Φυλή Σκοπέλου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κατσίκα Φυλής Σκοπέλου
Τράγος Φυλής Σκοπέλου

Η Αίγα φυλής Σκοπέλου είναι ένα μεγαλόσωμο ζώο (το μέσο βάρος των ενήλικων αρσενικών είναι 70–75 kg περίπου, ενώ εκείνο των ενήλικων θηλυκών είναι 56–60 kg περίπου) με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που οφείλονται κυρίως στις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες και τον ευγονισμό. Επί σειρά ετών οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εφήρμοσαν ελεγχόμενη αναπαραγωγή ξεχωρίζοντας τα ζώα εκείνα που τους επέτρεπαν την βελτίωση της απόδοσης των κοπαδιών τους.

Η Αίγα φυλής Σκοπέλου [1] εκτρέφεται σήμερα στα νησιά Σκόπελος, Αλόννησος, Σκιάθος ενώ συναντάται και στα ερημονήσια Κυρα Παναγιά, Περιστέρα, Γιούρα, Σκάτζουρα, Πιπέρι και Ψαθούρα. Σε σχέση με τις γίδες που συναντάμε στην υπόλοιπη Ελλάδα το σώμα της Αίγας Σκοπέλου καλύπτεται από κοντό και λείο τρίχωμα όπου κυριαρχεί το ερυθρόφαιο χρώμα με λευκές συνήθως κηλίδες. Το σχήμα της κεφαλής είναι τριγωνικό με ευθείες γραμμές και το μεγαλύτερο ποσοστό φέρει κέρατα σπαθοειδή ενώ τα αυτιά της είναι μικρά και όρθια.

Η Αίγα φυλής Σκοπέλου δίνει υψηλότερη γαλακτοπαραγωγή σε σχέση με άλλες φυλές αιγών που ζουν σε παρόμοιες συνθήκες διαβίωσης όπως Δαμασκού και Μάλτας. Η μέση γαλακτοπαραγωγή έφτασε τα 329lt (192 ημέρες άμελξης) για τη χρονική περίοδο 2005-2006. Ανάμεσα στα 5,4 εκατομμύρια αιγών που εκτρέφονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η Αίγα φυλής Σκοπέλου είναι η μοναδική φυλή στην οποία το κάθε ζώο της συνοδεύεται από γενεαλογικό πιστοποιητικό. Τα πιστοποιητικά γενεαλογίας (pedigree) είναι έντυπα που δείχνουν το γενεαλογικό δέντρο των ζώων, καθώς και τις αποδόσεις τους, τις αποδόσεις των γονέων τους, όπως επίσης και διάφορα αναπαραγωγικά στοιχεία που χρησιμεύουν για την επιλογή των πιο παραγωγικών ζώων.

Το πιστοποιητικό γενεαλογίας περιέχει τις ακόλουθες πληροφορίες:

 • Oργανισμό έκδοσης,
 • Ονομασία γενεαλογικού βιβλίου,
 • Αριθμός καταχώρισης στο γενεαλογικό βιβλίο,
 • Μέθοδος αναγνώρισης (κωδικό ενωτίου),
 • Την ημερομηνία γέννησης και το φύλο του ζώου,
 • Tο ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του ιδιοκτήτη-εκτροφέα,
 • Την καταγωγή του ζώου αναπαραγωγής με τους κωδικούς ενωτίου των γονέων του και των πάππων του,
 • Το πρόσφατο αποτέλεσμα του ελέγχου αποδόσεων και της κληρονομικής αξίας για το ίδιο το ζώο, τους γονείς και τους πάππους του,
 • Τον τόπο και την ημερομηνία έκδοσης,
 • Την υπογραφή του υπεύθυνου τήρησης γενεαλογικού βιβλίου.

Στην επαρχία Σκοπέλου ο συνολικός αριθμός των εκτρεφόμενων γιδιών εκτιμάται στα 11.000 ζώα περίπου.

Βιβλιογραφία

 1. Ιστοσελίδα Γκάρτζιος, Κτηνιατρικά - Αίγα φυλής Σκοπέλου