Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Σολομός (Salmon salar)"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(2 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
 
[[Image:Salmon salar (Salmon salar) IIII.jpg|thumb|px100|Σολομός]]
 
[[Image:Salmon salar (Salmon salar) IIII.jpg|thumb|px100|Σολομός]]
  
Πρόκειται για γένη [[Ιχθυηρά |ψαριών]] της οικογένειας σαλμονιδών, της τάξης των κλυπεόμορφων. Ζουν στα ψυχρά νερά του βορείου ημισφαιρίου σε Ατλαντικό και Ειρηνικό ωκεανό.
+
Ο [[Είδη ψαριών των γλυκών νερών |σολομός]] <ref name="Σολομός"/> του Ατλαντικού (Salmo salar) ενδημεί στις ευρωπαϊκές ακτές του Βόρειου Ατλαντικού και στα ποτάμια που εκβάλλουν σε αυτόν. Είναι ένα ανάδρομο είδος. [[Αναπαραγωγή ψαριών |Αναπαράγεται]] σε γλυκό νερό, όπου περνά επίσης τα πρώτα έτη του, αλλά περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε θαλασσινό νερό.
  
Ο σολομός είναι μεγάλο ψάρι με μήκος 1-1,5 μ. και βάρος 15-25 κιλά. Στο πάνω μέρος του έχει γκριζογάλανο χρώμα αλλά την εποχή της αναπαραγωγής αποχτά κηλίδες με πορτοκαλί χρώμα. Ακόμα και το κρέας του γίνεται ρόδινο. Το σώμα του είναι στενόμακρο, ατρακτοειδές και έχει μακρύ ρύγχος. Το στόμα του είναι βαθιά σχισμένο με πολλά δόντια που υπάρχουν στις σιαγόνες, στον ουρανίσκο και στη γλώσσα. Το δέρμα του είναι σκεπασμένο με μικρά λέπια. Τα πλευρικά και ραχιαία πτερύγια είναι επίσης μικρά. Όλη αυτή η κατασκευή του το βοηθά να κολυμπά τόσο στη θάλασσα όσο και στα ποτάμια, όταν μεταναστεύει για [[Αναπαραγωγή ψαριών |αναπαραγωγή]] αφού πρέπει να περάσει από ρηχά νερά, ανάμεσα σε βράχια και πέτρες, αντίθετα στο ρεύμα των ποταμών και να υπερπηδήσει φυσικά φράγματα.
+
Η ωοτοκία λαμβάνει χώρα από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο. Τα αυγά απελευθερώνονται και γονιμοποιούνται σε στρώματα σκύρων κοντά στις πηγές ποταμών και χρειάζονται πολύ καθαρά και ιδιαιτέρως οξυγονωμένα νερά. Πολλά ωάρια πεθαίνουν μετά την ωοτοκία. Οι γόνοι τρέφονται για περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες από τα δικά τους αποθέματα. Στη συνέχεια τα ιχθύδια αρχίζουν να τρέφονται με προνύμφες [[έντομα |εντόμων]]. Τα νεαρά [[ιχθυηρά |ψάρια]] που αποκαλούνται "parr" παραμένουν σε γλυκό νερό για δύο έως πέντε έτη, έως ότου να υποβληθούν στη διαδικασία προσαρμογής (smoltification) μέσω της οποίας τα ψάρια προσαρμόζουν τη φυσιολογία τους στο θαλασσινό νερό και μεταναστεύουν στη θάλασσα, συνήθως την περίοδο μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου.
  
