Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Σπορά ραπανακιού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Το ραπανάκι σπέρνεται κατευθείαν στο χωράφι όλες τις εποχές, κυρίως όμως σπ...')
 
 
(4 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το [[Ραπανάκι φυτό|ραπανάκι]] σπέρνεται κατευθείαν στο χωράφι όλες τις εποχές, κυρίως όμως σπέρνεται στο τέλος του χειμώνα (Φλεβάρη - Μάρτιο) και στο τέλος του καλοκαιριού μέχρι όλο το φθινόπωρο (τέλος Αυγούστου - Νοέμβριο). Το έδαφος πρέπει να είναι καλά ισοπεδώμενο, ενώ οι [[Ποικιλίες ραπανακιού|ποικιλίες]] που δημιουργούν μακρόστενη γογγυλόριζα μπορούν να σπαρούν και σε αναχώματα, για να είναι πιο εύκολη η εξαγωγή της [[Βοτανικά χαρακτηριστικά ραπανακιού|γογγυλόριζας]] κατά την [[Συγκομιδή γογγυλόριζας|συγκομιδή]]. Το βάθος σποράς είναι περίπου 1cm και σε [[Εδαφικές συνθήκες ραπανακιού|έδαφος]] με αρκετή υγρασία. Για έκταση 1 στρέμματος απαιτούνται 2 - 4kg σπόρου.  
+
Το [[Ραπανάκι φυτό|ραπανάκι]] σπέρνεται κατευθείαν στο χωράφι όλες τις εποχές, κυρίως όμως σπέρνεται στο τέλος του χειμώνα (Φλεβάρη - Μάρτιο) και στο τέλος του καλοκαιριού μέχρι όλο το φθινόπωρο (τέλος Αυγούστου - Νοέμβριο). Το [[Εδαφικές συνθήκες ραπανακιού|έδαφος]] πρέπει να είναι καλά ισοπεδώμενο, ενώ οι [[Ποικιλίες ραπανακιού|ποικιλίες]] που δημιουργούν μακρόστενη γογγυλόριζα μπορούν να σπαρούν και σε αναχώματα, για να είναι πιο εύκολη η εξαγωγή της [[Βοτανικά χαρακτηριστικά ραπανακιού|γογγυλόριζας]] κατά την [[Συγκομιδή ραπανακιού|συγκομιδή]]. Η σπορά γίνεται σε γραμμές. Οι αποστάσεις σποράς εξαρτώνται από τον τύπο και υτο μέγεθος της γογγυλόριζας. Όσο πιο μεγάλη είναι η γογγυλόριζα, τόσο πιο αραιή θα πρέπει να είναι η σπορά. Τα ραπανάκια που έχουν σφαιρική και μικρή γογγυλόριζα σπέρνονται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 15 - 30cm  και τα φυτά της κάθε γραμμής απέχουν μεταξύ τους 5 - 10cm. Για τα ραπανάκια με μακρόστενη και μεγάλη γογγυλόριζα οι γραμμές απέχουν μεταξύ τους 40 - 60cm και οι σπόροι κάθε σειράς σπέρνονται ανά 15 - 30cm.  Το βάθος σποράς είναι περίπου 1cm και σε έδαφος με αρκετή υγρασία. Για έκταση 1 στρέμματος απαιτούνται 2 - 4kg σπόρου. Συνήθως η σπορά γίνεται κάθε 10 ημέρες για συνεχή συγκομιδή. Σε περιοχές, όπου το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι ζεστές εποχές, η σπορά περιορίζεται στους δροσερούς μήνες, καθώς η ζέστη οδηγεί τη γογγυλόριζα σε σπογγοποίηση. Ιδανικές [[Κλιματικές συνθήκες ραπανακιού|θερμοκρασίες]] για τη βλάστηση των σπόρων είναι μεταξύ 15 - 30<sup>o</sup>C.<ref name="Καλλιέργεια ραπανακιού"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Καλλιέργεια ραπανακιού"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Ραπανάκι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια ραπανακιού| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια ραπανακιού| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 09:54, 10 Ιουλίου 2015

Το ραπανάκι σπέρνεται κατευθείαν στο χωράφι όλες τις εποχές, κυρίως όμως σπέρνεται στο τέλος του χειμώνα (Φλεβάρη - Μάρτιο) και στο τέλος του καλοκαιριού μέχρι όλο το φθινόπωρο (τέλος Αυγούστου - Νοέμβριο). Το έδαφος πρέπει να είναι καλά ισοπεδώμενο, ενώ οι ποικιλίες που δημιουργούν μακρόστενη γογγυλόριζα μπορούν να σπαρούν και σε αναχώματα, για να είναι πιο εύκολη η εξαγωγή της γογγυλόριζας κατά την συγκομιδή. Η σπορά γίνεται σε γραμμές. Οι αποστάσεις σποράς εξαρτώνται από τον τύπο και υτο μέγεθος της γογγυλόριζας. Όσο πιο μεγάλη είναι η γογγυλόριζα, τόσο πιο αραιή θα πρέπει να είναι η σπορά. Τα ραπανάκια που έχουν σφαιρική και μικρή γογγυλόριζα σπέρνονται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 15 - 30cm και τα φυτά της κάθε γραμμής απέχουν μεταξύ τους 5 - 10cm. Για τα ραπανάκια με μακρόστενη και μεγάλη γογγυλόριζα οι γραμμές απέχουν μεταξύ τους 40 - 60cm και οι σπόροι κάθε σειράς σπέρνονται ανά 15 - 30cm. Το βάθος σποράς είναι περίπου 1cm και σε έδαφος με αρκετή υγρασία. Για έκταση 1 στρέμματος απαιτούνται 2 - 4kg σπόρου. Συνήθως η σπορά γίνεται κάθε 10 ημέρες για συνεχή συγκομιδή. Σε περιοχές, όπου το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι ζεστές εποχές, η σπορά περιορίζεται στους δροσερούς μήνες, καθώς η ζέστη οδηγεί τη γογγυλόριζα σε σπογγοποίηση. Ιδανικές θερμοκρασίες για τη βλάστηση των σπόρων είναι μεταξύ 15 - 30oC.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Ραπανάκι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.