Ελληνικές ποικιλίες ροδιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Πολίτικη

Ο καρπός είναι μέτριου μεγέθους (500 ~ 600 γρ.) με φλούδα λεπτή, πρασινωπή ή ελαφρώς ξανθή προς το μέρος που τη βλέπει ο ήλιος. Οι σπόροι είναι μέτριου μεγέθους κόκκινοι, γλυκείς, σαρκώδεις. Είναι αρκετά εκλεκτή ποικιλία αλλά οι καρποί της δεν διατηρούνται πολύ.

Καράβελος

Έχει καρπούς μεγάλου μεγέθους, πρασινωπούς. Τα καρπίδιά της είναι μεγάλα και πλούσια σε χυμούς, με ανοιχτό κόκκινο χρώμα στην αρχή και πιο βαθύ κόκκινο στην ωρίμανσή τους, πολύ γλυκιάς γεύσης και με μικρά σπέρματα. Η ποικιλία αυτή θεωρείται εκλεκτή και είναι κατάλληλη για νωπή κατανάλωση.

Γλυκιά Πατρών

Η ποικιλία αυτή ωριμάζει κατά τους μήνες Αύγουστο με Σεπτέμβριο. Ποικιλία με ογκώδεις καρπούς, με χρωματιστό περίβλημα και καρπίδια μικρά με πολύ ωραία γεύση.


Ερμιόνης

Ποικιλία ροδιάς Ερμιόνη

Σπορόφυτο που προήλθε από την περιοχή Ερμιόνης της Πελοποννήσου. Ωριμάζει από 20 Σεπτεμβρίου μέχρι 20 Οκτωβρίου στην Πελοπόννησο και από 15 μέχρι 30 Οκτωβρίου στη Νάουσα (παρατηρήσεις σε νεαρά δένδρα). Ο καρπός έχει μεγάλο μέγεθος και κόκκινο χρώμα, ο σπόρος είναι μεγάλος με έντονο κόκκινο χρώμα, μαλακό σπέρμα και γλυκό χυμό. Είναι αξιόλογη ελληνική ποικιλία. Υπερτερεί σε σύγκριση με την ισπανική Mollar de elche, η οποία είναι επίσης γλυκιά και έχει μαλακό σπέρμα, στο ότι έχει καλύτερο - κόκκινο χρώμα καρπού και σπόρου. Επίσης, καλύπτει τις προτιμήσεις καταναλωτών που τους αρέσουν τα γλυκά ρόδια. Συντηρείται στο ψυγείο για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τη Wonderful.

Λειφάνια

Η ποικιλία αυτή παράγει μεγάλα ρόδια ως 1 κιλό το ένα με φλούδα μάλλον λεπτή, ερυθρορόδυνη, οι σπόροι είναι μέτριου μεγέθους. Δεν διατηρούνται πολύ οι καρποί της μετά την συγκομιδή.

Τσιπορόδια

Παράγει καρπούς μέτριους έως μεγάλους, με οδόντες στο κάλυκα προτεταμένους. Ο φλοιός είναι λεπτός, με βαθύ ερυθροπόρφυρο χρώμα. Οι σπόροι είναι χονδροί μάλλον ξανθοί, γίνονται λίγο γλυκοί όταν προχώρηση η ωρίμανση.

Χονδρορόδια

Οι καρποί είναι πολύ μεγάλοι με χοντρή ερυθρωπή φλούδα. Οι σπόροι είναι μετρίου μεγέθους και έχουν γλυκόξινη γεύση.

Κρασορόδια

Ο καρπός έχει μέτριο ή μικρό μέγεθος με φλούδα λεπτή, πολύ κόκκινη που συχνά σκάει. Οι σπόροι είναι κόκκινοι. Δεν διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα ο καρπός μετά την συγκομιδή.

Γούνες

Ο καρπός είναι μικρός μέχρι μέτριος με φλούδα χοντρή, μαλακιά με χρώμα βυσσινή προς το μέρος που το βλέπει ο ήλιος. Οι σπόροι έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα. Ο καρπός δεν διατηρείται πολύ μετά την συγκομιδή.

Ξινορόδια

Ο καρπός είναι μικρός με φλούδα χοντρή πολύ κόκκινη. Οι σπόροι έχουν έντονη ξινή γεύση. Ο καρπός διατηρείται για αρκετό χρόνο μετά την συγκομιδή.

Ξινή Πατρών

Ωριμάζει τον Οκτώβριο. Έχει καρπούς πολύ ογκώδεις, με λεπτό, σκληρό και χρωματιστό φλοιό. Τα καρπίδιά της είναι πολύ κόκκινα με ξινή γεύση. Η ποικιλία αυτή είναι κατάλληλη για παραγωγή χυμού και γρεναδίνης.

11010

Μικρό μέγεθος καρπού (245gr) με εντυπωσιακό κόκκινο χρωματισμό. Τα καρπίδια είναι μέσης σκληρότητας, ο χυμός είναι γλυκός με υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Το δέντρο έχει μεγάλη αντοχή στον παγετό.

11015

Μικρό μέγεθος καρπού (273gr) με εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα και υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα γίγαρτα είναι μέσης σκληρότητας.

11041

Πολύ μεγάλο μέγεθος καρπού (403gr), ωραίο κόκκινο χρωματισμό, αντοχή σε παγετό αλλά είναι ξινό (2,4% οξέα). Τα γίγαρτα είναι μέσης σκληρότητας.