Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Φυλή Λέσβου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(3 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
[[Image:Φυλή Λέσβου.jpg|thumb|px100|Φυλή Λέσβου]]
 
[[Image:Φυλή Λέσβου.jpg|thumb|px100|Φυλή Λέσβου]]
  
Ανήκει στα ημιπαχύουρα αναμικτόμαλλα [[Αιγοπρόβατα |πρόβατα]]. Εκτρέφεται κυρίως στα νησιά Λέσβος και Λήμνος, συνήθως ως ποιμενικό. Η φυλή αυτή πιθανόν να δημιουργήθηκε επιτόπια από διασταύρωση ή να εισήχθηκε κατά το παρελθόν από την Μικρά Ασία. Αριθμεί περίπου 300.000 πρόβατα στη Λέσβο, από τα οποία υπόκεινται σε έλεγχο γαλ/γής περίπου 25.000.
+
Η [[Αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων στην Ελλάδα |φυλή προβάτου Λέσβου]] <ref name="Φυλή προβάτου Λέσβου"/> ανήκει στα ημιπαχύουρα, αναμικτόμαλλα πρόβατα. Εκτρέφεται κυρίως στα νησιά της Λέσβου και της Λήμνου σε ένα πληθυσμό 260.000 ζώων, σε 1650 κοπάδια. Η φυλή αυτή πιθανόν να δημιουργήθηκε επιτόπια από διασταύρωση ή να εισήχθη κατά το παρελθόν από τη Μικρά Ασία. Εδώ και πολλά χρόνια όμως έχει διαδοθεί και εκτρέφεται και σε άλλα νησιά του Αιγαίου καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.
Το πρόβατο Μυτιλήνης, φημίζεται για τη γαλακτοπαραγωγική του ικανότητα ακόμα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες περιβάλλοντος. Είναι ιδανικό για την αξιοποίηση φτωχών σε βλάστηση ημιορεινών και ορεινών βοσκών.
+
Όλα τα πρόβατα του νησιού της Λέσβου διατηρούνται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και του χρόνου σε βοσκότοπους ή ελαιώνες. Οι βοσκότοποι είναι υποβαθμισμένοι και τα πρόβατα καλύπτουν σχετικά μικρό μέρος των θρεπτικών τους αναγκών από τη βόσκηση. Σχεδόν όλο το χρόνο χορηγούνται συμπληρωματικές τροφές, κυρίως συμπυκνώματα αποτελούμενα από καλαμπόκι, βαμβακόπιτα, σαχκαρόπιττα, αλλά και χονδροειδείς ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.
+
  
Είναι φυλή μέσης σωματικής ανάπτυξης. Το ύψος ακρωμίου των προβατίνων είναι 57-67εκ. και βάρος 40-45 χλγ. Κυριαρχεί ο λευκός χρωματισμός με μελανές και καστανές κηλίδες γύρω από τη μύτη, τα αυτιά και άκρα. Συναντώνται ενίοτε πρόβατα τελείως μελανά, καστανά ή ποικιλόχρωμα καστανά. Το επιρίνιο είναι ελαφρώς κυρτό. Τα αυτιά μικρά πέφτουν προς τα κάτω. Τα κριάρια και ένα μικρό ποσοστό των προβατίνων φέρουν κέρατα. Ο κορμός είναι στενός, μακρύς. Συχνά το οπίσθιο μέρος του σώματος είναι υπερανεπτυγμένο συγκριτικά με το πρόσθιο. Τα άκρα είναι λεπτά, υψηλά και δυνατά. Ο μαστός είναι καλά ανεπτυγμένος. Η ουρά είναι πολύ μακριά (36-38 εκ.), σχεδόν εφάπτεται στο έδαφος. Έχει σχήμα χωνιού, δηλαδή έχει ευρεία βάση (8 εκ.) που στενεύει βαθμιαία μέχρι το άκρο της. Υπάρχει όμως μεγάλο ποσοστό ατόμων με ουρά όπως εκείνη των Χιώτικων προβάτων ή σε σχήμα S η οποία φέρει στο επάνω τμήμα της δύο λιπώδη ημισφαίρια. Τα άκρα, η κοιλιά και το κεφάλι, είναι γυμνά από μαλλί.
+
Το πρόβατο της φυλής Λέσβου φημίζεται για την γαλακτοπαραγωγική του ικανότητα και την ανθεκτικότητά του ακόμα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες περιβάλλοντος. Είναι ιδανικό για την αξιοποίηση φτωχών σε βλάστηση ημιορεινών και ορεινών βοσκών.
  