Ο σολομός περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη θάλασσα. Όταν όμως έρθει η εποχή που θα γεννήσει μεταναστεύει στις πηγές των ποταμών βαθιά μέσα στην ξηρά και μόνο στο ορισμένο μέρος του ποταμού όπου γεννήθηκε. Η κίνηση αυτή γίνεται κατά κοπάδια που αποτελούνται από άτομα του ίδιου φύλου, από το τέλος του φθινοπώρου και όλο το χειμώνα μέχρι την άνοιξη. Στην πορεία αυτή ο πληθυσμός αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια και κινδύνους.
+
Το αρχικό στάδιο του κύκλου [[Υδατοκαλλιέργεια |εκτροφής]] του σολομού λαμβάνει χώρα σε γλυκό νερό. Η αναπαραγωγή του σολομού του Ατλαντικού σε συνθήκες αιχμαλωσίας είναι αυστηρά ελεγχόμενη. Τα αυγά αφαιρούνται από το θηλυκό ψάρι και γονιμοποιούνται μέσω ανάμειξης με σπέρμα που λαμβάνεται από τα αρσενικά ψάρια. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε δεξαμενές επώασης. Η εκτροφή των εκκολαφθέντων γόνων λαμβάνει χώρα σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο, σε σιλό ή δίσκους, διαρκεί τέσσερις έως έξι εβδομάδες, έως ότου οι γόνοι να απορροφήσουν το λεκιθικό σάκο τους και να αναπτυχθούν σε ιχθύδια. Κατά το δεύτερο στάδιο, τα ιχθύδια μεταφέρονται σε δεξαμενές με γλυκό νερό (ή σε πλωτούς κλωβούς σε μια λίμνη), όπου παραμένουν για ένα έως δύο έτη, ήτοι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τις ανάδρομες μεταναστεύσεις τους. Οι νεαροί σολομοί που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία προσαρμογής μεταφέρονται σε θαλάσσια εγκατάσταση, όπου τοποθετούνται σε πλωτούς κλωβούς. Παραμένουν στον κλωβό για περίπου δύο έτη, δηλαδή το διάστημα που χρειάζεται για να αποκτήσουν εμπορεύσιμο μέγεθος (2-5 κιλά).
  
Τα θηλυκά γεννούν πολλά αβγά σ'ένα βαθούλωμα του ρηχού νερού που το σκάβουν με την ουρά τους και ακολούθως τα καλύπτουν με χαλίκια. Παραμένουν κοντά στα αβγά μέχρι το θάνατό τους, λίγες μέρες μετά. Αυτά γονιμοποιούνται αμέσως από τα αρσενικά. Από τα αβγά εκκολάπτονται μετά από 2 με 3 μήνες μικρά διαφανή ιχθίδια μήκους 1,5-2 εκ. Κατά την πρώτη περίοδο της ζωής τους τρέφονται από τον λεκιθικό σάκο. Όταν περάσουν 2 ή 3 χρόνια τα ψάρια κατεβαίνουν κατά κοπάδια στη θάλασσα όπου συμπληρώνεται η ανάπτυξή τους. Η κάθοδος γίνεται οπισθοβατικά με το κεφάλι στραμμένο προς τις πηγές. Έτσι το στόμα τους δέχεται τροφές που κατεβάζει το ρεύμα του ποταμού. Μετά από 2-4 χρόνια γίνονται ικανά για αναπαραγωγή πραγματοποιώντας το ταξίδι της μετανάστευσης. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πως οι σολομοί ξέρουν ποιο δρόμο να ακολουθήσουν για το ποτάμι όπου γεννήθηκαν. Πιστεύεται ότι η γεύση και η όσφρησή τους, τους οδηγεί στον εν λόγω χώρο.
+
Ο σολομός είναι σαρκοφάγος και οι νεαροί σολομοί τρέφονται με σβώλους από ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια. Αυτοί περιέχουν πρόσθετα συστατικά, όπως φυτικά άλευρα και εκχυλίσματα ([[σιτηρά]], [[φασόλι |φασόλια]], [[σόγια προϊόν |σόγια]], κ.λπ.), βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και καροτενοειδή χρωστικές που τους δίνουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα.
  
