Ποικιλίες συκιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ελληνικές ποικιλίες συκιάς

Σμυρνέϊκη

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σφαιρικό σχήμα με μικρό λαιμό, ενώ ο φλοιός της είναι πρασινοκίτρινος. Η σάρκα είναι κεχριμπαρί εως κόκκινη και πολύ γλυκιά. Όλες οι μορφές της δίνουν άριστης ποιότητας νωπά ή ξηρά σύκα. Είναι δένδρο μέτρια ζωηρό, αρκετά παραγωγικό, φυλλοβόλο που το ύψος του φθάνει συνήθως τα 2-5m, ενώ η διάρκεια ζωής του είναι περίπου 50-60 χρόνια. Έχει γαλακτώδη χυμό που τρέχει από κάθε τομή ή πληγή που δημιουργείται στο δένδρο. Καλλιεργείται σε θερμές και δροσερές παραθαλάσσιες περιοχές στην Ελλάδα, αλλά κυρίως απαντάται στην Εύβοια και στη Μεσσηνία.

Βασιλική μαύρη

Ποικιλία συκιάς Βασιλική μαύρη

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι πράσινος με μωβ ραβδώσεις. Η σάρκα είναι κόκκινη και γλυκιά. Ωριμάζει κατά τον Αύγουστο. Σαν δέντρο είναι μέτρια ζωηρή και πολύ παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας και κατάλληλη για νωπή κατανάλωση.

Βοτανικού μαύρη

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό, ελαφρά πλακέ. Ο φλοιός είναι πράσινος με μωβ επίχρωμα σε όλη σχεδόν την επιφάνειά του. Η σάρκα είναι κεχριμπαρί και ελαφρά υπόξινη. Ωριμάζει τέλη Μαΐου η 1η σοδειά και κατά τον Αύγουστο η 2η σοδειά. Σαν δέντρο είναι μέτρια ζωηρή και παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία καλής ποιότητας και κατάλληλη για νωπή κατανάλωση.


Καλαμών

Ποικιλία συκιάς Καλαμών

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό, ελαφρά πλακέ. Ο φλοιός είναι πρασινοκίτρινος. Η σάρκα είναι κεχριμπαρί και πάρα πολύ γλυκιά. Ωριμάζει κατά τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο. Σαν δέντρο είναι ζωηρή και παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας και κατάλληλη για νωπή κατανάλωση και για ξήρανση.


Κύμης

Ο καρπός έχει μεσαίο μέγεθος με σχήμα αχλαδόμορφο και εξωτερικά πράσινο χρώμα ενώ εσωτερικά η σάρκα κόκκινη και γλυκιά. Ωριμάζει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Είναι ποικιλία αρκετά παραγωγική και κατάλληλη για νωπή και ξηρή κατανάλωση.


Πρασινοσυκιά Λέσβου

O καρπός της έχει πολύ μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός είναι πρασινοκίτρινος έως κίτρινος. Η σάρκά είναι κεχριμπαρί και γλυκιά. Ωριμάζει κατά τον Αύγουστο. Σαν δέντρο είναι καλής ζωηρότητας και παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία μέτριας ποιότητας και κατάλληλη για νωπή κατανάλωση.


Λιβανό

Ο καρπός έχει μέτριο έως μεγάλο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο με μικρό λαιμό, ο φλοιός έχει χρώμα πρασινοκίτρινο ενώ η σάρκα κεχριμπαρί και γλυκιά. Σαν δένδρο είναι μέτρια ζωηρό και παραγωγικό και είναι ποικιλία κατάλληλη για νωπή κατανάλωση.


Πολίτικο

Ο καρπός έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό, με μακρύ ποδίσκο. Ο φλοιός είναι πρασινοκίτρινος. Η σάρκα είναι κεχριμπάρι έως κόκκινη και γλυκιά. Ωριμάζει κατά τον Αύγουστο. Σαν δέντρο είναι μέτρια ζωηρή και παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία καλής ποιότητας και κατάλληλη για νωπή κατανάλωση και ξήρανση


Φρακασάνα

Ο καρπός έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι πρασινοκίτρινος. Η σάρκα είναι κεχριμπάρι και αρκετά γλυκιά. Ωριμάζει κατά τον Αύγουστο. Σαν δέντρο είναι μέτρια ζωηρή και παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία καλής ποιότητας και κατάλληλη για νωπή κατανάλωση.


Βασιλική λευκή

Ο καρπός έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι κιτρινοπράσινος. Η σάρκα είναι κόκκινη και γλυκιά. Ωριμάζει κατά τον Αύγουστο. Σαν δέντρο είναι μέτρια ζωηρή και παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας και κατάλληλη για νωπή κατανάλωση.


Αργαλαστής

Ο καρπός έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό, με μακρύ ποδίσκο. Ο φλοιός είναι κίτρινος. Η σάρκα είναι ανοιχτοκόκκινη και γλυκιά. Ωριμάζει κατά τον Αύγουστο. Σαν δέντρο είναι καλής ζωηρότητας και παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία καλής ποιότητας και κατάλληλη για νωπή κατανάλωση.


Όψιμη Αθηνών

Ο καρπός έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός είναι πρασινοκίτρινος. Η σάρκα είναι ανοιχτοκόκκινη και πολύ γλυκιά. Ωριμάζει κατά τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Σαν δέντρο είναι μέτρια ζωηρή και παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία πολύ καλής ποιότητας και κατάλληλη για νωπή κατανάλωση.

Ξενικές ποικιλίες συκιάς

Υildiz

Ο καρπός έχει πολύ μικρό μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι πρασινοκίτρινος. Η σάρκα είναι κόκκινη, μέτρια γλυκιά και ωριμάζει κατά μόνο το 1/3 αυτής. Ωριμάζει κατά τα τέλη Μαΐου η 1η σοδειά και κατά τον Αύγουστο η 2η. Σαν δέντρο είναι μικρής ζωηρότητας και παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία μέτριας ζωηρότητας και κατάλληλη για νωπή κατανάλωση.


Verdone

Ο καρπός έχει μικρό μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός είναι πράσινος με επίχρωμα ροδινό. Η σάρκα είναι κοκκινωπή και πολύ γλυκιά. Ωριμάζει κατά τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Σαν δέντρο είναι ζωηρή και παραγωγική και θεωρείται ποικιλία πολυ καλής ποιότητας και κατάλληλη για νωπή κατάναλωση και ξήρανση.


Sari lop

o καρπός έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός είναι ανοιχτοκίτρινος. Η σάρκα είναι κεχριμπαρί έως ελαφρά κόκκινη και πολύ γλυκιά. Ωριμάζει κατά τον Αύγουστο. Σαν δέντρο είναι ζωηρή και πολύ παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας και κατάλληλη για νωπή κατανάλωση και ξήρανση.


Mission

Ποικιλία συκιάς Mission

o καρπός έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό με χονδρό λαιμό. Ο φλοιός είναι έντονα μοβ σχεδόν σε όλη την επιφάνειά του. Η σάρκα είναι ανοικτοκόκκινη και αρκετά γλυκιά. Ωριμάζει κατά τον Αύγουστο. Σαν δέντρο είναι ζωηρή και παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας και κατάλληλη για νωπή κατανάλωση.


San piero

Ο καρπός έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο-επίμηκες με μικρό λαιμό. Ο φλοιός είναι έντονα μελανός. Η σάρκα είναι κεχριμπαρί έως κόκκινη και μέτρια γλυκιά. Ωριμάζει κατά τον Αύγουστο. Σαν δέντρο είναι μέτρια ζωηρή και παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία μέτριας ποιότητας και κατάλληλη για νωπή κατανάλωση.Alfiore

Ο καρπός έχει μέτριο έως μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό με μικρό λαιμό. Ο φλοιός είναι πρασινοκίτρινος. Η σάρκα είναι κεχριμπάρι και γλυκιά. Ωριμάζει κατά τον Αύγουστο. Σαν δέντρο είναι ζωηρή και παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία καλής ποιότητας και κατάλληλη για νωπή κατανάλωση.

Dottato

Ποικιλία συκιάς Dottato

Ο καρπός έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαρικό, ο φλοιός έχει χρώμα πρασινοκίτρινο και σάρκα κεχριμπαρί. Ωριμάζει κατά τον Αύγουστο. Είναι δένδρο πολύ παραγωγικό και χαρακτηρίζεται από οφθαλμό μικρού μεγέθους, φαινομενικά ανοιχτός αλλά κλεισμένος με κόμμι. Είναι ποικιλία κατάλληλη για νωπή κατανάλωση και ξήρανση.

Dauphine

Ο καρπός έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό, αρκετά πλακέ. Ο φλοιός είναι κόκκινος έως μελανός. Η σάρκα είναι κεχριμπαρί έως κόκκινη και πολύ γλυκιά. Ωριμάζει κατά τα τέλη Μαΐου η 1η σοδειά και κατά τον Αύγουστο η 2η. Σαν δέντρο είναι πολύ ζωηρή και πολύ παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία καλής ποιότητας και κατάλληλη για νωπή κατανάλωση.

Brazilliana

Ο καρπός έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό, αρκετά πλακέ. Ο φλοιός είναι πρασινοκίτρινος. Η σάρκα είναι κόκκινη και γλυκιά. Ωριμάζει κατά τον Αύγουστο. Σαν δέντρο είναι μέτρια ζωηρή, με πυκνή βλάστηση και πολύ παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία καλής ποιότητας και κατάλληλη για νωπή κατανάλωση.

[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.