Ποικιλίες ροδιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ελληνικές ποικιλίες ροδιάς

Πολίτικη

Ο καρπός είναι μέτριου μεγέθους (500 ~ 600 γρ.) με φλούδα λεπτή, πρασινωπή ή ελαφρώς ξανθή προς το μέρος που τη βλέπει ο ήλιος. Οι σπόροι είναι μέτριου μεγέθους κόκκινοι, γλυκείς, σαρκώδεις. Είναι αρκετά εκλεκτή ποικιλία αλλά οι καρποί της δεν διατηρούνται πολύ.

Καράβελος

Έχει καρπούς μεγάλου μεγέθους, πρασινωπούς. Τα καρπίδιά της είναι μεγάλα και πλούσια σε χυμούς, με ανοιχτό κόκκινο χρώμα στην αρχή και πιο βαθύ κόκκινο στην ωρίμανσή τους, πολύ γλυκιάς γεύσης και με μικρά σπέρματα. Η ποικιλία αυτή θεωρείται εκλεκτή και είναι κατάλληλη για νωπή κατανάλωση.

Γλυκιά Πατρών

Η ποικιλία αυτή ωριμάζει κατά τους μήνες Αύγουστο με Σεπτέμβριο. Ποικιλία με ογκώδεις καρπούς, με χρωματιστό περίβλημα και καρπίδια μικρά με πολύ ωραία γεύση.


Ερμιόνης

Ποικιλία ροδιάς Ερμιόνη

Σπορόφυτο που προήλθε από την περιοχή Ερμιόνης της Πελοποννήσου. Ωριμάζει από 20 Σεπτεμβρίου μέχρι 20 Οκτωβρίου στην Πελοπόννησο και από 15 μέχρι 30 Οκτωβρίου στη Νάουσα (παρατηρήσεις σε νεαρά δένδρα). Ο καρπός έχει μεγάλο μέγεθος και κόκκινο χρώμα, ο σπόρος είναι μεγάλος με έντονο κόκκινο χρώμα, μαλακό σπέρμα και γλυκό χυμό. Είναι αξιόλογη ελληνική ποικιλία. Υπερτερεί σε σύγκριση με την ισπανική Mollar de elche, η οποία είναι επίσης γλυκιά και έχει μαλακό σπέρμα, στο ότι έχει καλύτερο - κόκκινο χρώμα καρπού και σπόρου. Επίσης, καλύπτει τις προτιμήσεις καταναλωτών που τους αρέσουν τα γλυκά ρόδια. Συντηρείται στο ψυγείο για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τη Wonderful.

Λειφάνια

Η ποικιλία αυτή παράγει μεγάλα ρόδια ως 1 κιλό το ένα με φλούδα μάλλον λεπτή, ερυθρορόδυνη, οι σπόροι είναι μέτριου μεγέθους. Δεν διατηρούνται πολύ οι καρποί της μετά την συγκομιδή.

Τσιπορόδια

Παράγει καρπούς μέτριους έως μεγάλους, με οδόντες στο κάλυκα προτεταμένους. Ο φλοιός είναι λεπτός, με βαθύ ερυθροπόρφυρο χρώμα. Οι σπόροι είναι χονδροί μάλλον ξανθοί, γίνονται λίγο γλυκοί όταν προχώρηση η ωρίμανση.

Χονδρορόδια

Οι καρποί είναι πολύ μεγάλοι με χοντρή ερυθρωπή φλούδα. Οι σπόροι είναι μετρίου μεγέθους και έχουν γλυκόξινη γεύση.

Κρασορόδια

Ο καρπός έχει μέτριο ή μικρό μέγεθος με φλούδα λεπτή, πολύ κόκκινη που συχνά σκάει. Οι σπόροι είναι κόκκινοι. Δεν διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα ο καρπός μετά την συγκομιδή.