Ο σολομός είναι ένα από τα πιο αρπαχτικά και αχόρταγα ψάρια. Το κρέας του είναι νόστιμο και ωφελιμότατο γι' αυτό ψαρεύεται μανιωδώς από τον άνθρωπο. Το ψάρεμά του γίνεται σε ποταμόκολπους όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα για μετανάστευση. Χρησιμοποιούνται δίχτυα, ιχθυοπαγίδες και κοφίνια που τοποθετούνται επίτηδες σε ορισμένες θέσεις των ποταμών κοντά στις εκβολές τους. Η αλιεία του γίνεται σε μεγάλη κλίμακα στις παράκτιες χώρες του Β.Ατλαντικού (Νορβηγία, Σκοτία, Καναδά). Οι σολομοί τρώγονται συνήθως καπνιστοί, φρέσκοι, παστοί και κονσερβοποιημένοι.
+
Παγκοσμίως, η [[υδατοκαλλιέργεια]] αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της συνολικής παραγωγής σολομού. Το κύριο εκτρεφόμενο είδος είναι ο σολομός του Ατλαντικού που αντιστοιχεί στο 93% της συνολικής παραγωγής από υδατοκαλλιέργεια. Το 2009, οι κύριες χώρες παραγωγής σολομού του Ατλαντικού ήταν η Νορβηγία, η Χιλή, η ΕΕ και ο Καναδάς.
  
Η παγκόσμια παραγωγή του σολομού ανέρχεται στους 1.000.000 τόνους και τα συνολικά έσοδα αγγίζουν τα 290 εκατομμύρια λίρες μέσα σε 30 χρόνια, τα οποία υπολογίζονται να αυξηθούν. Η καλλιέργεια του σολομού του Ατλαντικού αποτελεί περισσότερο από το 90% της καλλιέργειας σολομού και περισσότερο από το 50% συνολικά παγκοσμίως. Οι κύριες χώρες παραγωγής είναι η Νορβηγία, η Σκοτία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και η Χιλή. Η πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία είναι τώρα η Χιλή που με φθηνά εργατικά χέρια και υλικά είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις χώρες με παράδοση στον τομέα αυτό. Πολλοί παραγωγοί στην Ευρώπη αδυνατούν να πωλήσουν το εμπόρευμά τους στο κόστος παραγωγής λόγω της ανάπτυξης της ποιότητας των βιομηχανιών. Η πολιτική παρέμβαση όμως αδυνατεί να διατηρήσει σταθερές τις τιμές αγοράς. Ακόμα, η καλλιέργεια σολομού προκάλεσε δραματική μείωση στην αγορά του λογικά ακριβότερου άγριου σολομού εκθέτοντας έτσι τους ψαράδες και επιφέροντας καταπόνηση στο είδος από τη συνεχή αλιεία.
+
[[πόσο αφορά σε αλιέα::30| ]]
 +
[[Category:Ψάρι γλυκού νερού]]
 +
[[Category:Εκτρεφόμενο ψάρι]]
 +
[[είναι είδος του ζώου::Ιχθυηρά| ]]
  
Ο καλλιεργούμενος σολομός είναι πλέον ένα προϊόν με μεγάλη απήχηση στην αγορά. Διατίθεται 365 μέρες το χρόνο στις υπεραγορές σε όλο τον κόσμο για περίπου 4δολλάρια το κιλό. Στην Ελλάδα οι φέτες του φρέσκου σολομού πωλούνται για περίπου 6.68€ το κιλό, ενώ το κεφάλι για 0.99€. Το κονσερβοποιημένο φιλέτο κοστίζει γύρω στα 4.45€. Οι τιμές για το φιλέτο καπνιστού σολομού κυμαίνονται από 3 έως 20€ ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Ο σκοτσέζικος καπνιστός σολομός είναι μια από τις ακριβότερες απολαύσεις.
+
==Βιβλιογραφία==
  
 +
<references>
  
 +
<ref name="Σολομός"> [[media:Σολομός.pdf|Είδος ψαριού Σολομός (Salmon salar)]]</ref>
  
[[Category:Ψάρι]]
+
</references>
[[είναι είδος του ζώου::Ιχθυηρά| ]]
+
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
[[πόσο αφορά σε αλιέα::30| ]]
+
__NOTOC__

Τελευταία αναθεώρηση της 08:51, 25 Ιουνίου 2015

Σολομός
Σολομός
Κατεψυγμένος σολομός
Σολομός

Ο σολομός [1] του Ατλαντικού (Salmo salar) ενδημεί στις ευρωπαϊκές ακτές του Βόρειου Ατλαντικού και στα ποτάμια που εκβάλλουν σε αυτόν. Είναι ένα ανάδρομο είδος. Αναπαράγεται σε γλυκό νερό, όπου περνά επίσης τα πρώτα έτη του, αλλά περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε θαλασσινό νερό.

