Αμερικάνικες ποικιλίες ροδιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Grenada

Ποικιλία ροδιάς Grenada

Προήλθε από την Wonderful μέσα από γενετική επιλογή και ωριμάζει ένα μήνα νωρίτερα από αυτή. Ο καρπός της έχει έντονο κόκκινο χρώμα και ο φλοιός χονδρός και σκληρός. Τα καρπίδιά της έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα.

Sweet

Ο φλοιός είναι πρασινοκόκκινος. Ο χυμός που προέρχεται από αυτή την ποικιλία έχει ροζ χρώμα και πολύ γλυκιά γεύση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σαν καλλωπιστικό δέντρο.

Paper shell

Οι καρποί της είναι μεγάλοι, κόκκινοι και τα καρπίδιά της μικρά, αρωματικά με πολύ γλυκιά γεύση. Ωριμάζει Σεπτέμβριο - Οκτώβριο.

Spanish rudy

Ο καρπός της είναι σφαιρικός, μετρίου μεγέθους, με φλοιό έντονου κόκκινου χρώματος. Τα καρπίδιά της είναι κόκκινα, γλυκά με σχετικά μαλακά σπέρματα.

Balegal

Προέρχεται από την Καλιφόρνια. Ο καρπός της είναι στρογγυλός, μετρίου μεγέθους. Χαρακτηριστικό είναι το ροζ χρώμα του φλοιού.

Grab

Δημιουργήθηκε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Ο καρπός της είναι μεγάλος και τα καρπίδιά της δίνουν κόκκινο χυμό όξινης γεύσης.

Green globe

Προέρχεται από την Καλιφόρνια. Ο καρπός της είναι μεγάλος και τα καρπίδιά της είναι γλυκά και αρωματικά. Ο φλοιός είναι πράσινου χρώματος.

Early foothill

Ποικιλία με βαθύ κόκκινα καρπίδια και μεσαίας σκληρότητας σπέρματα. Γλυκόξινη ποικιλία. Ωριμάζει 2-4 εβδομάδες νωρίτερα από την Wonderful.

Wonderful

Ποικιλία ροδιάς Wonderful

Είναι η πιο ευρέως καλλιεργούμενη ποικιλία στις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια, φυτεύσεις ροδιάς στην Ελλάδα έγιναν χρησιμοποιώντας κυρίως αυτή την ποικιλία. Στη Β. Ελλάδα συγκομίζεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Πιθανώς περιοχές της Β. Ελλάδας να μην είναι οι πλέον κατάλληλες για την καλλιέργειά της αφού μπορεί οι καρποί να αντιμετωπίζουν προβλήματα σχισίματος ή και μετασυλλεκτικών σήψεων εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών και βροχοπτώσεων κατά τη συγκομιδή(Οκτώβριο- Νοέμβριο).

Αναφέρεται πως αυτή η ροδιά έχει μικρή προς μέτρια απόδοση/στρέμμα, που συνήθως δεν είναι μεγαλύτερη από 1,8 τόνους/στρέμμα, όμως Ισραηλινοί γεωπόνοι υποστηρίζουν πως συγκομίζουν περί τους 4 τόνους/στρέμμα. Η εξωτερική εμφάνιση του καρπού και των σπόρων είναι πολύ ελκυστική. Έχει μεγάλο μέγεθος καρπού, ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα φλοιού, βαθύ κόκκινο χρώμα σπόρων, ημίσκληρα σπέρματα και γλυκόξινη γεύση.


Early wonderful

Ποικιλία με βαθύ κόκκινα καρπίδια και μεσαίας σκληρότητας σπέρματα. Είναι γλυκόξινη ποικιλία και ωριμάζει 2 εβδομάδες νωρίτερα από την Wonderful.

Eversweet

Καρποί ροζ προς κόκκινου χρώματος με ροζ καρπίδια και μαλακό σπέρμα. Είναι γλυκιά ακόμα και πριν την ωρίμανση.

Golden globe

Πολύ μεγάλου μεγέθους καρπός, χρυσοπράσινου και με ροζ-κόκκινο χρωματισμό. Καρπίδια ροζ και κόκκινα με μαλακά μικρά σπέρματα. Είναι γλυκιά ποικιλία.