Αιγοπρόβατα

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σχηματογράφημμα στομαχιού μηρυκαστικών
Πρόβατα μέσα στο στάβλο

Η εκτροφή των αιγοπροβάτων ξεκίνησε από την αρχαιότητα και χρησίμευσε για την παραγωγή μαλλιού, δέρματος, γάλακτος και κρέατος. Τα αιγοπρόβατα ανήκουν στα μηρυκαστικά. Τα μηρυκαστικά αποτελούν υποτάξη οπληφόρων Θηλαστικών, της τάξης Αρτιοδάκτυλα. Στα μηρυκαστικά το πέλμα έχει εξελιχτεί με δύο (2) δάχτυλα και συνήθως φέρουν κέρατα, κυρίως τα αρσενικά. Χαρακτηρίζονται από την μεγάλη χωρητικότητα του στομαχιού τους, το οποίο αποτελείται από τέσσερα (4) διαμερίσματα, που είναι κατά σειρά: Η Μεγάλη Κοιλία, η οποία χωρίζεται στο ραχιαίο και τον κοιλιακό σάκκο, ο Κεκρύφαλος, ο Εχίνος ή Βιβλίο και το Ήνυστρο, το οποίο αποτελεί το πραγματικό στομάχι των μυρυκαστικών.

Στα μηρυκαστικά εκτός απ'τα αιγοπρόβατα, ανήκουν τα βοοειδή, οι βούβαλοι, η καμηλοπάρδαλη, τα ελάφια, οι τάρανδοι, τα ζαρκάδια, οι αντιλόπες και οι γαζέλες. Τα μηρυκαστικά είναι φυτοφάγα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυτικών τροφών, κυρίως χλόης. Είναι ζώα των εκτεταμένων ανοιχτών πεδιάδων, μη επιθετικά. Τα μηρυκαστικά, κατά τη λήψη της τροφής τους την προωθούν σχεδόν αμάσητη στη μεγάλη κοιλία και, όταν αργότερα βρεθούν σε ηρεμία, την επαναφέρουν στο στόμα τους, όπου τότε υφίσταται μια δεύτερη, κανονική μάσηση. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται ως μηρυκασμός.

Παρακάτω φαίνεται η συστηματική κατάταξη του προβάτου και της κατσίκας.

Συστηματική κατάταξη Αιγοπροβάτων
Βασίλειο Animalia (Ζώα)
Συνομοταξία Chordata (Χορδωτά)
Ομοταξία Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη Αρτιοδάκτυλα (Artiodactyla)
Οικογένεια Βοοειδή (Bovidae)
Υποοικογένεια Αιγώδη (Caprinae)
Γένος Πρόβατον, Αιξ (Ovis, Capra)

Φυλές αιγοπροβάτων

Αίγα φυλής Nubian

Τα αιγοπρόβατα που εκτρέφονται στη χώρα μας ανήκουν σε δύο κατηγορίες φυλών. Υπάρχουν λοιπόν οι:

Στον πίνακα που ακολουθεί υπάρχουν στοιχεία για τους εγκεκριμένους ή αναγνωρισμένους οργανισμούς για τη διατήρηση ή κατάρτιση γενεαλογικού βιβλίου ή μητρώου της φυλής. Εγκεκριμένοι οργανισμοί για διατήρηση γενεαλογικού βιβλίου ή μητρώου της φυλής[18]

Μορφολογικά χαρακτηριστικά προβάτου φυλής Ζακύνθου

Πρόβατο φυλής Ζακύνθου

Η φυλή Ζακύνθου διαφέρει σημαντικά από τις άλλες ελληνικές φυλές και ανήκει στα αναμικτόμαλλα και στενόουρα πρόβατα και έχει επιπλέον διαδοθεί στα βορειοδυτικά παράλια της Πελοποννήσου, στις περιοχές του Μεσολογγίου και της Πρέβεζας, καθώς και στα παράλια του νομού Θεσπρωτίας.