Γούνες

Ο καρπός είναι μικρός μέχρι μέτριος με φλούδα χοντρή, μαλακιά με χρώμα βυσσινή προς το μέρος που το βλέπει ο ήλιος. Οι σπόροι έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα. Ο καρπός δεν διατηρείται πολύ μετά την συγκομιδή.

Ξινορόδια

Ο καρπός είναι μικρός με φλούδα χοντρή πολύ κόκκινη. Οι σπόροι έχουν έντονη ξινή γεύση. Ο καρπός διατηρείται για αρκετό χρόνο μετά την συγκομιδή.

Ξινή Πατρών

Ωριμάζει τον Οκτώβριο. Έχει καρπούς πολύ ογκώδεις, με λεπτό, σκληρό και χρωματιστό φλοιό. Τα καρπίδιά της είναι πολύ κόκκινα με ξινή γεύση. Η ποικιλία αυτή είναι κατάλληλη για παραγωγή χυμού και γρεναδίνης.

11010

Μικρό μέγεθος καρπού (245gr) με εντυπωσιακό κόκκινο χρωματισμό. Τα καρπίδια είναι μέσης σκληρότητας, ο χυμός είναι γλυκός με υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Το δέντρο έχει μεγάλη αντοχή στον παγετό.

11015

Μικρό μέγεθος καρπού (273gr) με εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα και υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα γίγαρτα είναι μέσης σκληρότητας.

11041

Πολύ μεγάλο μέγεθος καρπού (403gr), ωραίο κόκκινο χρωματισμό, αντοχή σε παγετό αλλά είναι ξινό (2,4% οξέα). Τα γίγαρτα είναι μέσης σκληρότητας.Ινδικές ποικιλίες ροδιάς

Alandi

Η ποικιλία αυτή της ροδιάς περιλαμβάνει καρπίδια με βαθύ ροζ χρώμα και πολύ σκληρά σπέρματα. Έχει γλυκόξινη γεύση.

Bedana

Ποικιλία ροδιάς Bedana

Καρπός μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους. Σκούρος ή λευκός ο φλοιός. Ροζ ή άσπρα καρπίδια με μαλακό σπέρμα. Είναι γλυκιά ποικιλία

Dholka

Καρπός μεγάλου μεγέθους. Φλοιός παχύς κίτρινο-κόκκινος. Καρπίδια άσπρα με σκληρό σπέρμα. Γλυκιά ποικιλία.

Ganesh

Ποικιλία ροδιάς Ganesh

Ποικιλία με κίτρινο-ροζ φλοιό, ροζ-κόκκινα καρπίδια και πολύ μαλακό σπέρμα. Γλυκόξινη ποικιλία.

Arakta

Ποικιλία ροδιάς Arakta

Καρπός μεγάλος με βαθύ κόκκινο φλοιό. Καρπίδια χρώματος βαθύ ροζ ή κόκκινα με σκληρά σπέρματα. Γλυκόξινη ποικιλία.

G-137

Καρποί κίτρινου-ροζ χρώματος. Μεγάλου μεγέθους (290gr) με ποσοστό χυμού 88,7%. Χυμός με χαμηλή οξύτητα και γλυκιά ποικιλία

RCR1

Καρποί μεγάλου μεγέθους κίτρινου, πορτοκαλί ή κόκκινου χρώματος. Απόδοση 56,8kg/δέντρο.

Mridula

Αειθαλής θάμνος με καρπούς σκούρου κόκκινου χρώματος βάρους 250gr με μαλακά σπέρματα. Κατάλληλη ποικιλία με ογκομετρούμενη οξύτητα 0,47% και γλυκιά γεύση.

Bhagwa

Δημοφιλής ποικιλία με ελκυστικό, λεπτό, κόκκινο φλοιό. Ροζ γλυκά καρπίδια με μέτριας σκληρότητας σπέρματα.

Ruby

Πρώϊμη ποικιλία. Καρπός με λεπτό φλοιό, κόκκινα καρπίδια με γλυκιά γεύση και μαλακά σπέρματα.


