Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Τρόπος καρποφορίας συκιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με '<ref name="Φυλλοβόλα καρποφόρα δένδρα, Συκιά"/> ==Βιβλιογραφία== <references> <ref name="Φυλλοβόλα καρποφόρ...')
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 +
Η [[Συκιά|συκιά]] φέρει ξυλοφόρους, μικτούς και απλούς [[Ανθοφορία|ανθοφόρους]] [[Βοτανικά χαρακτηριστικά συκιάς|οφθαλμούς]].
 +
Οι ξυλοφόροι [[Οφθαλμοί|οφθαλμοί]] και οι μικτοί ανθοφόροι έχουν σχήμα κωνικό και απαντούν επάκρια ή πλάγια των βλαστών, ενώ οι απλοί ανθοφόροι οφθαλμοί έχουν σχήμα σφαιρικό και απαντούν πάντοτε πλάγια των βλαστών.
 +
 +
Σε κάθε κόμβο απαντούν 1 έως 3 οφθαλμοί απ' τους οποίους συνήθως ο ένας είναι ξυλοφόρος και οι άλλοι απλοί ανθοφόροι. Στις θέσεις των απλών ανθοφόρων οφθαλμών την επόμενη χρονιά σχηματίζονται ουλές [[Σύκο|καρπών]].
 +
 +
Το μέγεθος των μικτών [[Σχηματισμός Ανθοφόρων Οφθαλμών|ανθοφόρων οφθαλμών]] είναι μεγάλο, ενώ εκείνο των ξυλοφόρων οφθαλμών ποικίλλει από μικρό έως μεγάλο.
 +
 +
Αρρενοσυκιά
 +
Στην αρρενοσυκιά, σε κάθε κόμβο, σε ξύλο του προηγούμενου χρόνου, απαντούν ξυλοφόροι οφθαλμοί (συνήθως ένας), συκόνια (καρποί) και απλοί ανθοφόροι οφθαλμοί (λανθάνοντες), ενώ σε κάθε κόμβο, σε τρέχουσα βλάστηση, που προέρχεται από μικτό ανθοφόρο οφθαλμό, απαντούν 1 έως 3 οφθαλμοί από τους οποίους ο ένας είναι συνήθως ξυλοφόρος και οι άλλοι απλοί ανθοφόροι.
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 
<ref name="Φυλλοβόλα καρποφόρα δένδρα, Συκιά"/>
 
<ref name="Φυλλοβόλα καρποφόρα δένδρα, Συκιά"/>
  

Αναθεώρηση της 12:30, 9 Αυγούστου 2016

Η συκιά φέρει ξυλοφόρους, μικτούς και απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς. Οι ξυλοφόροι οφθαλμοί και οι μικτοί ανθοφόροι έχουν σχήμα κωνικό και απαντούν επάκρια ή πλάγια των βλαστών, ενώ οι απλοί ανθοφόροι οφθαλμοί έχουν σχήμα σφαιρικό και απαντούν πάντοτε πλάγια των βλαστών.

Σε κάθε κόμβο απαντούν 1 έως 3 οφθαλμοί απ' τους οποίους συνήθως ο ένας είναι ξυλοφόρος και οι άλλοι απλοί ανθοφόροι. Στις θέσεις των απλών ανθοφόρων οφθαλμών την επόμενη χρονιά σχηματίζονται ουλές καρπών.

Το μέγεθος των μικτών ανθοφόρων οφθαλμών είναι μεγάλο, ενώ εκείνο των ξυλοφόρων οφθαλμών ποικίλλει από μικρό έως μεγάλο.

Αρρενοσυκιά Στην αρρενοσυκιά, σε κάθε κόμβο, σε ξύλο του προηγούμενου χρόνου, απαντούν ξυλοφόροι οφθαλμοί (συνήθως ένας), συκόνια (καρποί) και απλοί ανθοφόροι οφθαλμοί (λανθάνοντες), ενώ σε κάθε κόμβο, σε τρέχουσα βλάστηση, που προέρχεται από μικτό ανθοφόρο οφθαλμό, απαντούν 1 έως 3 οφθαλμοί από τους οποίους ο ένας είναι συνήθως ξυλοφόρος και οι άλλοι απλοί ανθοφόροι.




[1]


Βιβλιογραφία

  1. Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997