Ανατομικά χαρακτηριστικά προβάτων

Μαστικός αδένας προβατίνας

Στα ανατομικά χαρακτηριστικά των προβάτων συμπεριλαμβάνεται και το γεννητικό τους σύστημα.

Το γεννητικό σύστημα του κριού, όπως και όλων των αρσενικών θηλαστικών, αποτελείται από τους όρχεις, την εκφορητική οδό του σπέρματος (επιδιδυμίδα, σπερματικός πόρος, ουρήθρα, πέος) και τους βοηθητικούς γεννητικούς αδένες (κυστοειδής αδένας, προστάτης, βολβουρηθραίος αδένας). Το γεννητικό σύστημα των προβατίνων αποτελείται από τις δύο ωοθήκες, τους δύο ωαγωγούς ή σάλπιγγες, τη μήτρα, τον κόλπο, τον πρόδρομο του κόλπου και το αιδοίο.

Ένα επίσης σημαντικό όργανο του είδους είναι ο μαστός της προβατίνας αφού αποτελεί το "μέσο" για την παραγωγή γάλακτος. Ο μαστός είναι εξειδικευμένο όργανο (αδένας) του δέρματος, ο οποίος παράγει και εκκρίνει το γάλα. Η κατασκευή του επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη μεταβολική του δραστηριότητα, την ευκολία με την οποία αμέλγεται και την υγιεινή του κατάσταση.

Αναπαραγωγή αιγοπροβάτων

Προβατίνα με το νεογέννητο αρνί της

Έχει γίνει γενικώς παραδεκτό πως η σωστή και καλή διαχείριση [19] της αναπαραγωγής των προβάτων είναι το μυστικό της αποδοτικότητας μιας εκμετάλλευσης. Η αναπαραγωγή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τοκετό, άρα ο εκτροφέας θα πρέπει να καθορίσει τον επιθυμητό χρόνο του τοκετού και να υπολογίσει πέντε μήνες πριν, έτσι ώστε να πραγματοποιήσει τον «μάρκαλο». Για να έχει ο εκτροφέας μια πραγματικά επιτυχημένη αναπαραγωγή (μάρκαλο), θα πρέπει να γνωρίζει τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την περίοδο αναπαραγωγής (μαρκάλου). Πιο συγκεκριμένα: η εποχή: Τα πρόβατα ανήκουν στα εποχικά πολύοιστρα ζώα. Η εποχή που οργάζουν συνήθως στη χώρα μας είναι από το Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο, ανάλογα με την περιοχή που εκτρέφονται και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, η διάρκεια της ημέρας: Όλα τα πρόβατα είναι φωτοευαίσθητα και αυτό σημαίνει ότι η αναπαραγωγική τους δραστηριότητα επηρεάζεται από τη διάρκεια του ηλιακού φωτός, η θερμοκρασία: Όταν ο καιρός είναι ζεστός, κυρίως τους θερινούς μήνες, τα κριάρια μπορεί να μην είναι γόνιμα. (Η υψηλή θερμοκρασία επηρεάζει το σπέρμα, μειώνεται και η επιθυμία επίβασης), η ηλικία: Παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική δραστηριότητα των προβάτων, η διατροφή: Η αύξηση του επιπέδου διατροφής αυξάνει την αναπαραγωγική δραστηριότητα των προβάτων. η γενική υγεία: Η καλή υγεία του κοπαδιού ανταμείβεται με την γέννηση περισσότερων και υγιέστερων αμνών.