Αμερικάνικες ποικιλίες ροδιάς

Grenada

Ποικιλία ροδιάς Grenada

Προήλθε από την Wonderful μέσα από γενετική επιλογή και ωριμάζει ένα μήνα νωρίτερα από αυτή. Ο καρπός της έχει έντονο κόκκινο χρώμα και ο φλοιός χονδρός και σκληρός. Τα καρπίδιά της έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα.

Sweet

Ο φλοιός είναι πρασινοκόκκινος. Ο χυμός που προέρχεται από αυτή την ποικιλία έχει ροζ χρώμα και πολύ γλυκιά γεύση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σαν καλλωπιστικό δέντρο.

Paper shell

Οι καρποί της είναι μεγάλοι, κόκκινοι και τα καρπίδιά της μικρά, αρωματικά με πολύ γλυκιά γεύση. Ωριμάζει Σεπτέμβριο - Οκτώβριο.

Spanish rudy

Ο καρπός της είναι σφαιρικός, μετρίου μεγέθους, με φλοιό έντονου κόκκινου χρώματος. Τα καρπίδιά της είναι κόκκινα, γλυκά με σχετικά μαλακά σπέρματα.

Balegal

Προέρχεται από την Καλιφόρνια. Ο καρπός της είναι στρογγυλός, μετρίου μεγέθους. Χαρακτηριστικό είναι το ροζ χρώμα του φλοιού.

Grab

Δημιουργήθηκε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Ο καρπός της είναι μεγάλος και τα καρπίδιά της δίνουν κόκκινο χυμό όξινης γεύσης.

Green globe

Προέρχεται από την Καλιφόρνια. Ο καρπός της είναι μεγάλος και τα καρπίδιά της είναι γλυκά και αρωματικά. Ο φλοιός είναι πράσινου χρώματος.

Early foothill

Ποικιλία με βαθύ κόκκινα καρπίδια και μεσαίας σκληρότητας σπέρματα. Γλυκόξινη ποικιλία. Ωριμάζει 2-4 εβδομάδες νωρίτερα από την Wonderful.

Wonderful

Ποικιλία ροδιάς Wonderful

Είναι η πιο ευρέως καλλιεργούμενη ποικιλία στις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια, φυτεύσεις ροδιάς στην Ελλάδα έγιναν χρησιμοποιώντας κυρίως αυτή την ποικιλία. Στη Β. Ελλάδα συγκομίζεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Πιθανώς περιοχές της Β. Ελλάδας να μην είναι οι πλέον κατάλληλες για την καλλιέργειά της αφού μπορεί οι καρποί να αντιμετωπίζουν προβλήματα σχισίματος ή και μετασυλλεκτικών σήψεων εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών και βροχοπτώσεων κατά τη συγκομιδή(Οκτώβριο- Νοέμβριο).

Αναφέρεται πως αυτή η ροδιά έχει μικρή προς μέτρια απόδοση/στρέμμα, που συνήθως δεν είναι μεγαλύτερη από 1,8 τόνους/στρέμμα, όμως Ισραηλινοί γεωπόνοι υποστηρίζουν πως συγκομίζουν περί τους 4 τόνους/στρέμμα. Η εξωτερική εμφάνιση του καρπού και των σπόρων είναι πολύ ελκυστική. Έχει μεγάλο μέγεθος καρπού, ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα φλοιού, βαθύ κόκκινο χρώμα σπόρων, ημίσκληρα σπέρματα και γλυκόξινη γεύση.


Early wonderful

Ποικιλία με βαθύ κόκκινα καρπίδια και μεσαίας σκληρότητας σπέρματα. Είναι γλυκόξινη ποικιλία και ωριμάζει 2 εβδομάδες νωρίτερα από την Wonderful.

Eversweet

Καρποί ροζ προς κόκκινου χρώματος με ροζ καρπίδια και μαλακό σπέρμα. Είναι γλυκιά ακόμα και πριν την ωρίμανση.

