρές και ημίξηρες περιοχές, σε χαμηλό ή σε υποστυλωμένο σχήμα.


Julia F1

Αυτοκλαδευόμενη ποικιλία ντομάτας Julia F1

Είναι μεσοπρώιμο, αυτοκλαδευόμενο υβρίδιο. Το φυτό είναι εύρωστο και δυνατό, φτιάχνει εύκολα πλούσιο φύλλωμα που καλύπτει πολύ καλά τον καρπό και τον προστατεύει ακόμα και από πολύ ισχυρούς καύσωνες. Οι ντομάτες που παράγει έχουν κόκκινο γυαλιστερό, ελκυστικό χρώμα, χωρίς κανένα μεταχρωματισμό, έχουν γλυκιά γεύση και πολύ λεπτή φλούδα. Το μέγεθος τους είναι περίπου 250 - 280gr σε όλους τους σταυρούς ενώ δεν παρατηρείται μικροκαρπία. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών χωρίς να παρουσιάζει ιδιαίτερες απαιτήσεις ή δυσκολίες στην καλλιέργεια και παράγει πρώτης ποιότητας καρπούς, απόλυτα προστατευμένους με μεγάλη εμπορική αξία. Είναι ανθεκτική στις αδρομυκώσεις, στην αλτερνάρια, στους νηματώδεις και το μωσαϊκό του καπνού.


Sandokan F1

Αυτοκλαδευόμενη ποικιλία ντομάτας Sandokan F1

Πρώιμο υβρίδιο για υπαίθρια καλλιέργεια, σχετικά ζωηρό με καρπό χαρακτηριστικά επιμήκη (8,5cm X 5,5cm) μέσου βάρους 120gr. Χαρακτηριστικά γλυκιά γεύση και καλή διατηρησιμότητα. Είναι ανθεκτική στις αδρομυκώσεις, TSMV και νηματώδεις.


Αγίου Πέτρου

Αυτοκλαδευόμενη ποικιλία ντομάτας Αγίου Πέτρου

Πρόκειται για όψιμη επιτραπέζια ποικιλία ντομάτας. Καλή για υπαίθρια καλλιέργεια και χωρίς κανένα κλάδεμα, ή στο θερμοκήπιο με κλαδέματα. Καλλιεργείται υπαίθρια με τη βοήθεια δύο πασσάλων και συρμάτων που στηρίζουν το φύλλωμα ή αλλιώς καλλιεργείται με κλάδεμα και στήριγμα. Οι καρποί είναι μέτριοι - μεγάλοι (8cm διάμετρο 130 - 200gr), στρογγυλοί και πολύ παραγωγική μέχρι τέλος Οκτωβρίου ή και περισσότερο μέχρι τις πρώτες παγωνιές. Ευαίσθητη στα ηλιοεγκαύματα, γι΄ αυτό αφήνουν τα φύλλα και τα βλαστάρια να καλύπτουν τους καρπούς. Ανθεκτική στους μύκητες.Meteor F1

Aυτοκλαδευόμενο υβρίδιο, υπαίθριας ντομάτας, για πρώϊμη - μεσοπρώϊμη - όψιμη καλλιεργητική περίοδο. Ωριμάζει σε 65 - 70 ημέρες από την φύτευση στο χωράφι. Φυτό ζωηρής ανάπτυξης - εύρωστο, με θαυμάσια κάλυψη φυλλώματος, πολύ παραγωγικό, με μεγάλη διάρκεια συγκομιδής. Το βάρος του ανέρχεται σε 250 - 300gr. Ο καρπός του είναι σφιχτός, συνεκτικός, ομοιόμορφος. Αντέχει στις αδρομυκώσεις και στους νηματώδεις.


Nykos F1

Αυτοκλαδευόμενο υβρίδιο υπαίθριας ντομάτας, με ανοχή TYLCV. Κατάλληλο για μεσοπρώιμη και όψιμη καλλιέργεια. Φυτό εύρωστο με φύλλωμα που καλύπτει τέλεια τους καρπούς και για υποστύλωση και για ελεύθερη καλλιέργεια. Καρποί στρογγυλοί, ομοιόμορφοι με έντονο κόκκινο χρώμα βάρους 260 - 280gr. Δεν παρουσιάζουν εσωτερικά κοτσάνι, έχουν μεγάλη διατηρησιμότητα και αντοχή στη μεταφορά. Παρουσιάζει αξιόλογη αντοχή στους νηματώδεις.


[1],[2], [3], [4], [5], [6]

Βιβλιογραφία

  1. Ποικιλίες και υβρίδια ντομάτας
  2. Η βιολογική καλλιέργεια της υπαίθριας τομάτας στη νήσο Κέα, πτυχιακή εργασία του φοιτητή Παούρη Βλάσιου, Θεσσαλονίκη 2012.
  3. Ποικιλία ντομάτας Αγίου Πέτρου
  4. Ποικιλία ντομάτας Galli F1
  5. Ποικιλίες ντομάτας Meteor F1 και Nykos F1
  6. Ποικιλίες και υβρίδια ντομάτας2