Η λειτουργία της αναπαραγωγής είναι ένα πολύπλοκο βιολογικό φαινόμενο. Η αναπαραγωγή επιτυγχάνεται με τη συνεργασία του αναπαραγωγικού και του ενδοκρινικού συστήματος των ζώων, με το δεύτερο να παράγει τις απαιτούμενες ορμόνες, που θα συγχρονίσουν και θα ελέγξουν την διαδικασία της αναπαραγωγής. Η ανάγκη για ύπαρξη μεγάλου αριθμού ατόμων υψηλής γενετικής αξίας μας έχει οδηγήσει σε εξωγενείς χειρισμούς και ρυθμίσεις των γεγονότων που καθορίζουν την αναπαραγωγική διαδικασία των ζώων. Επιπρόσθετα η έκρηξη της τεχνολογικής ανάπτυξης προσφέρει όλα εκείνα τα εργαλεία που κάνουν δυνατή την ενασχόληση και την πρακτική εφαρμογή μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η κλωνοποίηση και η παραγωγή διαγονιδιακών ζώων. Στη διατριβή που ακολουθεί με θέμα "Η τεχνολογία της υποστηριζόμενης αναπαραγωγής στο πρόβατο" αναλύονται οι τεχνικές της υποστηριζόμενης αναπαραγωγής. Η τεχνολογία της υποστηριζόμενης αναπαραγωγής στο πρόβατο[20].

Ασθένειες αιγοπροβάτων

Στο μικροσκόπιο η ρικέττσια Coxiella burnetii
Προσβολή από λοιμώδη ποδοδερματίτιδα

Οι κυριότερες ασθένειες απ' τις οποίες προσβάλλονται τα αιγοπρόβατα είναι οι εξής:

Η πρόληψη των νοσημάτων [29] αποτελεί τον πιο ορθό τρόπο αντιμετώπισής τους. Αυτό έχει πια αναγνωριστεί απ' όλους και γι' αυτό στην προληπτική κτηνιατρική αφιερώνεται όλο και μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων των κτηνιάτρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Οι λόγοι που επιβάλλουν την πρόληψη είναι οικονομικοί και δημόσιας υγείας.

Σήμανση αιγοπροβάτων

Ενώτια σήμανσης αιγοπροβάτων

Όπως και στα βοοειδή έτσι και στα αιγοπρόβατα γίνεται σήμανση [30]. Αυτή γίνεται με δύο τρόπους:

 • με τα τυπικά ενώτια που τοποθετούνται στα αυτιά του ζώου και
 • με τους στομαχικούς βόλους ηλεκτρονικής σήμανσης.

Το χρώμα του ενωτίου είναι κίτρινο RAL η δε γραφή του μαύρη, ανεξίτηλη, τυπωμένη με LASER και ευανάγνωστη για τουλάχιστον 7 χρόνια. Το χρώμα του ενωτίου δεν περιέχει κάδμιο και μόλυβδο σε ανιχνεύσιμα επίπεδα. Το ενώτιο είναι κατασκευασμένο από πολυουρεθάνη ελαστικής υφής, ανθεκτική σε θερμοκρασίες από -10 έως 50oC, αντιμικροβιακή και πρέπει να μπορεί να παραμένει επί του ζώου, συνεχώς μετά την τοποθέτησή του, επί τουλάχιστον 7 χρόνια, χωρίς να προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη σε αυτό.

Αιγοπρόβειο γάλα

Το γάλα κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα άλλα ζωικά και φυτικά τρόφιμα διότι είναι η αποκλειστική τροφή, για τον άνθρωπο αλλά και για τα θηλαστικά ζώα, κατά το πρώτο στάδιο της ζωής τους. Από αυτό συμπεραίνεται ότι το γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας νέος οργανισμός για να αναπτυχθεί και ιδιαίτερα, επάρκεια πρωτεϊνών και αλάτων.

Το αιγοπρόβειο γάλα παρουσιάζει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, λίπος και στερεά συστατικά από το αγελαδινό, γεγονός που επηρεάζει την απόδοση και τις ιδιότητες του τυριού. Από τα δύο είδη γάλακτος απουσιάζει το καροτένιο και το τυρί που προκύπτει είναι από τη φύση του λευκό. Το λίπος του αιγοπρόβειου γάλακτος είναι πηγή συστατικών που συνεισφέρουν στη γεύση και το άρωμα του ώριμου τυριού. Συγκεκριμένα περιέχει σημαντικές ποσότητες καπροϊκού (C6:0), καπρυλικού (C8:0) και καπρινικού (C10:0) οξέος, τα οποία συμβάλλουν στην τυπική πικάντικη, πιπεράτη γεύση της φέτας.