Τα αρνιά ηλικίας 30 ημερών έχουν σωματικό βάρος 8-10 Χλγ. και παχυνόμενα σε μεγάλα βάρη δίνουν σφάγια αρκετά παχιά. Η απόδοση τους σε μαλλί είναι 0,7-2χλγ. κατά κουρά. Η ποιότητα του μαλλιού είναι χαμηλή. Η γαλακτοπαραγωγή διαφέρει σημαντικά από ποίμνιο σε ποίμνιο και επηρεάζεται από την διατροφή, την εποχή τοκετών, την ηλικιακή και γενετική σύσταση του ποιμνίου, τη διάρκεια αρμέγματος και άλλους παράγοντες. Οι μέσες αποδόσεις γάλακτος του κοπαδιού ανά γαλακτική περίοδο κυμαίνεται από 100-160 Kgr. Το 85-90% του παραγόμενου γάλακτος μετατρέπεται σε φέτα, λαδοτύρι, κασέρι, γραβιέρα. Το υπόλοιπο καταναλώνεται νωπό ή χρησιμοποιείται για παρασκευή γιαούρτης.
+
Στη [[Φυλές αιγοπροβάτων |φυλή]] αυτή κυριαρχεί ο λευκός χρωματισμός με μελανές και καστανές κηλίδες γύρω από τη μύτη, τα αυτιά και τα άκρα. Συναντώνται ενίοτε πρόβατα τελείως μελανά, καστανά ή ποικιλόχρωμα καστανά.
  
Οι αμνάδες της φυλής σε ποσοστό 45% ζευγαρώνουν για πρώτη φορά στην ηλικία των 9 μηνών και ο πρώτος τοκετός σε ηλικία 14 μηνών. Οι υπόλοιπες αμνάδες μπαίνουν στην αναπαραγωγή το επόμενο έτος. Οι τοκετοί των προβατίνων πραγματοποιούνται τους μήνες Νοέμβριο – Μάρτιο με αιχμή τον Δεκέμβριο – Γενάρη . Η πολυδυμία κυμαίνεται σε 1,1 – 1,2 αρνιά ανά προβατίνα. Απογαλακτίζονται στην ηλικία των 45-50 ημερών. Τα περισσότερα αρνιά σφάζονται μετά τον απογαλακτισμό, με βάρος σφαγείου 8-12Kgr ενώ ένα ποσοστό 20-25% παχύνονται για να σφαγούν σε ηλικία 4-5 μηνών και ζυγίζουν 17-20 Kgr ανά σφάγιο.
+
Η κεφαλή είναι κωνοειδής, μικρή και λεπτή με μύτη ελαφρώς κυρτή. Τα αυτιά είναι μικρά και πέφτουν προς τα κάτω. Τα κριάρια και ένα μικρό ποσοστό των προβατινών φέρουν κέρατα. Ο μαστός είναι καλά αναπτυγμένος και η ουρά είναι πολύ μακριά και σχεδόν εφάπτεται με το έδαφος. Η φυλή κατατάσσεται στις μεσαίου μεγέθους φυλές. Το σωματικό βάρος κυμαίνεται για τους κριούς γύρω στα 67kg και για τις προβατίνες γύρω στα 50kg.
  
Το πρόβατο Λέσβου εκτρέφεται σε ποιμενική μορφή στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Αττική και λοιπές περιοχές.  
+
Όσον αφορά στις [[Αναπαραγωγή αιγοπροβάτων |αναπαραγωγικές τους ιδιότητες]] η φυλή <ref name="Αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων II"/> θεωρείται σχετικά πρώιμη. Ένα ποσοστό 40% περίπου των αμνάδων γονιμοποιείται πρώτη φορά στην ηλικία των 9 μηνών, ενώ οι υπόλοιπες οχεύονται κατά το επόμενο έτος. Το μεγαλύτερο ποσσοστό τοκετών πραγματοποιείται τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η πολυδυμία κυμαίνεται από 1,1 - 1,2 αρνιά ανά τοκετό. Το βάρος των αρνιών μετά τον απογαλακτισμό που γίνεται στις 45-50 ημέρες είναι 8-12 κιλά ενώ ένα ποσοστό 20-25% παχύνονται για να σφαγούν σε ηλικία 4-5 μηνών και ζυγίζουν 17-20 κιλά.
  
[[είναι φυλή του ζώου::Αιγοπρόβατα| ]]
+
Η γαλακτοπαραγωγή διαφέρει από ποίμνιο σε ποίμνιο και επηρεάζεται από την διατροφή, την ηλικία των [[αιγοπρόβατα |προβατίνων]], την εποχή των τοκετών και τη διάρκεια αρμέγματος. Η γαλακτοπαραγωγή κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 140-160 κιλά και η διάρκεια αρμέγματος κυμαίνεται από 90-250 ημέρες. Το 78% περίπου του παραγόμενου γάλακτος μετατρέπεται σε τυριά (φέτα, λαδοτύρι, κασέρι, γραβιέρα) και το υπόλοιπο καταναλώνεται νωπό ή χρησιμοποιείται για την παρασκευή γιαουρτιού.
  
