Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Πτώση οφθαλμών - ανθέων - καρπών"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 6: Γραμμή 6:
  
 
* Οι χειμερινοί παγετοί
 
* Οι χειμερινοί παγετοί
Όταν οι θερμοκρασίες του χειμώνα πέσουν κάτω από -21<sup>0</sup>C, οι ανθοφόροι οφθαλμοί πολλών ειδών θανατώνονται. Η ζημιά είναι πιο σοβαρή, αν η πτώση της θερμοκρασίας είναι ταχεία.  
+
Όταν οι θερμοκρασίες του χειμώνα πέσουν κάτω από -21<sup>0</sup>C, οι ανθοφόροι οφθαλμοί πολλών ειδών θανατώνονται. Η ζημιά είναι πιο σοβαρή, αν η πτώση της θερμοκρασίας είναι ταχεία. Εξωτερικά, οι οφθαλμοί δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ζημιάς, αλλά τα μεριστωματικά ανθικά μέρη αποχρωματίζονται και νεκρώνονται. Οι οφθαλμοί αυτοί δεν αναπτύσσονται και τελικά πέφτουν.
 +
 
 +
*
  
  

Αναθεώρηση της 10:41, 29 Ιουλίου 2016

Οι οφθαλμοί μπορεί να διαφοροποιήσουν ανθικά μέρη, αλλά, αν οι οφθαλμοί αυτοί φθάσουν στην άνθηση και οι παραγόμενοι καρποί παραμείνουν στο δένδρο μέχρι την ωρίμαση τους, αυτό εξαρτάται από τις ενδογενείς και περιβαλλοντικές συνθήκες.

Όχι μόνον οι ανθοφόροι οφθαλμοί, αλλά επίσης τα άνθη και οι άγουροι και ώριμοι καρποί πέφτουν από το δένδρο κατά κύματα. Το ποσοστό των οργάνων, που παραμένει στο δένδρο μετά από κάθε κύμα πτώσης αναφέρεται ως τρέχον δέσιμο, σε αντιδιαστολή με το ποσοστό των καρπών, οι οποίοι παραμένουν μετά την πτώση των πετάλων, που από τους δενδροκόμους αποκαλείται καρπόδεση.

Ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται προκειμένου να περιγράψουμε το ποσοστό των καρπών, που παραμένουν στο δένδρο μετά την καρπόπτωση του Ιουνίου (June drop). Τα κυριότερα δε αίτια είναι:

  • Οι χειμερινοί παγετοί

Όταν οι θερμοκρασίες του χειμώνα πέσουν κάτω από -210C, οι ανθοφόροι οφθαλμοί πολλών ειδών θανατώνονται. Η ζημιά είναι πιο σοβαρή, αν η πτώση της θερμοκρασίας είναι ταχεία. Εξωτερικά, οι οφθαλμοί δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ζημιάς, αλλά τα μεριστωματικά ανθικά μέρη αποχρωματίζονται και νεκρώνονται. Οι οφθαλμοί αυτοί δεν αναπτύσσονται και τελικά πέφτουν.


[1]


Βιβλιογραφία

  1. Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997