Golden globe

Πολύ μεγάλου μεγέθους καρπός, χρυσοπράσινου και με ροζ-κόκκινο χρωματισμό. Καρπίδια ροζ και κόκκινα με μαλακά μικρά σπέρματα. Είναι γλυκιά ποικιλία.


Τουρκικές ποικιλίες ροδιάς

Ak anar

Ωριμάζει τον Σεπτέμβριο. Οι καρποί της έχουν μέτριο μέγεθος. Ο φλοιός της είναι χοντρός λευκο-κίτρινου χρώματος. Τα καρπίδιά της είναι αρκετά μεγάλα και έχουν ανοιχτό χρώμα.

Tchercherdekis

Ωριμάζει τον Οκτώβριο. Οι καρποί της είναι αρκετά μεγάλοι χρώματος κίτρινου και κόκκινου. Τα καρπίδιά της είναι μικρά με υποτυπώδη σπέρματα.

Kyzyl anar

Ωριμάζει τον Οκτώβριο. Οι καρποί της είναι αρκετά μεγάλοι χρώματος κίτρινου και κόκκινου. Ο φλοιός της είναι χονδρός με βαθύ κόκκινο χρώμα Τα καρπίδιά της είναι πολύ μικρά και κόκκινα.

Kara anar

Ωριμάζει τον Δεκέμβριο. Οι καρποί της είναι αρκετά μεγάλοι. Ο φλοιός τους είναι σκληρός και χρώματος κόκκινου - ιώδες. Τα καρπίδιά της είναι μεγάλα και κόκκινου χρώματος.

Asinar

Ο καρπός είναι μεγάλου μεγέθους με μέσο βάρος 505gr. Έχει κόκκινα καρπίδια με μαλακό σπέρμα και γλυκόξινη γεύση.

Eksilik

Ξινή ποικιλία με 5% ογκομετρούμενη οξύτητα και κόκκινα καρπίδια.

Emar

Φλοιός βαθού κόκκινου χρώματος. Τα καρπίδια είναι κόκκινα. Είναι γλυκιά ποικιλία με χαμηλή ογκομετρούμενη οξύτητα.

Fellahyemez

Καρπός με μεγάλα ροζ καρπίδια και μαλακά σπέρματα. Γλυκιά ποικιλία με χαμηλή ογκομετρούμενη οξύτητα.

Katirbasi

Καρπός μεγάλου μεγέθους με μέσο βάρος 517gr. Έχει μεγάλα κόκκινα καρπίδια και γλυκόξινη γεύση.

07' N 08' Hicaznar

Ο φλοιός του καρπού έχει χρώμα κίτρινο και κόκκινο. Τα καρπίδια είναι σκούρα κόκκινα με μέσης σκληρότητας σπέρμα και η γεύση είναι γλυκόξινη. Καλλιεργείται καλά σε χώρες της Μεσογείου και είναι εξαγώγιμη ποικιλία.

33 N 26 Cekirdeksiz

Ο φλοιός του καρπού έχει χρώμα κίτρινο και κόκκινο. Τα καρπίδια έχουν χρώμα ροζ ή κόκκινο με μαλακά σπέρματα και γλυκιά γεύση.

33 N 16 Silifke asisi

Ο φλοιός του καρπού έχει χρώμα κόκκινο όπως και τα καρπίδια με μέσης σκληρότητας σπέρματα και γλυκόξινη γεύση.

31 N 06 Lefan

Ο φλοιός του καρπού έχει χρώμα κίτρινο και κόκκινο. Τα καρπίδια είναι ροζ χρώματος με μέσης σκληρότητας σπέρμα και γλυκόξινη γεύση.

31 N 07 Katirbasi

Ο φλοιός του καρπού έχει χρώμα κίτρινο και κόκκινο. Τα καρπίδια είναι κόκκινα με μέσης σκληρότητας σπέρμα και γλυκόξινη γεύση.