Η ωοτοκία λαμβάνει χώρα από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο. Τα αυγά απελευθερώνονται και γονιμοποιούνται σε στρώματα σκύρων κοντά στις πηγές ποταμών και χρειάζονται πολύ καθαρά και ιδιαιτέρως οξυγονωμένα νερά. Πολλά ωάρια πεθαίνουν μετά την ωοτοκία. Οι γόνοι τρέφονται για περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες από τα δικά τους αποθέματα. Στη συνέχεια τα ιχθύδια αρχίζουν να τρέφονται με προνύμφες εντόμων. Τα νεαρά ψάρια που αποκαλούνται "parr" παραμένουν σε γλυκό νερό για δύο έως πέντε έτη, έως ότου να υποβληθούν στη διαδικασία προσαρμογής (smoltification) μέσω της οποίας τα ψάρια προσαρμόζουν τη φυσιολογία τους στο θαλασσινό νερό και μεταναστεύουν στη θάλασσα, συνήθως την περίοδο μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου.

Το αρχικό στάδιο του κύκλου εκτροφής του σολομού λαμβάνει χώρα σε γλυκό νερό. Η αναπαραγωγή του σολομού του Ατλαντικού σε συνθήκες αιχμαλωσίας είναι αυστηρά ελεγχόμενη. Τα αυγά αφαιρούνται από το θηλυκό ψάρι και γονιμοποιούνται μέσω ανάμειξης με σπέρμα που λαμβάνεται από τα αρσενικά ψάρια. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε δεξαμενές επώασης. Η εκτροφή των εκκολαφθέντων γόνων λαμβάνει χώρα σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο, σε σιλό ή δίσκους, διαρκεί τέσσερις έως έξι εβδομάδες, έως ότου οι γόνοι να απορροφήσουν το λεκιθικό σάκο τους και να αναπτυχθούν σε ιχθύδια. Κατά το δεύτερο στάδιο, τα ιχθύδια μεταφέρονται σε δεξαμενές με γλυκό νερό (ή σε πλωτούς κλωβούς σε μια λίμνη), όπου παραμένουν για ένα έως δύο έτη, ήτοι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τις ανάδρομες μεταναστεύσεις τους. Οι νεαροί σολομοί που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία προσαρμογής μεταφέρονται σε θαλάσσια εγκατάσταση, όπου τοποθετούνται σε πλωτούς κλωβούς. Παραμένουν στον κλωβό για περίπου δύο έτη, δηλαδή το διάστημα που χρειάζεται για να αποκτήσουν εμπορεύσιμο μέγεθος (2-5 κιλά).

Ο σολομός είναι σαρκοφάγος και οι νεαροί σολομοί τρέφονται με σβώλους από ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια. Αυτοί περιέχουν πρόσθετα συστατικά, όπως φυτικά άλευρα και εκχυλίσματα (σιτηρά, φασόλια, σόγια, κ.λπ.), βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και καροτενοειδή χρωστικές που τους δίνουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα.

Παγκοσμίως, η υδατοκαλλιέργεια αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της συνολικής παραγωγής σολομού. Το κύριο εκτρεφόμενο είδος είναι ο σολομός του Ατλαντικού που αντιστοιχεί στο 93% της συνολικής παραγωγής από υδατοκαλλιέργεια. Το 2009, οι κύριες χώρες παραγωγής σολομού του Ατλαντικού ήταν η Νορβηγία, η Χιλή, η ΕΕ και ο Καναδάς.


Βιβλιογραφία

  1. Είδος ψαριού Σολομός (Salmon salar)