Πληροφοριακά στοιχεία

Φυλές
Αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων στην Ελλάδα
Αυτόχθονες φυλές αιγών στην Ελλάδα
Αυτόχθονες φυλές προβάτων στην Ελλάδα
Η φυλή Alpine
Η φυλή Assaf
Η φυλή Awassi
Η φυλή Fresian Milk Sheep
Η φυλή LaMancha
Η φυλή Oberhasli
Η φυλή Saanen
... περισσότερα αποτελέσματα
Ασθένειες
Ακτινοβακίλλωση βοοειδών
Ακτινομύκωση βοοειδών
Ασθένειες αιγοπροβάτων
Ασθένειες βοοειδών
Ασθένειες ιπποειδών
Ασθένειες των πτηνών
Ασθένειες χοίρων
Αφθώδης πυρετός αιγοπροβάτων
Βρουκέλλωση αιγοπροβάτων
Διστομίαση
... περισσότερα αποτελέσματα
Παθήσεις
Ασθένειες αιγοπροβάτων
Διαταραχές της Γονιμότητας αιγοπροβάτων
Κοινούρωση αιγοπροβάτων
Λοιμώδης Αγαλαξία αιγοπροβάτων
Λοιμώδης Ποδοδερματίτιδα αιγοπροβάτων
Μαστίτιδες αιγοπροβάτων
Παραφυματίωση αιγοπροβάτων
Πνευμονική Αδενωμάτωση αιγοπροβάτων
Προϊούσα Πνευμονία αιγοπροβάτων (Maedi - Visna)
Ψευδοφυματίωση αιγοπροβάτων (Τυρώδης Λεμφαδενίτιδα)

[19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [31] [28] [29] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [30] [39] [40] [1] [18] [6] [13] [9] [41] [5] [10] [12] [11] [2] [3] [4] [7] [8] [15] [16] [17] [14]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