 +
Τα πρόβατα διατηρούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους σε βοσκοτόπους ή [[καλλιέργεια ελιάς |ελαιώνες]] και σε στάβλους. Σχεδόν όλο το χρόνο τους χορηγούνται συμπληρωματικές [[ζωοτροφές |τροφές]].
 +
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
 +
<references>
 +
 +
<ref name="Αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων II"> [{{#show: Ιστοσελίδα Farma Deals/Αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων| ?has link}} Ιστοσελίδα Farma Deals - Αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων]</ref>
 +
 +
<ref name="Φυλή προβάτου Λέσβου"> [[media:Φυλή προβάτου Λέσβου.pdf|Φυλή προβάτου Λέσβου]]</ref>
 +
 +
</references>
 +
 +
[[είναι φυλή του ζώου::Αιγοπρόβατα| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::30| ]]
[[Category:Αιγοπρόβατο]]
+
[[Category:Πρόβατο]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 +
__NOTOC__

Τελευταία αναθεώρηση της 08:31, 14 Ιουλίου 2016

Φυλή Λέσβου

Η φυλή προβάτου Λέσβου [1] ανήκει στα ημιπαχύουρα, αναμικτόμαλλα πρόβατα. Εκτρέφεται κυρίως στα νησιά της Λέσβου και της Λήμνου σε ένα πληθυσμό 260.000 ζώων, σε 1650 κοπάδια. Η φυλή αυτή πιθανόν να δημιουργήθηκε επιτόπια από διασταύρωση ή να εισήχθη κατά το παρελθόν από τη Μικρά Ασία. Εδώ και πολλά χρόνια όμως έχει διαδοθεί και εκτρέφεται και σε άλλα νησιά του Αιγαίου καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

Το πρόβατο της φυλής Λέσβου φημίζεται για την γαλακτοπαραγωγική του ικανότητα και την ανθεκτικότητά του ακόμα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες περιβάλλοντος. Είναι ιδανικό για την αξιοποίηση φτωχών σε βλάστηση ημιορεινών και ορεινών βοσκών.

Στη φυλή αυτή κυριαρχεί ο λευκός χρωματισμός με μελανές και καστανές κηλίδες γύρω από τη μύτη, τα αυτιά και τα άκρα. Συναντώνται ενίοτε πρόβατα τελείως μελανά, καστανά ή ποικιλόχρωμα καστανά.

Η κεφαλή είναι κωνοειδής, μικρή και λεπτή με μύτη ελαφρώς κυρτή. Τα αυτιά είναι μικρά και πέφτουν προς τα κάτω. Τα κριάρια και ένα μικρό ποσοστό των προβατινών φέρουν κέρατα. Ο μαστός είναι καλά αναπτυγμένος και η ουρά είναι πολύ μακριά και σχεδόν εφάπτεται με το έδαφος. Η φυλή κατατάσσεται στις μεσαίου μεγέθους φυλές. Το σωματικό βάρος κυμαίνεται για τους κριούς γύρω στα 67kg και για τις προβατίνες γύρω στα 50kg.

Όσον αφορά στις αναπαραγωγικές τους ιδιότητες η φυλή [2] θεωρείται σχετικά πρώιμη. Ένα ποσοστό 40% περίπου των αμνάδων γονιμοποιείται πρώτη φορά στην ηλικία των 9 μηνών, ενώ οι υπόλοιπες οχεύονται κατά το επόμενο έτος. Το μεγαλύτερο ποσσοστό τοκετών πραγματοποιείται τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η πολυδυμία κυμαίνεται από 1,1 - 1,2 αρνιά ανά τοκετό. Το βάρος των αρνιών μετά τον απογαλακτισμό που γίνεται στις 45-50 ημέρες είναι 8-12 κιλά ενώ ένα ποσοστό 20-25% παχύνονται για να σφαγούν σε ηλικία 4-5 μηνών και ζυγίζουν 17-20 κιλά.

Η γαλακτοπαραγωγή διαφέρει από ποίμνιο σε ποίμνιο και επηρεάζεται από την διατροφή, την ηλικία των προβατίνων, την εποχή των τοκετών και τη διάρκεια αρμέγματος. Η γαλακτοπαραγωγή κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 140-160 κιλά και η διάρκεια αρμέγματος κυμαίνεται από 90-250 ημέρες. Το 78% περίπου του παραγόμενου γάλακτος μετατρέπεται σε τυριά (φέτα, λαδοτύρι, κασέρι, γραβιέρα) και το υπόλοιπο καταναλώνεται νωπό ή χρησιμοποιείται για την παρασκευή γιαουρτιού.

Τα πρόβατα διατηρούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους σε βοσκοτόπους ή ελαιώνες και σε στάβλους. Σχεδόν όλο το χρόνο τους χορηγούνται συμπληρωματικές τροφές.

Βιβλιογραφία

  1. Φυλή προβάτου Λέσβου
  2. Ιστοσελίδα Farma Deals - Αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων