Η φυλή Fresian Milk Sheep

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φυλή Fresian Milk Sheep

Η καταγωγή των φυλών προβάτων Fresian [1] είναι η περιοχή του Friesland που εκτείνεται κατά μήκος της ακτής North Sea δυτικά από το ποταμό Weser στα βορειοανατολικά της Γερμανίας κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ολλανδίας και νότια στο ποταμό Schelde (Scheldt) στα σύνορα της Ολλανδίας και του Βέλγιου.

Η οικογένεια των φυλών προβάτων Fresian είναι τύπου marsh, συμπεριλαμβανομένου των προβάτων East Fresian Milk (Deutsches Friesisches Milchschaf) από την ανατολική Friessland, τη Γερμανία και από την Ολλανδία, τα πρόβατα Dutch Friesian Milk (Fries Melkschaap) από τη δυτική Friesland και το πρόβατα Zeeland Milk (Zeeuwes Melkschaap) από το νησί Zeeland. Αυτές οι φυλές είναι όμοιες στην εμφάνιση, χωρίς κέρατα και στα δύο φύλα, με άσπρο μαλλί και άσπρα πρόσωπα, αυτιά, και πόδια χωρίς μαλλί. Το πιο διακριτικό φυσικό χαρακτηριστικό τους είναι η “rat – ουρά” λεπτή και χωρίς μαλλί. Εκτυπώσεις από τις αρχές του 19ου αιώνα δείχνουν πρόβατα Fresian με “κοντή ουρά”, το οποίο δηλώνει μια σύνδεση με τις φυλές Northern European Short Tail, το Finish Landrace και το Romanov, το οποίο είναι συνεπές με την υψηλή γονιμότητα των Fresians. Το γερμανικό πρόβατο East Fresian Milk είναι η πιο γνωστή και πιο σημαντική από τις φυλές Fresian είναι η φυλή που είναι γνωστή στην επιστημονική λογοτεχνία ως “East Fresian”.Βρίσκεται σε μικρούς αριθμούς σε πολλά μέρη της χώρας, ως οικιακό ζώο παραγωγής γάλακτος. Το μέγεθος του νεογνού αναφέρεται ως μέσος όρος 2.25 αρνιών με απόδοση γάλακτος 500-700 kg ανά γαλουχία, η ηψυλότερη μέση απόδοση γάλακτος που καταγράφηκε για οποιαδήποτε φυλή γάλακτος. Η παραγωγή μαλλιού είναι περίπου 4.5 kg ανά προβατίνα με καθαρή απόδοση μαλλιού 65% και λεπτότητα 50/56s//48/50s (Γερμανικό Υπουργείο Γεωργίας). Το ώριμο βάρος της φυλής είναι ανάμεσα σε 150 ως 200 pounds (70-90 kg).

To East Fresian θεωρείται να είναι το πρόβατο με την υψηλότερη παραγωγή γαλακτοκομικών στον κόσμο. Είναι πολύ εξειδικευμένα ζώα και αποδίδουν ελάχιστα κάτω σε εκτεταμένα και μεγάλα κοπάδια. Ίσως δεν είναι απλή σύμπτωση ότι η περιοχή Friesland είναι επίσης η περιοχή καταγωγής της φυλής προβάτων Friesian, συμπεριλαμβανομένης του Holstein, η οποία έχει την υψηλότερη απόδοση γάλακτος από κάθε φυλή ζώων. Τα βοοειδή Friesian και τα πρόβατα East Friesian είναι όμοια σε άλλους σημαντικούς τομείς. Και οι δύο έχουν παράγει εξαιρετικές διασταυρωμένες φυλές με προσαρμοσμένες τοπικές φυλές.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Πρόβατα Τσαλαφούτας - Η φυλή Fresian