Σόργο του Σουδάν

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το σόργο του Σουδάν είναι αφρικανικής προέλευσης, όπως τα περισσότερα σόργα. Λαμβάνει μεγάλη ανάπτυξη και αδελφώνει έντονα. Έχει ικανότητα να αναβλαστάνει και έτσι μπορεί να δίνει περισσότερες από μία κοπές. Χαρακτηρίζεται από άφθονο φύλλωμα και λεπτά στελέχη. Απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει και είναι κάπως περισσότερο απαιτητικό σε νερό από τα καρποδοτικά σόργα.

Ευδοκιμεί περισσότερο σε βαθειά, γόνιμα, μέσης σύστασης και βαρειά εδάφη με ικανοποιητική ικανότητα αποθήκευσης νερού.

Η σπορά γίνεται την ίδια εποχή με το καρποδοτικό σόργο με δόσεις 1.8-5kg σπόρου/στρ. Σε υγρές περιοχές η συνήθης δόση είναι 2.5-3kg, ενώ σε ξηρότερες 1.8-2.5kg. Λόγω του έντονου αδελφώματος η παραγωγικότητα της φυτείας δε διαφέρει για μεγάλο εύρος ποσοτήτων σπόρου. Υπό αρδευόμενες συνθήκες συνιστάται αζωτούχος λίπανση σε ποσά μέχρι 22kg Ν/στρ., ενώ υψηλότερες δόσεις υποβοηθούν τη συσσώρευση νιτρικών στους ιστούς με τους ανάλογους κινδύνους δηλητηριάσεων.

Για παραγωγή σανού γίνονται συνήθως δύο κοπές και σπανιότερα 3-4. Ο καταλληλότερος χρόνος κοπής εντοπίζεται στην πρώτη εμφάνιση των ταξιανθιών. Νωρίτερα οι αποδόσεις είναι σημαντικά χαμηλότερες, ενώ αργότερα μειώνεται η πεπτικότητα. Είναι επίσης δυνατό να γίνει η πρώτη κοπή και να παραχθεί σπόρος από τη δεύτερη καλλιέργεια. Μπορεί να βοσκηθεί επί τόπου, αλλά όχι σε πολύ νεαρό στάδιο για να αποφευχθούν δηλητηριάσεις από ντουρίνη. Τέλος, το σόργο του Σουδάν μπορεί να καταναλωθεί επίσης ως νωπό και ως ενσιρωμένο.