33 N 23 Cevlik

Ο φλοιός του καρπού έχει χρώμα κίτρινο και κόκκινο. Τα καρπίδια είναι ροζ χρώματος με σκληρά σπέρματα και γλυκιά γεύση.

07 N 14 Mayhos

Ο φλοιός του καρπού έχει χρώμα κίτρινο και κόκκινο. Τα καρπίδια είναι κόκκινου χρώματος με σκληρά σπέρματα και ξινή γεύση.

33 N 12 Eksi goknar

Ο φλοιός του καρπού έχει χρώμα κίτρινο και κόκκινο. Τα καρπίδια είναι σκούρου κόκκινου χρώματος με σκληρά σπέρματα και γλυκιά γεύση.

07 N 03 Yufka Kabuk

Ο φλοιός του καρπού έχει χρώμα κίτρινο. Τα καρπίδια είναι ανοιχτού ροζ χρώματος με σκληρά σπέρματα και γλυκιά γεύση.

33 N 11 Asi nar

Ο φλοιός του καρπού έχει χρώμα κίτρινο και ροζ. Τα καρπίδια είναι ανοιχτού ροζ χρώματος με μέσης σκληρότητας σπέρματα και γλυκιά γεύση.

01 N 04 Fellahyemez

Ο φλοιός του καρπού της συγκεκριμένης ποικιλίας ροδιάς έχει χρώμα κίτρινο και ροζ. Τα καρπίδια είναι ροζ χρώματος με μαλακά σπέρματα και γλυκιά γεύση.

Izmir 1

Ο φλοιός του καρπού έχει ροζ χρώμα. Τα καρπίδια είναι ροζ χρώματος με μαλακά σπέρματα και γλυκιά γεύση.

Izmir 2

Ο φλοιός του καρπού αυτής της ποικιλίας ροδιάς έχει ροζ χρώμα. Τα καρπίδια είναι ροζ χρώματος με σκληρά σπέρματα και γλυκιά γεύση.


Izmir 8

Ο φλοιός του καρπού έχει χρώμα ροζ. Τα καρπίδια είναι κόκκινου χρώματος με σκληρά σπέρματα και γλυκιά γεύση.

Izmir 10

Ο φλοιός του καρπού έχει ροζ χρώμα. Τα καρπίδια είναι κόκκινου χρώματος με σκληρά σπέρματα και γλυκιά γεύση.

Izmir 12

Ο φλοιός του καρπού έχει ροζ χρώμα. Τα καρπίδια είναι ροζ χρώματος με σκληρά σπέρματα και γλυκιά γεύση.

Izmir 1261

Ο φλοιός του καρπού έχει σκούρο ροζ χρώμα. Τα καρπίδια είναι ανοιχτού ροζ χρώματος με μαλακό σπέρμα και γλυκιά γεύση.

Izmir 1267

Ο φλοιός του καρπού αυτής της ποικιλίας ροδιάς έχει σκούρο κόκκινο χρώμα. Τα καρπίδια είναι ροζ χρώματος με μαλακά σπέρματα και γλυκιά γεύση.


Izmir 1445

Ο φλοιός του καρπού έχει ροζ χρώμα. Τα καρπίδια είναι ροζ χρώματος με μαλακά σπέρματα και γλυκιά γεύση.


Ισπανικές ποικιλίες ροδιάς

Blanca

Ωριμάζει τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Έχει καρπούς μετρίου μεγέθους. Ο φλοιός των καρπών της είναι λείος, τα καρπίδιά της είναι κόκκινα, χυμώδεις και με γλυκιά γεύση.

Dultse colorada

Η ποικιλία αυτή ωριμάζει τον Οκτώβριο. Έχει καρπούς ογκώδεις, με λείο και λεπτό φλοιό, το οποίο παίρνει κόκκινο χρώμα στα τμήματα εκείνα της επιφάνειας του φλοιού που δέχονται άμεσα το ηλιακό φως. Τα καρπίδιά της είναι μεγάλα και κόκκινα.

