Η φυλή Awassi

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φυλή Awassi

Το Awassi εξελίχθηκε ως μια νομαδική φυλή προβάτων μέσα στους αιώνες, με φυσική και επιλεκτική αναπαραγωγή για να γίνει η φυλή με την υψηλότερη παραγωγή γάλακτος στη Μέση Ανατολή. Η φυλή είναι τύπου Near Eastern Fat–tailed. Η μέση προβατίνα έχει πάνω από 300 λίτρα ( 650 pounds) ανά γαλουχία 210 ημερών και δεν είναι ασυνήθιστο για θηλυκά να έχουν σε 210 μέρες γαλουχίας πάνω από 750 λίτρα (1625 pounds). Σε σύγκριση η γαλουχία της μέσης αμερικάνικης φυλής είναι περίπου 100 – 200 pounds ανά γαλουχία.

Η φυλή [1] είναι ήρεμη με τους ανθρώπους, εύκολα συνεργάζεται μαζί τους και αρμέγεται εύκολα. Όταν αρμέγεται με μηχάνημα, μπορεί να αρμεχτεί μέσα σε 4 – 6 λεπτά. Η φυλή έχει επίσης το πλεονέκτημα της φυσικής ανθεκτικότητας και της βοσκής. Η φυλή είναι κατάλληλη για εκτατικό σύστημα εκτροφής (βόσκηση).

Το Awassi έχει καφέ πρόσωπο και πόδια με τρίχωμα που ποικίλλει σε χρώμα από καφέ έως άσπρο. Μερικά μπορούν να βρεθούν με μαύρα, άσπρα, γκρί ή κεφάλια με σημάδια.. Τα αρσενικά έχουν κέρατα και τα θηλυκά συνήθως δεν έχουν κέρατα.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Αγροτικές ευκαιρίες - Οι ξένες φυλές προβάτων στην Ελλάδα, Η φυλή Awassi