 1. 1,0 1,1 ΕΘΙΑΓΕ Αυτόχθονες Φυλές Αγροτικών Ζώων
 2. 2,0 2,1 Φυλή προβάτου Αγρινίου
 3. 3,0 3,1 Φυλή προβάτου Άργους
 4. 4,0 4,1 Φυλή προβάτου Ζακύνθου
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 "Εγχώριες Φυλές Προβάτων", Εμμ. Ρογδάκης, Καθηγητής Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 "Αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων στην Ελλάδα, Παρούσα κατάσταση, προβλήματα και προοπτικές", Ιωσήφ Μπιζέλης, Αν. Καθηγητής Γ.Π.Α.
 7. 7,0 7,1 Φυλή προβάτου Καρύστου
 8. 8,0 8,1 Φυλή προβάτου Φριζάρτα
 9. 9,0 9,1 Αίγα φυλής Σκοπέλου
 10. 10,0 10,1 Πρόβατα φυλής Ασσάφ (Assaf)
 11. 11,0 11,1 Η φυλή Awassi
 12. 12,0 12,1 Ιστοσελίδα Πρόβατα Τσαλαφούτας - Η φυλή Fresian
 13. 13,0 13,1 Ιστοσελίδα Γεωργικά Νέα - H φυλή Alpine
 14. 14,0 14,1 Ιστοσελίδα PETMania.gr - Αίγα Saanen (Ζάανεν)
 15. 15,0 15,1 Φυλή αίγας Toggenburg
 16. 16,0 16,1 Φυλή αίγας Lamancha
 17. 17,0 17,1 Φυλή αίγας Oberhasli
 18. 18,0 18,1 Εγκεκριμένοι οργανισμοί διατήρησης γενεαλογικού βιβλίου ή μητρώου της φυλής
 19. 19,0 19,1 Οδηγίες διαχείρισης κοπαδιού προβάτων κατά την αναπαραγωγή
 20. 20,0 20,1 "Η τεχνολογία της υποστηριζόμενης αναπαραγωγής στο πρόβατο", Μεταπτυχιακή μελέτη της Χαβελέ Μαρίας, Αθήνα 2010.
 21. 21,0 21,1 21,2 Ασθένειες αιγοπροβάτων
 22. 22,0 22,1 Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Εργαστήριο ανατομίας και φυσιολογίας αγροτικών ζώων, 2008 "Καταρροϊκός πυρετός προβάτων (Νόσος bluetongue)"
 23. 23,00 23,01 23,02 23,03 23,04 23,05 23,06 23,07 23,08 23,09 23,10 23,11 23,12 23,13 23,14 23,15 23,16 23,17 23,18 23,19 23,20 23,21 "Υγιεινή και στοιχεία παθολογίας των αγροτικών ζώων" Αποστόλου Μ. Ζαφράκα
 24. 24,0 24,1 Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια
 25. 25,0 25,1 "Ευλογιά (Pox)", Δρ. Ευτυχία Ξυλούρη-Φραγκιαδάκη, Κτηνίατρος-Υγιεινολόγος, Αναπλ. Καθηγήτρια Υγιεινής Αγρ. Ζώων, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 26. 26,0 26,1 "Αφθώδης πυρετός αιγοπροβάτων (Foot and mouth disease)", Εργαστήριο Ανατομίας και Φυσιολογίας Αγροτικών Ζώων, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2008
 27. Ιστοσελίδα Agrotes.eu, Οξέωση αιγοπροβάτων
 28. 28,0 28,1 28,2 28,3 28,4 28,5 28,6 28,7 28,8 28,9 "Διερεύνηση των αιτιών που οδηγούν τα μεγάλα αιγοπρόβατα (μεγαλύτερα των 14 μηνών) σε σφαγή", Μεταπτυχιακή διατριβή της Παγώνα Π. Αναστασίας, Θεσσαλονίκη 2010
 29. 29,0 29,1 "Πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων των αιγοπροβάτων", Δρ. Ζωή Δημαρέλη-Μαλλή, Αναπληρώτρια Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης.
 30. 30,0 30,1 Σήμανση αιγοπροβάτων
 31. Το κατσικίσιο γάλα
 32. Το πρόβλημα της αγαλαξίας
 33. Αίγες, φυλές
 34. Πρόβατα, φυλές
 35. "Προσδιορισμός των γενοτύπων προβάτων ως προς το γονίδιο της τρομώδους νόσου (Scraple) με βάση το DNA των σωματικών κυττάρων του γάλατος και σχέση μεταξύ γενοτύπων και ζωοτεχνικών χαρακτηριστικών", Διδακτορική διατριβή της Ψηφίδη Α. Ανδρονίκης, Κτηνίατρος, Θεσσαλονίκη 2010
 36. "Μελέτη του γονιδίου της πρωτεΐνης prion σε αίγες υγιείς και με τρομώδη νόσο.", Διδακτορική διατριβή της Φραγκιαδάκη Γ. Ειρήνης, Κτηνίατρος-Μ.Τ.Σ. Ζωϊκής παραγωγής, Υπότροφος Ι.Κ.Υ.
 37. Βιολογική αιγοπροβατοτροφία ΣΒΒΕ, "Μελέτη για τη βιολογική εκτροφή αιγοπροβάτων και την παραγωγή βιολογικών προϊόντων με βάση το αιγοπρόβειο γάλα", Ιούνιος 2003
 38. Ευλογιά αιγοπροβάτων
 39. Αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων
 40. Λιστερίωση αιγοπροβάτων, Δρ. Ευτυχία Ξυλούρη-Φραγκιαδάκη, Κτηνίατρος-Υγιεινολόγος, Αναπλ. Καθηγήτρια Υγιεινής Αγρ. Ζώων, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 41. Το κατσικίσιο γάλα

Σύνδεσμοι