Αργυρόχρωμη της Καμπανίας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αργυρόχρωμη της Καμπανίας

Προέλευση: Ως χώρα προέλευσης της φυλής αυτής θεωρείται η Γαλλία και πιο συγκεκριμένα η περιοχή Καμπανία.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Δίνει την εντύπωση ενός μεγαλόσωμου ογκώδους κουνελιού, ενώ στην πραγματικότητα ανήκει στα μέσα Σ.Β. κουνέλια με σαφή τα χαρακτηριστικά του κρεοπαραγωγού τύπου. Πιο συγκεκριμένα, το κεφάλι είναι ευρύ και μεγάλο στον κούνελο, λίγο μικρότερο και στενότερο στην κουνέλα. Τα αυτιά είναι ισχυρά και φέρονται όρθια προς τα πάνω, τα μάτια μεγάλα με χρωματισμό ίριδας βαθύ καστανό, λαμυρίδα είναι απλή και με μικρή ανάπτυξη στο θηλυκό, ενώ απουσιάζει στο αρσενικό και το στήθος φαίνεται αναπτυγμένο με ευρεία θωρακική κοιλότητα. Τα κουνέλια της φυλής αυτής παρουσιάζουν μεγάλη μυϊκή κάλυψη της ωμοβραχιόνιας χώρας, των γλουτών και των μηρών, ενώ η στρογγυλή όψη του κορμού διακαιολογεί την υψηλή απόδοσή του σε σφάγιο.

Χρωματισμός: Από το δέρμα του παράγονται γουνοδέρματα πολύ καλής ποιότητας χάρη στον ιδιάζοντα σύνθετο χρωματισμό του τριχώματος και της αυξημένης πυκνότητάς του. Σε αυτό το χαρακτηριστικό συντελεί και το γεγονός ότι τα κουνέλια της φυλής αυτής φέρουν έναν αυξημένο αριθμό στηρικτικών τριχών, που είναι δίχρωμες και ιδιαίτερα μακριές. Η διχρωμία αυτή συμβάλλει στη διαμόρφωση του σύνθετου αργυρόχρωμου χρωματισμού του. Οι δύο αυτές ζώνες χρώματος διακρίνονται εύκολα όταν ανοιχτεί το τρίχωμα με ένα δυνατό φύσημα.

Αποδόσεις: Το Σ.Β. του ενήλικου κουνελιού κυμαίνεται από 4-5,5Kg με ιδανικά τα 4,5Kg για το αρσενικό και τα 5Kg για το θηλυκό. Εξαιτίας της καλής σωματικής του διάπλασης και της αυξημένης ανθεκτικότητάς του σε ασθένειες, σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως αρσενικοί γεννήτορες της φυλής αυτής για τη βελτίωση κυρίως της ποιότητας του σφάγιου στους παραγόμενους μιγάδες σε βιομηχανικές διασταυρώσεις με φυλές πλέον γόνιμες, γιατί η φυλή αυτή υστερεί στη γονιμότητα και στο βαθμό πολυδυμίας.