Cagin

Ωριμάζει τον Οκτώβριο. Οι καρποί της είναι μεγάλου μεγέθους με χρωματιστό φλοιό. Τα καρπίδιά της είναι μικρά, κόκκινα και έντονα όξινα, με σκληρά σπέρματα. Ποικιλία κατάλληλη για παρασκευή χυμών και γρεναδίνης.

Pignonenca

Η ποικιλία αυτή έχει μεγάλους χρωματιστούς καρπούς, με κόκκινα καρπίδια, που είναι ανθεκτικοί στις μεταφορές και τη διατήρησή τους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Valenciana

Η ποικιλία αυτή συγκομίζεται τον Αύγουστο, με λίγα εγκαύματα από τον ήλιο και μικρό κίνδυνο προσβολής από τα έντομα ή τον άσχημο καιρό. Είναι χαμηλής απόδοσης και ποιότητας εξωτερικών χαρακτηριστικών, ενώ έχει και μικρό μέγεθος.

Mollar de elche

Η ποικιλία αυτή συγκομίζεται τέλη Σεπτέμβρη με μέσα Νοέμβρη. Παρουσιάζει εγκαύματα από τον ήλιο και σχισίματα φλοιού, αλλά έχει πολύ καλές αποδόσεις, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά, οι καρποί είναι μεγάλου μεγέθους, είναι πολύ αποδεκτή από τον καταναλωτή και θεωρείται η πιο εμπορική ποικιλία στη Δυτική Ευρώπη.

Agridulce de ojos 4

Είναι ποικιλία αυτή έχει μέσο βάρος καρπού 524gr, με κόκκινα καρπίδια και σκληρά σπέρματα. Έχει γλυκόπικρη γεύση με μέτρια οξύτητα.

Borde de albatera

Είναι ποικιλία με μέσο βάρος καρπού 370gr, με καρπίδια βαθύ κόκκινα και σκληρά σπέρματα. Έχει πικρή γεύση και υψηλή οξύτητα.

Mollar de elche 15

Είναι ποικιλία με μέσο βάρος καρπού 272gr, με καρπίδια βαθύ κόκκινα και μαλακά σπέρματα. Έχει γλυκιά γεύση και χαμηλή οξύτητα.

Mollar de orihuela

Είναι ποικιλία με μέσο βάρος καρπού 414gr, με καρπίδια χρώματος ροζ-κόκκινα με μαλακά σπέρματα. Έχει γλυκιά γεύση και χαμηλή οξύτητα.

Pinon tierno de ojos 9

Είναι ποικιλία με μέσο βάρος καρπού 405gr, με καρπίδια χρώματος ροζ-κόκκινα με μαλακά σπέρματα. Έχει γλυκιά γεύση και χαμηλή οξύτητα.


Εβραϊκές ποικιλίες ροδιάς

Acco

Ποικιλία ροδιάς Acco

Είναι πρώϊμη ποικιλία με μικρο-μεσαίο μέγεθος καρπού (300-400 g), εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα φλοιού και σπόρων, μαλακό σπέρμα και γλυκιά γεύση. Μειονεκτεί στο ότι δε συντηρείται το ίδιο καλά όπως η Wonderful και άλλες ποικιλίες. Είναι η κυριότερη πρώϊμη ποικιλία που εξάγεται από το Ισραήλ και δεν είναι πατενταρισμένη. Παρόμοια χαρακτηριστικά με την Acco έχει και η ποικιλία Shani.

Ras el bared

Η ποικιλία αυτή της ροδιάς είναι πρώϊμη. Έχει μεγάλους χρωματιστούς καρπούς, με κόκκινα καρπίδια. Η περίοδος συγκομιδής είναι ο Αύγουστος.


Shani yonay

Ποικιλία ροδιάς Shani yonay

Πρώϊμη ποικιλία με κόκκινο φλοιό. Τα καρπίδια είναι σκούρου κόκκινου χρώματος με μαλακά σπέρματα. Είναι ποικιλία γλυκιά και ανθεκτική στα εγκαύματα από τον ήλιο.


