Φυλή Χίου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φυλή Χίου

Η φυλή αυτή κατάγεται από το ομώνυμο νησί, όπου εκτρέφονται ακόμη μόλις 400 ζώα. Στην ηπειρωτική χώρα ο κύριος όγκος εκτροφής του Χιώτικου προβάτου συγκεντρώνεται στην Κεντρική Μακεδονία (νομοί Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πέλλας). Μικρός αριθμός ποιμνίων της φυλής εκτρέφεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. στη Μαγνησία, Αργολίδα, Θάσο και Δράμα.

Είναι ομοιόμαλλο και ημιπλατύουρο πρόβατο. Ανήκει στα μεγαλόσωμα ζώα του είδους. Ο χρωματισμός του είναι λευκός με μαύρες κηλίδες στο πρόσωπο, τα αυτιά, τα άκρα (τα οποία είναι ψηλά, λεπτά και ευαίσθητα σε ανώμαλες επιφάνειες) και την κοιλιακή χώρα. Ο μαστός είναι αναπτυγμένος, αλλά με κακή πρόσφυση. Ευαίσθητο στη μαστίτιδα και σε υγρό κλίμα. Δεν είναι δεκτικό σε μηχανική άμελξη. Το πρόβατο αυτό είναι συνήθως οικόσιτο.

Ο συντελεστής πολυδυμίας του είναι 1,6 – 2,0. Η γαλακτοπαραγωγή του ανέρχεται στα 170 kg και είναι λιποπεριεκτικότητας 5,2%. Η διάρκεια γαλακτικής περιόδου είναι 150 ημέρες. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 180 g την ημέρα (105 μέρες). Τα σφάγια των μεγάλων σε ηλικία αμνών είναι υπέρπαχα. Το βάρος τους κυμαίνεται στα 85 Kg για τα αρσενικά και στα 65 Kg για τα θηλυκά. Το ύψος του ακρωμίου είναι 84 cm στα αρσενικά πρόβατα της φυλής και 76 cm στα θηλυκά.