Ποικιλίες ροδιάς Αζερμπαϊτζάν

Azerbaijan

Είναι ποικιλία με καρπούς σκούρου κόκκινου χρώματος με βάρος 330-400gr. Μπορεί να αποθηκευτεί για 3-4 μήνες και σε ιδανικές συνθήκες για 6 μήνες. Η απόδοση είναι 28kg/δέντρο. Ο χυμός περιέχει 15,35% σάκχαρα και η ογκομετρούμενη οξύτητα 1,18% κιτρικού οξέος.

Nasimi

Είναι ποικιλία ανθεκτική στο ψύχος. Οι καρποί της είναι μεγάλοι, κόκκινοι και τα καρπίδιά της μικρά, αρωματικά με πολύ γλυκιά γεύση.

Aleko

Είναι ποικιλία με καρπούς πολύ καλής ποιότητας, με πολύ καλά εξωτερικά χαρακτηριστικά και γλυκιά γεύση.


Κινέζικες ποικιλίες ροδιάς

Mudanhua

Είναι ποικιλία που φέρει καρπούς υψηλής ποιότητας, με ροζ-κόκκινα χυμώδη καρπίδια και άνθη είναι διπλά λαμπερά με κόκκινα πέταλα.

Hongmanaozi

Ιδιαιτέρως παραγωγική ποικιλία και ανθεκτική σε κάποιες ασθένειες, με σκληρότητα των σπερμάτων της να είναι 3,56Kg/cm2.

Taihanghong

Η ποικιλία αυτή είναι καρπός μεγάλου μεγέθους με 625gr με ροζ-κόκκινα καρπίδια. Ωριμάζει νωρίς και είναι πολύ εύγευστη. Μπορεί να αποθηκευτεί ικανοποιητικά για πάνω από 3 μήνες. Η απόδοσή της είναι 27,5 - 32 τόννους ανά εκτάριο.

Yushiliu 4

Πολύ εύγεστη ποικιλία, με υψηλή προσαρμοστικότητα και γυαλιστερό κόκκινο φλοιό. Έχει καρπίδια μεγάλα, ροζ-κόκκινου χρώματος και γλυκιάς γεύσης.

Mengliaihong

Είναι ποικιλία με μικρούς και συμπαγείς καρποί με μαλακά σπέρματα. Ο φλοιός είναι λαμπερού κόκκινου χρώματος. Μπαίνει νωρίς σε παραγωγή, καθώς το 2o χρόνο παράγει 13kg ανά δέντρο. Είναι ανθεκτική και στο σχίσιμο των καρπών.

Zaoxuan 018

Είναι ποικιλία με καρπό βάρους 520-680gr. O φλοιός είναι λαμπερού κόκκινου χρώματος και τα καρπίδια ροζ-κόκκινου χρώματος.

Zaoxuan 027

Είναι ποικιλία με καρπό βάρους 600-740gr. O φλοιός είναι ερυθρού χρώματος και τα καρπίδια είναι λαμπερά μεγάλου κόκκινου χρώματος.

Taishan dahongshiliou

Είναι ποικιλία εύρωστη, υψηλής απόδοσης, είναι ανθεκτική στην ξηρασία και στο σχίσιμο των καρπών. Ο φλοιός είναι λαμπερός κόκκινος, τα καρπίδια είναι κόκκινα, χυμώδη με μαλακά σπέρματα.

Huashu dahongshiliou

Η ποικιλία αυτή παράγει καρπούς 3 φορές το χρόνο με μεσό βάρος καρπών 189, 133 και 66Kg αντίστοιχα. Ο φλοιός είναι κόκκινος και τα καρπίδια ροζ.

Linxuan 8

Πρώϊμη λευκή ποικιλία με μεγάλους καρπούς 330gr και μαλακά σπέρματα.

Lintong 14

Είναι όψιμη ποικιλία με μεγάλους καρπούς 370gr, με κόκκινο φλοιό και κόκκινα καρπίδια.

Baiyushizi

Είναι ποικιλία που μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει μεγάλους καρπούς με βάρος 469gr, με λευκό φλοιό.

Qingpiruanzi

Ποικιλία με μεγάλους καρπούς με λεπτό κόκκινο φλοιό και όμορφη εμφάνιση. Τα καρπίδια είναι ροζ χυμώδη με μαλακά σπέρματα. Η ογκομετρούμενη οξύτητα αυτής της ποικιλίας είναι 0,98%.


Νάνα ποικιλία ροδιάς

Νάνα ποικιλία ροδιάς

Η κυριότερη εκπρόσωπος είναι η Punica granatum "Nana". Ονομάζεται και "Dwarf Pomegranate". Το φυτό αυτό είναι θάμνος και ανθίζει τέλη άνοιξης με καλοκαίρι. Το ύψος αυτού φθάνει τα 50-70cm και είναι ιδανική σε καλλιέργεια σε γλάστρα και για τη δημιουργία νάνων φυτών "μπονσάι". Ιδανικές κλιματικές συνθήκες είναι τα ζεστά καλοκαίρια με ψυχρές νύχτες. Τα φύλλα της είναι λεπτά, γυαλιστερά και σκούρα πράσινα. Οι βλαστοί του μπορεί να φέρουν και αγκάθια. Μπορεί να αναπτυχθεί σε ελαφρά αλκαλικά και σε όξινα εδάφη. Προτιμά κυρίως τα όξινα εδάφη. Τα εδάφη πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενα. Χρειάζεται αρκετό νερό, φωσφορούχα λίπανση, καθώς και προσθήκη σιδήρου για την αποφυγή χλωρώσεων όπου χρειάζεται. Τα άνθη της έχουν χρώμα κίτρινο έως πορτοκαλοκόκκινο.


Καλλωπιστική ποικιλία ροδιάς

Καλλωπιστική ποικιλία ροδιάς

Κύριος εκπρόσωπος της ποικιλίας αυτής είναι η Punica granatum "Legrelliae" που ονομάζεται και "Flowering Pomegranate". Παράγει άνθη χωρίς να παράγει πολλούς καρπούς. Παράγει πυκνούς βλαστούς και έχει στρογγυλοποιημένη κορυφή. Τα φύλλα της είναι σκούρου πρασινού χρώματος, με λαμπερή επιδερμίδα και το φθινόπωρο παίρνουν κιτρινοπράσινο χρώμα που είναι διακοσμητικό. Ανθίζει τέλη της άνοιξης με μέσα του καλοκαιριού. Τα άνθη της είναι μεγάλα, με χρώμα πετάλων λευκό ή πορτοκαλί, ενώ του κάλυκα πράσινου ή πορτοκαλί. Το ύψος του φθάνει τα 1,8-4m. Είναι κατάλληλα για φυτεύσεις σε κήπους είτε μεμονωμένα είτε με άλλα είδη φυτών ή χρησιμοποιούνται σαν δέντρα φυτοφρακτών.

[1], [2], [3]


Βιβλιογραφία

  1. Αξιολόγηση ελληνικών και ξένων γονότυπων ροδιάς που καλλιεργούνται στην Ερμιόνη Αργολίδας, μεταπτυχιακή διατριβή του Πουλημένου Κωνσταντίνου, Αθήνα 2012.
  2. Ροδιά: Ο κόκκινος χρυσός της διατροφικής αξίας, από Δρ Δρογούδη Παυλίνα Αναπληρώτ. ερευνήτρια.
  3. Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς, από την ομάδα Δρ Δρογούδη Παυλίνα Αναπληρώτ. ερευνήτρια, Βασιλακάκη Μιλτιάδη Καθηγητής, Θωμίδη Θωμά Αναπλ. Καθηγητής, Ναβροζίδης Εμμανουήλ Καθηγητής, Παντελίδης Γεώργιος Δρ Μεταδιδακτορικός ερευνητής.